Mierea poate deveni periculoasa

Mierea poate deveni periculoasa

Am decis sa scriu acest articol in primul rand pentru ca am primit un comentariu la reteta Tort cu crema de iaurt si jeleu de fructe in care mi se spunea ca e o reteta ideala, dar ca ar fi fost mai bine sa inlocuiesc zaharul cu miere. Nu stiu acum daca autorul/autoarea se referea la un anumit pas din reteta sau la inlocuirea totala a zaharului. Socrul meu este apicultor de peste 30 de ani si de la dumnealui stiu ca mierea incalzita la o temperatura peste 40 grade devine toxica. Totusi imi venea greu sa cred ca devine chiar toxica, de aceea am inceput sa ma documentez, sa caut pe Internet informatii referitoare la incalzirea mierii. Motivul pentru care consumam miere in loc de zahar este pentru a obtine un produs mai sanatos si util pentru organism. Am descoprit insa ca este adevarat! Pentru a obtine un produs sanatos, nu folositi mierea in preparate pregatite termic sau preparate fierbinti pentru ca, odata ce a trecut de 40 grade, mierea si-a pierdut toate proprietatile curative si doar indulceste preparatul, deci devine la fel de folositor pentru organism ca si zaharul. Iar daca mai punem ca se degradeaza si rezulta o substanta toxica, cu atat mai mult trebuie sa evitam acest lucru. E adevarat ca, pana am aflat acest lucru de la socrul meu, foloseam mierea in ceai fierbinte atunci cand eram racita, o foloseam in lapte cald spre fierbinte. Insa de atunci, las ceaiul/laptele sa se raceasca pana ajunge la temperatura corpului si apoi adaug miere si/sau lamaie dupa caz. Ce trebuie sa retinem este urmatorul lucru: mierea NU trebuie incalzita peste 40 grade C, deoarece fructoza se degradeaza termic usor, rezultand o substanta toxica hidroximetilfurfural (HMF). Prin incalzirea mierii, se mai distrug enzimele, vitaminele si alti factori biologic activi valorosi, scazandu-i drastic virtutile nutritive si curative, asa ca la ce sens sa mai folosim mierea in prepararea vreunui desert sau aluat la cuptor? Sursa acestui articol este blogul culinar Mancare-bebe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu iaurt
1
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Aluat pizza
2
Paste si pizza

Aluat pizza

Se framanta aluatul sa ramana fin ,dupa care se lasa in frigider 15 min. Se unge o tava de copt cu putina margarina,se...

Aluat pizza
Parteneri
Desert tort cu crema bavareza de ciocolata si fructe de padure
Bucataras.RO

Desert tort cu crema bavareza de ciocolata si fructe de padure

Este un tort delicios cu o crema aerata, pufoasa iar fructele de padure ii dau un plus de savoare. Cu siguranta va fi pe...

Desert tort cu crema bavareza de ciocolata si fructe de padure
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise