Minunea dintr-un bob

In folclorul american se spune ca in fiecare bob de porumb locuieste un spirit. Acesta este tacut, multumit sa traisca in liniste, dar devine furios cind "casuta" lui se incinge. Cu cit se infierbinta mai tare, cu atit devine mai nervos pina cind sare din casuta.


Asa spun povestile... dar stiinta este de alta parere. Fiecare bob de porumb contine o mica picatura de apa inchisa intr-un cerc de amidon. Amidonul moale este inconjurat de partea dura a bobului. Pe masura ce bobul de porumb se incalzeste, apa se extinde si presiunea apasa asupra peretelui bobului. Acesta cedeaza, facind ca porumbul sa explodeze.

Pe masura ce explodeaza, amidonul moale din porumb se umfla, intorcind suprafata interioara spre exterior. Aburul dinauntru (fosta picatura de apa) este eliberat si floricica s-a format!

Floricelele sint sanatoase pentru organism deoarece sint bogate in fibra si au putine calorii. Contin o cantitate ridicata de carbohidrati si au mai multe proteine decit cartofii.

100 de grame de floricele contin 31 de calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbohidrati, 1 gram de fibra si foarte putine grasimi.

Floricelele au aparut, cel mai probabil, in Mexic, dar obiceiul de a face porumbul sa explodeze era intilnit si in China, Sumatra sau India. Resturi de floricele au fost descoperite intr-o pestera din New Mexico, in anul 1948. Variind ca marime, acestea dateaza de acum 5.600 de ani. De asemenea, in mormintele din Peru s-a gasit porumb de floricele, cu o vechime de peste 1000 de ani. Si in sud-vestul regiunii americane Utah, unde in vechime locuiau indienii Pueblo, s-a gasit o floricica, veche de 1000 de ani.

Cortez a decoperit, in 1519, ca aztecii din Mexic obisnuiau sa isi infrumuseteze rochiile cu floricele de porumb sau le utilizau la crearea colierelor.

Un singur tip de porumb este bun pentru floricele si se numeste zea mays everta. Cel mai mare cultivator de astfel de porumb este SUA.

Floricelele sint gustoase si economice, ca pret si timp. In plus, sint foarte usor de preparat. Iata citeva sfaturi:

Incalzeste recipientul in care le faci. Adauga un sfert de cana de ulei si asteapta sa se incinga, dar nu foarte tare. Daca uleiul incepe sa fumege, este prea fierbinte.
Testeaza daca uleiul este suficient de fierbinte aruncind una - doua boabe de porumb. Daca este suficient de incins, acestea vor inflori sau vor se vor roti in ulei. Pune boabe de porumb exact cit sa acopere fundul vasului. Scutura tigaia pentru a te asigura ca boabele sint acoperite cu ulei.
Boabele care nu infloresc nu au suficienta apa in interior pentru a exploda.
Nu incerca sa faci floricelele in unt, pentru ca acesta se arde.

Floricele sint ideale pentru a fi consumate intre mese pentru ca sint satioase, dar nu strica apetitul. Pot fi asezonate cu diverse condimente sau alte alimente, ca stafide, fructe si brinza, fiind perfecte pentru o gustare.

Floricelele poti fi amestecate, cind sint calde, cu sos de mustar, facut din mustar, cimbru si piper, cu amestec de unt si brinza topita, cu amestec de marar uscat si coaja de lamiie sau cu sos de unt topit, dafin, patrunjel uscat, praf de usturoi si parmezan.

Atentie: Parintii nu trebuie sa le dea copiilor floricele decit dupa 4 sau 5 ani, pentru ca, fiind mici, risca sa se inece. In plus, trebuie sa fie atenti ca atunci cind cei mici maninca floricele sa stea linisititi, pentru a evita acest risc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Prajitura cu crema de vanilie, frisca si sos de fructe
Bucataras.RO

Prajitura cu crema de vanilie, frisca si sos de fructe

Am pornit de la o reteta de prajitura si am ajuns la alta. Nu ca ar fi prima data cand fac asta, dar cum mai sunt si esecuri,...

Prajitura cu crema de vanilie, frisca si sos de fructe
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa