Ce este alergia la mancare?
Acest tip de alergie apare de regula la copii. Reactiile pot fi severe iar in unele cazuri chiar fatale. Persoanele alergice trebuie sa evite alimentul care ii provoaca alergia. Preventia este cel mai bun tratament al alergiilor; la alimentele impachetate trebuie sa fie scris pe eticheta daca printre ingrediente se gasesc si posibili alergeni. Multi dintre copii scapa de aceste alergii la anumite alimente, iar la adulti problema apare destul de rar, afectand doar una, doua persoane la fiecare 100.Daca simptomele dispar incet-incet in timpul acestei diete, sunt introduse unul cate unul, alimente bogate in diferite substante ca "provocari” pentru a vedea ce simptome provoaca fiecare. Alimentele problema sunt apoi limitate la un anumit nivel in care simptomele pot fi controlate. Apoi, in timp, persoana respectiva isi poate dezvolta toleranta la acele alimente.
Ce este intoleranta alimentara?
Intoleranta la anumite alimente se considera a fi rezultatul sensibilitatii la substante chimice din alimente (naturale sau adaugate). Iritatia corpului cauzata de aceste substante poate prezenta o gama larga de simptome precum: Pielea: iritatie, mancarime, inflamare Sistemul digestiv: indigestie, greata, voma, balonare Sistemul respirator: astm, nas infundat, infectii ale urechii Sistemul nervos: oboseala, cefalee, iritabilitate, depresie, ameteala, lipsa concentrarii, lipsa somnului, ADHD (boala hiperactivitatii si deficitului de atentie)
Frecventa aparitiei Intoleranta la anumite alimente se intalneste in mai multe cazuri decat alergiile. Intoleranta este mai greu de diagnosticat decat alergiile datorita faptului ca reactiile pot aparea cu intarziere, sunt multe simptome diferite, iar unele persoane pot avea atat intoleranta cat si alergie la unele alimente.
Daca se banuieste intoleranta la un aliment… Inainte de a formula un diagnostic este important se fie excluse alte cauze, impreuna cu medicul. Sa nu cazi prada tentatiei unei diete stricte realizata de tine, in special la copii. Este posibil sa elimini alimente necesare si sa lasi alimente care pot aduce probleme la care nici nu te-ai gandit, sau poti face mai mult rau decat bine. Singura cale de a sti daca ai de-a face cu intoleranta alimentara este urmarea unei diete din care sa excluzi anumite alimente, sau sa verifici efectul unui anumit aliment. Cel mai bine este sa te consulti cu un nutritionist experimentat. Nu te baza pe teste precum ALCAT, Vega, analiza parului sau a sangelui.
Dieta prin eliminare Aceasta este urmata pentru a putea pune un diagnostic. Este o dieta cu un continut scazut de substante sintetice si este urmata timp de patru saptamani. Este destul de insipida si restrictiva. Cateva exemple de alimente permise in aceasta dieta sunt painea (nu cea proaspata)), cartofi, varza, laptuci, pere, carne proaspata gatita si peste, oua, naut, lapte, unt si canola.
Hiperactivitatea si alimentele Pentru unii copii afectati de ADHD este foarte folositoare monitorizarea dietei, mai ales pentru cazurile in care se cunosc persoane in familie cu intoleranta alimentara. Alimentele despre care se crede ca pot ridica probleme sunt cele care contin coloranti, aromele sintetice si conservantii. Dintre alimentele ce contin aceste substante amintim bomboanele colorate, bauturile racoritoare, bauturile alcoolice, inghetata si alimentele bogate in elemente chimice naturale si glutamat monosodic precum cartofii, fulgii de porumb, bulionul, taiteii instant si ciocolata.
Boala celiaca (enteropatia glutenica) Aceasta boala se datoreaza actiunii ingerarii glutenului din cereale precum secara, grau sau orz asupra mucoasei intestinului subtire. Evitarea pe termen lung a consumului de alimente ce contin gluten este singurul tratament. Vestea buna este ca alimentele fara gluten sa gasesc in magazine, iar porumbul, orezul, cartofii, lintea, sfecla, nautul sunt produse naturale fara gluten.
Probleme frecvente
Intoleranta la lactoza Daca nivelul enzimelor responsabile cu digestia lactozei este scazut, apare de regula diareea, balonarile. Sunt disponibile teste pentru determinarea intolerantei la lactoza si se recomanda consumul alimentelor cu un continut scazut de lactoza. Totusi trebuie avut grija sa fie mentinut nivelul necesar de calciu in organism.
Legatura dintre paine si balonare Unii considera ca un consum prea mare de paine poate duce la aparitia balonarii. Consumul unor portii mai mici de paine alaturi de alte cereale precum orez, ovaz, secara, orz, porumb si mei, poate ajuta in aceasta problema. Se recomanda de asemenea sa se bea apa suficienta si reducerea consumului de cafeina si alcool. Balonarea poate aparea si in cazul in care se manaca pe fuga sau daca se inghite mult aer. Asa ca linistiti-va si bucurati-va de masa!
Aceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii,...
Prajitura aromata cu pere intregiAlaturi de taieteii de casa, ciorba de pui va avea gustul perfect pentru mesele in familie
Ciorba de Pui cu Taietei - Reteta videoPentru gulas unguresc carnea se curata de pielite, se spala si se taie bucati. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt....
Gulas ungurescUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseSe maesteca 1/4 kg. faina cu untul proaspat, se face loc la mijloc si se pune un ou, o lingura de lapte, o lingura nu prea...
Saratele cu chimenNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereIncercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes
Comentarii