Minunea dintr-un bob

In folclorul american se spune ca in fiecare bob de porumb locuieste un spirit. Acesta este tacut, multumit sa traisca in liniste, dar devine furios cind "casuta" lui se incinge. Cu cit se infierbinta mai tare, cu atit devine mai nervos pina cind sare din casuta.


Asa spun povestile... dar stiinta este de alta parere. Fiecare bob de porumb contine o mica picatura de apa inchisa intr-un cerc de amidon. Amidonul moale este inconjurat de partea dura a bobului. Pe masura ce bobul de porumb se incalzeste, apa se extinde si presiunea apasa asupra peretelui bobului. Acesta cedeaza, facind ca porumbul sa explodeze.

Pe masura ce explodeaza, amidonul moale din porumb se umfla, intorcind suprafata interioara spre exterior. Aburul dinauntru (fosta picatura de apa) este eliberat si floricica s-a format!

Floricelele sint sanatoase pentru organism deoarece sint bogate in fibra si au putine calorii. Contin o cantitate ridicata de carbohidrati si au mai multe proteine decit cartofii.

100 de grame de floricele contin 31 de calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbohidrati, 1 gram de fibra si foarte putine grasimi.

Floricelele au aparut, cel mai probabil, in Mexic, dar obiceiul de a face porumbul sa explodeze era intilnit si in China, Sumatra sau India. Resturi de floricele au fost descoperite intr-o pestera din New Mexico, in anul 1948. Variind ca marime, acestea dateaza de acum 5.600 de ani. De asemenea, in mormintele din Peru s-a gasit porumb de floricele, cu o vechime de peste 1000 de ani. Si in sud-vestul regiunii americane Utah, unde in vechime locuiau indienii Pueblo, s-a gasit o floricica, veche de 1000 de ani.

Cortez a decoperit, in 1519, ca aztecii din Mexic obisnuiau sa isi infrumuseteze rochiile cu floricele de porumb sau le utilizau la crearea colierelor.

Un singur tip de porumb este bun pentru floricele si se numeste zea mays everta. Cel mai mare cultivator de astfel de porumb este SUA.

Floricelele sint gustoase si economice, ca pret si timp. In plus, sint foarte usor de preparat. Iata citeva sfaturi:

Incalzeste recipientul in care le faci. Adauga un sfert de cana de ulei si asteapta sa se incinga, dar nu foarte tare. Daca uleiul incepe sa fumege, este prea fierbinte.
Testeaza daca uleiul este suficient de fierbinte aruncind una - doua boabe de porumb. Daca este suficient de incins, acestea vor inflori sau vor se vor roti in ulei. Pune boabe de porumb exact cit sa acopere fundul vasului. Scutura tigaia pentru a te asigura ca boabele sint acoperite cu ulei.
Boabele care nu infloresc nu au suficienta apa in interior pentru a exploda.
Nu incerca sa faci floricelele in unt, pentru ca acesta se arde.

Floricele sint ideale pentru a fi consumate intre mese pentru ca sint satioase, dar nu strica apetitul. Pot fi asezonate cu diverse condimente sau alte alimente, ca stafide, fructe si brinza, fiind perfecte pentru o gustare.

Floricelele poti fi amestecate, cind sint calde, cu sos de mustar, facut din mustar, cimbru si piper, cu amestec de unt si brinza topita, cu amestec de marar uscat si coaja de lamiie sau cu sos de unt topit, dafin, patrunjel uscat, praf de usturoi si parmezan.

Atentie: Parintii nu trebuie sa le dea copiilor floricele decit dupa 4 sau 5 ani, pentru ca, fiind mici, risca sa se inece. In plus, trebuie sa fie atenti ca atunci cind cei mici maninca floricele sa stea linisititi, pentru a evita acest risc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu portocale

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Muffins cu lime si ciocolata alba
1
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Placinta cu mere
2
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Tiramisu la pahar
3
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Prajitura pufoasa cu branza
4
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Prajitura cu glazura de zmeura
5
Prajituri

Prajitura cu glazura de zmeura

Un blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!

Prajitura cu glazura de zmeura
Parteneri
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta