Nutritionistul este expertul care rezolva diferitele probleme cu privire la o nutritie sanatoasa. Acesta lucreaza in general in servicii de sanatate publica, unde colaboreaza cu medici specialisti pentru asigurarea unei nutritii echilibrate si curative in conformitate cu ultimele descoperiri medicale in acest domeniu. Munca este extrem de apropiata de cea a dieteticianului, iar cele doua roluri se pot suprapune foarte usor. Diferenta fundamentala dintre nutritionist si dietetician este aceea ca nutritionistul se ocupa in special de oameni si grupuri de oameni sanatosi pentru a preveni bolile (hipertensiunea, diabetul, obezitatea, etc.), in timp ce dieteticianul isi focalizeaza munca pe activitati curative pentru indivizii care sufera deja de probleme legate la dieta, sau care pot fi ajutati prin recomandarea unei anumite diete.
De obicei, nutritionistii sunt specializati in unul din trei mai domenii: clinic, comunitar si management administrativ. Cel mai adesea, regasim un nutritionist in institutii de sanatate unde adapteaza munca de cura nutritionala la conditiile existente, pe baza unor consideratii si a unor discutii individuale cu pacientii. Acestia stabilesc servirea hranei pentru pacienti, in functie de starea lor de sanatate si de nevoile lor. Supravegheaza corectitudinea pregatirii si respectarea regulilor de igiena in timpul servirii hranei pacientilor. Informeaza pacientii despre eventualele schimbari de meniu in timpul tratamentului la domiciliu. Inainte de a propune si implementa un anumit program dietetic, nutritionistul trebuie sa se consulte cu medicii sau alti specialisti din domeniul sanatatii pentru a optimiza nevoile medicale si de nutritie.
Poate lucra la intreprinderile mari de alimentatie publica unde va monitoriza in special respectarea regulilor unei nutritii echilibrate. Obligatiile managerial- administrative includ adesea controlul unitatilor de alimentatie publica, supravegherea respectarii standardelor alimentare, planificarea si pregatirea meniurilor, calcularea valorii energetice si biologice a alimentelor.
Nutritionistii specializati in domeniul comunitar ofera persoanelor sau grupurilor de persoane servicii legate de practicile nutritioniste pentru a asigura o sanatate mai buna. Ei structureaza si recomanda diete personalizate pentru o persoana sau pentru intreaga familie, in care include de cele mai multe ori practici si ghiduri legate de pregatirea corecta a meselor sau sfaturi pentru cumparaturlie produselor necesare.
Nutritionistul poate sa lucreze de asemenea in cercetare, educatie si serviciile de consultanta.
Va urma
Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiSe potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de friscaO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.
Ciorba cu carne de porcRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinatePerfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presataUn tort delicios si racoros, ca tot e toamna frumoasa si calduroasa! :D
Desert tort diplomat cu doua creme
Comentarii