Vitamina B6, cunoscuta si sub denumirea de piridoxina, este una dintre cele mai importante vitamine, utilizate pe scara larga. Ca si coenzima, vitamina B6 participa la mai mult de saizeci de reactii enzimatice existente in metabolismul aminoacizilor (blocul de rezistenta proteinic) si al acizilor grasi.
Vitamina B6 este un compus solubil in apa care a fost descoperit in 1930 in timpul studiilor nutritionale facute pe cobai. Mai tarziu, s-a aratat ca vitamina B6 poate exista sub alte doua forme chimice putin diferite, numite piridoxal si piridoxamina. Toate cele trei forme ale vitaminei B6 sunt precursoare ale unui compus activat denumit piridoxal 5'-fosfat (PLP), care joaca un rol vital drept cofactor in numeroase enzime esentiale in organismul uman.
Este necesara in cresterea si mentinerea a aproape tuturor structurilor organismului si in mai toate functiile organice.Rolul acesteia in organism este multiplu. In primul rand, vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice. Ajuta la buna functionare a creierului, fiind implicata in producerea mesagerilor chimici ai acestuia (dopamina, serotonina etc.), esentiali in coordonarea nervoasa, formarea gandurilor si declansarea emotiilor.
Putem ‘gasi’ vitamina B6 in: germeni de grau, ficat de vaca, banane, nuci, alune, telina, spanac sau sardine.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaAm pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.
Desert mini rulada cu zmeuraGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii