Nutritionistul este expertul care rezolva diferitele probleme cu privire la o nutritie sanatoasa. Acesta lucreaza in general in servicii de sanatate publica, unde colaboreaza cu medici specialisti pentru asigurarea unei nutritii echilibrate si curative in conformitate cu ultimele descoperiri medicale in acest domeniu. Munca este extrem de apropiata de cea a dieteticianului, iar cele doua roluri se pot suprapune foarte usor. Diferenta fundamentala dintre nutritionist si dietetician este aceea ca nutritionistul se ocupa in special de oameni si grupuri de oameni sanatosi pentru a preveni bolile (hipertensiunea, diabetul, obezitatea, etc.), in timp ce dieteticianul isi focalizeaza munca pe activitati curative pentru indivizii care sufera deja de probleme legate la dieta, sau care pot fi ajutati prin recomandarea unei anumite diete.
De obicei, nutritionistii sunt specializati in unul din trei mai domenii: clinic, comunitar si management administrativ. Cel mai adesea, regasim un nutritionist in institutii de sanatate unde adapteaza munca de cura nutritionala la conditiile existente, pe baza unor consideratii si a unor discutii individuale cu pacientii. Acestia stabilesc servirea hranei pentru pacienti, in functie de starea lor de sanatate si de nevoile lor. Supravegheaza corectitudinea pregatirii si respectarea regulilor de igiena in timpul servirii hranei pacientilor. Informeaza pacientii despre eventualele schimbari de meniu in timpul tratamentului la domiciliu. Inainte de a propune si implementa un anumit program dietetic, nutritionistul trebuie sa se consulte cu medicii sau alti specialisti din domeniul sanatatii pentru a optimiza nevoile medicale si de nutritie.
Poate lucra la intreprinderile mari de alimentatie publica unde va monitoriza in special respectarea regulilor unei nutritii echilibrate. Obligatiile managerial- administrative includ adesea controlul unitatilor de alimentatie publica, supravegherea respectarii standardelor alimentare, planificarea si pregatirea meniurilor, calcularea valorii energetice si biologice a alimentelor.
Nutritionistii specializati in domeniul comunitar ofera persoanelor sau grupurilor de persoane servicii legate de practicile nutritioniste pentru a asigura o sanatate mai buna. Ei structureaza si recomanda diete personalizate pentru o persoana sau pentru intreaga familie, in care include de cele mai multe ori practici si ghiduri legate de pregatirea corecta a meselor sau sfaturi pentru cumparaturlie produselor necesare.
Nutritionistul poate sa lucreze de asemenea in cercetare, educatie si serviciile de consultanta.
Va urma
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura Raffaello1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...
Biscuiti marmoratiEste un aperitiv tare bun de pus la pachet la scoala, la serviciu, chiar si in excursie la cererea fiului meu!
Aperitiv rulada cu pesto, sunca si cascavalReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii