Minunea dintr-un bob

In folclorul american se spune ca in fiecare bob de porumb locuieste un spirit. Acesta este tacut, multumit sa traisca in liniste, dar devine furios cind "casuta" lui se incinge. Cu cit se infierbinta mai tare, cu atit devine mai nervos pina cind sare din casuta.


Asa spun povestile... dar stiinta este de alta parere. Fiecare bob de porumb contine o mica picatura de apa inchisa intr-un cerc de amidon. Amidonul moale este inconjurat de partea dura a bobului. Pe masura ce bobul de porumb se incalzeste, apa se extinde si presiunea apasa asupra peretelui bobului. Acesta cedeaza, facind ca porumbul sa explodeze.

Pe masura ce explodeaza, amidonul moale din porumb se umfla, intorcind suprafata interioara spre exterior. Aburul dinauntru (fosta picatura de apa) este eliberat si floricica s-a format!

Floricelele sint sanatoase pentru organism deoarece sint bogate in fibra si au putine calorii. Contin o cantitate ridicata de carbohidrati si au mai multe proteine decit cartofii.

100 de grame de floricele contin 31 de calorii, 1 gram de proteine, 6 grame de carbohidrati, 1 gram de fibra si foarte putine grasimi.

Floricelele au aparut, cel mai probabil, in Mexic, dar obiceiul de a face porumbul sa explodeze era intilnit si in China, Sumatra sau India. Resturi de floricele au fost descoperite intr-o pestera din New Mexico, in anul 1948. Variind ca marime, acestea dateaza de acum 5.600 de ani. De asemenea, in mormintele din Peru s-a gasit porumb de floricele, cu o vechime de peste 1000 de ani. Si in sud-vestul regiunii americane Utah, unde in vechime locuiau indienii Pueblo, s-a gasit o floricica, veche de 1000 de ani.

Cortez a decoperit, in 1519, ca aztecii din Mexic obisnuiau sa isi infrumuseteze rochiile cu floricele de porumb sau le utilizau la crearea colierelor.

Un singur tip de porumb este bun pentru floricele si se numeste zea mays everta. Cel mai mare cultivator de astfel de porumb este SUA.

Floricelele sint gustoase si economice, ca pret si timp. In plus, sint foarte usor de preparat. Iata citeva sfaturi:

Incalzeste recipientul in care le faci. Adauga un sfert de cana de ulei si asteapta sa se incinga, dar nu foarte tare. Daca uleiul incepe sa fumege, este prea fierbinte.
Testeaza daca uleiul este suficient de fierbinte aruncind una - doua boabe de porumb. Daca este suficient de incins, acestea vor inflori sau vor se vor roti in ulei. Pune boabe de porumb exact cit sa acopere fundul vasului. Scutura tigaia pentru a te asigura ca boabele sint acoperite cu ulei.
Boabele care nu infloresc nu au suficienta apa in interior pentru a exploda.
Nu incerca sa faci floricelele in unt, pentru ca acesta se arde.

Floricele sint ideale pentru a fi consumate intre mese pentru ca sint satioase, dar nu strica apetitul. Pot fi asezonate cu diverse condimente sau alte alimente, ca stafide, fructe si brinza, fiind perfecte pentru o gustare.

Floricelele poti fi amestecate, cind sint calde, cu sos de mustar, facut din mustar, cimbru si piper, cu amestec de unt si brinza topita, cu amestec de marar uscat si coaja de lamiie sau cu sos de unt topit, dafin, patrunjel uscat, praf de usturoi si parmezan.

Atentie: Parintii nu trebuie sa le dea copiilor floricele decit dupa 4 sau 5 ani, pentru ca, fiind mici, risca sa se inece. In plus, trebuie sa fie atenti ca atunci cind cei mici maninca floricele sa stea linisititi, pentru a evita acest risc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Inghetata de banane cu ciocolata
Bucataras.RO

Inghetata de banane cu ciocolata

Inghetata de banane cu ciocolata
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola