O noua piramida a alimentelor

Maninca fara grija carne, te va ajuta sa devii puternic! Nu minca atita carne! Nu stii ca e plina de acizi grasi saturati? Bea lapte, este bun pentru oase! Nu stii ca laptele de vaca este plin de substante daunatoare organismului? Sfaturile de nutritie par sa se schimbe la fel de des ca vremea. Singurul element care a ramas constant in timp este Piramida alimentelor, propusa de Departamentul pentru Agricultura din SUA. Recent insa pina si eficacitatea acesteia este pusa sub semnul intrebarii.


In 1992, cercetatorii americani prezentau un ghid pentru o alimentatie sanatoasa, numit Piramida alimentelor. Mai exact, nutritionistii recomandau intr-o zi consumul a 6 � 11 portii de piine, cereale, orez si paste; 3 � 5 portii de legume; 2 � 4 portii de fructe; 2 � 3 portii de lactate; 2 � 3 portii de proteine (carne, peste, oua, fasole, nuci); cit mai putine grasimi, uleiuri si dulciuri posibil.

Expertii spun acum ca principalele minusuri ale Piramidei alimentelor sint accentul prea mare pe consumul de cartofi si alimente pe baza de amidon si nediferentierea acestora in simple sau rafinate - cum sint piinea alba, orezul si complexe - ca piinea neagra si cerealele. De asemenea, nu se specifica nimic legat de efortul fizic si de suplimentarea vitaminelor.

Directorul Centrului pentru Medicina Integrativa din Encina-Tarzana, Michael Hirt, este unul dintre specialistii cu rezerve in ce priveste Piramda: �Nu exsita dieta pentru toata America sau pentru toata lumea. Fiecare persoana necesita o dieta usor diferentiata�. Potrivit cercetarilor facute de specialistii nutritionisti de la acest centru, persoanele care au urmat regimul specificat in Piramida Alimentelor nu s-au simtit mai bine decit altele, care au urmat regimul alimentar obisnuit. Doctorii nu s-au limitat la a critica Piramida alimentelor propusa in urma cu zece ani, ci au stabilit noi recomandari privind alimentatia. Conceptele cheie ale Piramidei Alimentelor, revizuite, sint:

exercitii fizice zilnice consum bogat de cereale, legume si plante olifere (masline, porumb, floarea soarelui) consum moderat de fructe, nuci si legume consum zilnic de pina la doua portii de peste, carne de pui sau oua consumul a 1 � 2 portii de lapte pe zi sau supliment de calciu consum limitat, redus, de carne rosie si alimente ce contin amidon rafinat (piine alba, paste, orez, cartofi) si grasimi animale (unt, untura) o pastila de multivitamine pe zi consum moderat de bauturi alcoolice, in cazul in care exista un motiv pentru a bea alcool

Nu toti specialistii sint de acord ca noile concepte privind alimentatia rezolva aspectele legate de nutritie. Doctorii apreciaza faptul ca se pune un accent mai mare pe consumul de cereale, fructe si legume si ca se recomanda multivitaminele. De asemenea, este laudabila initiativa de a limita consumul de carne rosie si amidon rafinat. Dar nutritionistii au indoieli in ce priveste consumul de lactate limitat, care ar putea fi o idee mai putin stralucita in ce priveste alimentatia femeilor. De asemena, unii specialisti nu sint convinsi ca recomandarea privind consumul de alcool este binevenita, intrucit ultimele cercetari nu sint relevante in ce priveste efectele alcoolului asupra organismului.

Cercetatorii care au lucrat la noua Piramida spun ca ultima varianta este mai buna, deoarece ii face pe oameni sa gindeasca alimentele si din punct de vedere medical, dar recunosc faptul ca au inca indoieli in ce priveste aplicabilitatea si functionabilitatea acesteia in cazul fiecarei persoane. Piramida Alimentelor nu tine cont de diversitatea etnica sau de raspunsul genetic la alimente, de intoleranta individuala. O dieta care este valabila in cazul locuitorilor din zona mediteraneana poate face minuni pentru o persoana de origine greaca, dar poate sa nu aiba efectele scontate in cazul africanilor sau asiaticilor.

Specialistii ramin la convingerea ca cea mai buna dieta este cea personalizata. Pentru a stabili ce e mai bine sa maninci, trebuie sa tii cont de preferintele alimentare personale, de contextul etnic si de istoricul bolilor familiei. Inarmat cu aceste informatii, un expert nutritionist te poate indrepta in directia potrivita. Piramida alimentelor nu pare a fi cea mai buna alegere, concluzioneaza nutritionistii. Insa acestia ramin la convingerea ca exista citeva elemente de baza de la care trebuie sa porneasa orice dieta:

exercitii periodice consum ridicat de peste si legume consum de cereale integrale, de piine neagra, in loc de amidon alb supliment de vitamine zilnic, in special vitamina B in cazul in care consumi alcool, alege vinul rosu

Potrivit cercetatorilor, efectele unei diete corespunzatoare, asociate cu un stil de viata sanatos sint mai benefice si mai puternice decit cele ale tratamentului cu medicamente.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Mâncare de năut cu sos de ceapă
1
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Eclere
2
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
3
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
4
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Prajitura cu umplutura de dulceata de cirese si perle de tapioca
5
Prajituri

Prajitura cu umplutura de dulceata de cirese si perle de tapioca

Tapioca, un ingredient japonez, este iubit de noi in combinatie cu dulceturi de casa, cu nuci,etc. si iubim fiecare desrt...

Prajitura cu umplutura de dulceata de cirese si perle de tapioca
Parteneri
Desert tort cu iaurt si capsuni
Bucataras.RO

Desert tort cu iaurt si capsuni

Astazi va servesc cu un tort minunat cu capsuni! Ce poate fi mai bun in acest sezon? Este un tort simplu, cu o crema de...

Desert tort cu iaurt si capsuni
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Gustos.RO

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)