Nutritionistul este expertul care rezolva diferitele probleme cu privire la o nutritie sanatoasa. Acesta lucreaza in general in servicii de sanatate publica, unde colaboreaza cu medici specialisti pentru asigurarea unei nutritii echilibrate si curative in conformitate cu ultimele descoperiri medicale in acest domeniu. Munca este extrem de apropiata de cea a dieteticianului, iar cele doua roluri se pot suprapune foarte usor. Diferenta fundamentala dintre nutritionist si dietetician este aceea ca nutritionistul se ocupa in special de oameni si grupuri de oameni sanatosi pentru a preveni bolile (hipertensiunea, diabetul, obezitatea, etc.), in timp ce dieteticianul isi focalizeaza munca pe activitati curative pentru indivizii care sufera deja de probleme legate la dieta, sau care pot fi ajutati prin recomandarea unei anumite diete.
De obicei, nutritionistii sunt specializati in unul din trei mai domenii: clinic, comunitar si management administrativ. Cel mai adesea, regasim un nutritionist in institutii de sanatate unde adapteaza munca de cura nutritionala la conditiile existente, pe baza unor consideratii si a unor discutii individuale cu pacientii. Acestia stabilesc servirea hranei pentru pacienti, in functie de starea lor de sanatate si de nevoile lor. Supravegheaza corectitudinea pregatirii si respectarea regulilor de igiena in timpul servirii hranei pacientilor. Informeaza pacientii despre eventualele schimbari de meniu in timpul tratamentului la domiciliu. Inainte de a propune si implementa un anumit program dietetic, nutritionistul trebuie sa se consulte cu medicii sau alti specialisti din domeniul sanatatii pentru a optimiza nevoile medicale si de nutritie.
Poate lucra la intreprinderile mari de alimentatie publica unde va monitoriza in special respectarea regulilor unei nutritii echilibrate. Obligatiile managerial- administrative includ adesea controlul unitatilor de alimentatie publica, supravegherea respectarii standardelor alimentare, planificarea si pregatirea meniurilor, calcularea valorii energetice si biologice a alimentelor.
Nutritionistii specializati in domeniul comunitar ofera persoanelor sau grupurilor de persoane servicii legate de practicile nutritioniste pentru a asigura o sanatate mai buna. Ei structureaza si recomanda diete personalizate pentru o persoana sau pentru intreaga familie, in care include de cele mai multe ori practici si ghiduri legate de pregatirea corecta a meselor sau sfaturi pentru cumparaturlie produselor necesare.
Nutritionistul poate sa lucreze de asemenea in cercetare, educatie si serviciile de consultanta.
Va urma
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcAndra Mihail ne împărtășește o rețetă simplă pentru niște biscuiți delicioși și frumoși. Datorită...
Biscuiți satinați - Desertul delicios care te va cuceri prin gust și aspectIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii