Vitamina B6, cunoscuta si sub denumirea de piridoxina, este una dintre cele mai importante vitamine, utilizate pe scara larga. Ca si coenzima, vitamina B6 participa la mai mult de saizeci de reactii enzimatice existente in metabolismul aminoacizilor (blocul de rezistenta proteinic) si al acizilor grasi.
Vitamina B6 este un compus solubil in apa care a fost descoperit in 1930 in timpul studiilor nutritionale facute pe cobai. Mai tarziu, s-a aratat ca vitamina B6 poate exista sub alte doua forme chimice putin diferite, numite piridoxal si piridoxamina. Toate cele trei forme ale vitaminei B6 sunt precursoare ale unui compus activat denumit piridoxal 5'-fosfat (PLP), care joaca un rol vital drept cofactor in numeroase enzime esentiale in organismul uman.
Este necesara in cresterea si mentinerea a aproape tuturor structurilor organismului si in mai toate functiile organice.Rolul acesteia in organism este multiplu. In primul rand, vitamina B6 este indispensabila metabolismului, deoarece ajuta la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Intervine in formarea globulelor rosii si este un antioxidant foarte puternic, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice. Ajuta la buna functionare a creierului, fiind implicata in producerea mesagerilor chimici ai acestuia (dopamina, serotonina etc.), esentiali in coordonarea nervoasa, formarea gandurilor si declansarea emotiilor.
Putem ‘gasi’ vitamina B6 in: germeni de grau, ficat de vaca, banane, nuci, alune, telina, spanac sau sardine.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii