Maslinele

Principalele zone de cultura sunt in Europa, pe tarmul Marii Mediterane, in partea de sud a Rusiei, in Crimeea, pe tarmul caucazian. Arborele prefera solurile calcaroase si calduroase, neavand rezintenta la frig. Fructul poate avea culoarea verde, rosiatica, violeta sau neagra, iar forma lui poate varia - alungit, de forma ovoidala sau sferica. Dusmanul cel mai periculos al arborelui este musca Dakos ce poate distruge intinse plantatii, atacand fructul. Putem recunoaste fructul atacat dupa urmele sub forma de orificii lasate in pielita sau in sectiune, dupa canalele din pulpa.
Maslinele sunt fructe valoroase, avand un continut ridicat de lipide (ulei 20%...35%), proteine si glucide. Maslinele se consuma numai prelucrate prin sarare si marinare. In cazuri speciale li se aplica si un tratament cunoscut sub numele de confit�s. Acest termen se refera la eliminarea gustului amar prin tratarea cu o solutie alcalina care indeplineste conditiile de calitate alimentara.
In functie de calibru si provenienta, maslinele se comercializeaza in doua clase de calitate: - Calitatea I - in care sunt cuprinse maslinela cu un calibru pana la 240 buc/kg si maslinele provenite din Turcia, indiferent de calibru, din anumite zone cum sunt Mundanya, Gemlik, Erdek, Iznik si Edincick.
- Calitatea a II-a - in care sunt cuprinse maslinele cu un calibru de peste 240 buc/kg.

Principalele zone de cultura sunt in Europa, pe tarmul Marii Mediterane, in partea de sud a Rusiei, in Crimeea, pe tarmul caucazian. Arborele prefera solurile calcaroase si calduroase, neavand rezintenta la frig. Fructul poate avea culoarea verde, rosiatica, violeta sau neagra, iar forma lui poate varia - alungit, de forma ovoidala sau sferica. Dusmanul cel mai periculos al arborelui este musca Dakos ce poate distruge intinse plantatii, atacand fructul. Putem recunoaste fructul atacat dupa urmele sub forma de orificii lasate in pielita sau in sectiune, dupa canalele din pulpa (ah! De cate ori nu am vazut asta prin magazine!).
Tipuri comerciale de masline
Masline verzi in saramura ( confit�s sau naturale)
Masline blonde in saramura ( confit�s sau naturale)
Masline negre in saramura ( confit�s naturale sau ridate natural)
Masline negre in sare uscata ( confit�s naturale sau ridate natural)

Pentru a corespunde conditiilor de calitate maslinele trebuie sa fie sanatoase, neatacate, ajunse la maturitate, nealterate. De asemenea, trebuie sa prezinte aspectul, culoarea, consistenta, mirosul si gustul caracteristice tipului comercial si soiului, in functie de tratamentul la care au fost supuse.

Caracteristici fizico-chimice
Pentru toate tipurile comerciale se prevede continutul procentual in sare (%NaCl) care variaza de la 6 la 14% si pH-ul solutiei de maxim 4,5. Se mai reglementeaza si continutul admis de corpuri straine, fructe cu defecte, precum si conditiile referitoare la infestarea cu musca Dakos (max. 10% intr-o unitate de ambalaj). Ambalare, marcare, pastrare Maslinele se ambaleaza in borcane de sticla cu capac Omnia sau Twistoff, in pungi din material plastic termosudate, vidate, in bidoane sau butoaie din material plastic marcate conform H.G. nr. 84/1996. Pastrarea maslinelor se face in spatii amenajate, racoroase (max. + 20�C), dezinfectate, aerisite, deratizate, iar transportul se realizeaza cu vehicule curate, dezinfectate, acoperite. Termenul de valabilitate variaza in functie de conservantii utilizati de aplicarea pasteurizarii putand ajunge pana la 12 luni.
"Acest material este realizat cu sprijinul APC Romania".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Inghetata de lapte

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Cele mai apreciate rețete
Chiftele din carne si legume, la cuptor
1
Aperitive cu carne

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Prajitura cu cirese (visine) pentru copii
2
Dulciuri

Prajitura cu cirese (visine) pentru copii

Prajitura cu cirese sau visine este foarte usor de preparat, este ideala pentru momentele in care doresti sa faci rapid un...

Prajitura cu cirese (visine) pentru copii
Cheesecake cu capsuni
3
Prajituri

Cheesecake cu capsuni

O prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului. Pofta buna!

Cheesecake cu capsuni
Desert prajitura cu capsuni
4
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
5
Retete fara gluten

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime

Tapioca este creată din rădăcinile unui arbust înalt, care creşte în ţările calde. Acesta poartă numele de...

Budinca de tapioca cu fructe de padure si lime
Parteneri
Desert banana bread cu afine si ciocolata cu menta
Bucataras.RO

Desert banana bread cu afine si ciocolata cu menta

Am ales forma rotunda de mini tortulete, doar din simplul motiv ca le-am facut cadou. Prajiturelele au mers catre colegele...

Desert banana bread cu afine si ciocolata cu menta
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Varza noua calita in tuci
ReteteCulinare.RO

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate