Principalele zone de cultura sunt in Europa, pe tarmul Marii Mediterane, in partea de sud a Rusiei, in Crimeea, pe tarmul caucazian. Arborele prefera solurile calcaroase si calduroase, neavand rezintenta la frig. Fructul poate avea culoarea verde, rosiatica, violeta sau neagra, iar forma lui poate varia - alungit, de forma ovoidala sau sferica. Dusmanul cel mai periculos al arborelui este musca Dakos ce poate distruge intinse plantatii, atacand fructul. Putem recunoaste fructul atacat dupa urmele sub forma de orificii lasate in pielita sau in sectiune, dupa canalele din pulpa.
Maslinele sunt fructe valoroase, avand un continut ridicat de lipide (ulei 20%...35%), proteine si glucide. Maslinele se consuma numai prelucrate prin sarare si marinare. In cazuri speciale li se aplica si un tratament cunoscut sub numele de confit�s. Acest termen se refera la eliminarea gustului amar prin tratarea cu o solutie alcalina care indeplineste conditiile de calitate alimentara.
In functie de calibru si provenienta, maslinele se comercializeaza in doua clase de calitate: - Calitatea I - in care sunt cuprinse maslinela cu un calibru pana la 240 buc/kg si maslinele provenite din Turcia, indiferent de calibru, din anumite zone cum sunt Mundanya, Gemlik, Erdek, Iznik si Edincick.
- Calitatea a II-a - in care sunt cuprinse maslinele cu un calibru de peste 240 buc/kg.
Principalele zone de cultura sunt in Europa, pe tarmul Marii Mediterane, in partea de sud a Rusiei, in Crimeea, pe tarmul caucazian. Arborele prefera solurile calcaroase si calduroase, neavand rezintenta la frig. Fructul poate avea culoarea verde, rosiatica, violeta sau neagra, iar forma lui poate varia - alungit, de forma ovoidala sau sferica. Dusmanul cel mai periculos al arborelui este musca Dakos ce poate distruge intinse plantatii, atacand fructul. Putem recunoaste fructul atacat dupa urmele sub forma de orificii lasate in pielita sau in sectiune, dupa canalele din pulpa (ah! De cate ori nu am vazut asta prin magazine!).
Tipuri comerciale de masline
Masline verzi in saramura ( confit�s sau naturale)
Masline blonde in saramura ( confit�s sau naturale)
Masline negre in saramura ( confit�s naturale sau ridate natural)
Masline negre in sare uscata ( confit�s naturale sau ridate natural)
Pentru a corespunde conditiilor de calitate maslinele trebuie sa fie sanatoase, neatacate, ajunse la maturitate, nealterate. De asemenea, trebuie sa prezinte aspectul, culoarea, consistenta, mirosul si gustul caracteristice tipului comercial si soiului, in functie de tratamentul la care au fost supuse.
Caracteristici fizico-chimice
Pentru toate tipurile comerciale se prevede continutul procentual in sare (%NaCl) care variaza de la 6 la 14% si pH-ul solutiei de maxim 4,5. Se mai reglementeaza si continutul admis de corpuri straine, fructe cu defecte, precum si conditiile referitoare la infestarea cu musca Dakos (max. 10% intr-o unitate de ambalaj). Ambalare, marcare, pastrare Maslinele se ambaleaza in borcane de sticla cu capac Omnia sau Twistoff, in pungi din material plastic termosudate, vidate, in bidoane sau butoaie din material plastic marcate conform H.G. nr. 84/1996. Pastrarea maslinelor se face in spatii amenajate, racoroase (max. + 20�C), dezinfectate, aerisite, deratizate, iar transportul se realizeaza cu vehicule curate, dezinfectate, acoperite. Termenul de valabilitate variaza in functie de conservantii utilizati de aplicarea pasteurizarii putand ajunge pana la 12 luni.
"Acest material este realizat cu sprijinul APC Romania".
Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...
Chec la cana cu NutellaPentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...
Ostropel de pui cu tomate si usturoiO supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjelOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoRulada cu mere si scortisoara este o prajitura delicioasa de sezon. Merita incercat, cu atat mai mult ca necesita doar 30 de...
Rulada cu mere si scortisoaraPlachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.
Plachie de crapA fost un pranz mai bun decat ma asteptam, o combinatie de gusturi care ne-a incantat papilele gustative.
Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei coptiSe pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.
Supa de ceapa
Comentarii