O noua piramida a alimentelor

(0)
postat de
Maninca fara grija carne, te va ajuta sa devii puternic! Nu minca atita carne! Nu stii ca e plina de acizi grasi saturati? Bea lapte, este bun pentru oase! Nu stii ca laptele de vaca este plin de substante daunatoare organismului? Sfaturile de nutritie par sa se schimbe la fel de des ca vremea. Singurul element care a ramas constant in timp este Piramida alimentelor, propusa de Departamentul pentru Agricultura din SUA. Recent insa pina si eficacitatea acesteia este pusa sub semnul intrebarii.


In 1992, cercetatorii americani prezentau un ghid pentru o alimentatie sanatoasa, numit Piramida alimentelor. Mai exact, nutritionistii recomandau intr-o zi consumul a 6 � 11 portii de piine, cereale, orez si paste; 3 � 5 portii de legume; 2 � 4 portii de fructe; 2 � 3 portii de lactate; 2 � 3 portii de proteine (carne, peste, oua, fasole, nuci); cit mai putine grasimi, uleiuri si dulciuri posibil.

Expertii spun acum ca principalele minusuri ale Piramidei alimentelor sint accentul prea mare pe consumul de cartofi si alimente pe baza de amidon si nediferentierea acestora in simple sau rafinate - cum sint piinea alba, orezul si complexe - ca piinea neagra si cerealele. De asemenea, nu se specifica nimic legat de efortul fizic si de suplimentarea vitaminelor.

Directorul Centrului pentru Medicina Integrativa din Encina-Tarzana, Michael Hirt, este unul dintre ...
specialistii cu rezerve in ce priveste Piramda: �Nu exsita dieta pentru toata America sau pentru toata lumea. Fiecare persoana necesita o dieta usor diferentiata�. Potrivit cercetarilor facute de specialistii nutritionisti de la acest centru, persoanele care au urmat regimul specificat in Piramida Alimentelor nu s-au simtit mai bine decit altele, care au urmat regimul alimentar obisnuit. Doctorii nu s-au limitat la a critica Piramida alimentelor propusa in urma cu zece ani, ci au stabilit noi recomandari privind alimentatia. Conceptele cheie ale Piramidei Alimentelor, revizuite, sint:exercitii fizice zilnice

consum bogat de cereale, legume si plante olifere (masline, porumb, floarea soarelui)

consum moderat de fructe, nuci si legume

consum zilnic de pina la doua portii de peste, carne de pui sau oua

consumul a 1 � 2 portii de lapte pe zi sau supliment de calciu

consum limitat, redus, de carne rosie si alimente ce contin amidon rafinat (piine alba, paste, orez, cartofi) si grasimi animale (unt, untura)

o pastila de multivitamine pe zi

consum moderat de bauturi alcoolice, in cazul in care exista un motiv pentru a bea alcool

Nu toti specialistii sint de acord ca noile concepte privind alimentatia rezolva aspectele legate de nutritie. Doctorii apreciaza faptul ca se pune un accent mai mare pe consumul de cereale, fructe si legume si ca se recomanda multivitaminele. De asemenea, este laudabila initiativa de a limita consumul de carne rosie si amidon rafinat. Dar nutritionistii au indoieli in ce priveste consumul de lactate limitat, care ar putea fi o idee mai putin stralucita in ce priveste alimentatia femeilor. De asemena, unii specialisti nu sint convinsi ca recomandarea privind consumul de alcool este binevenita, intrucit ultimele cercetari nu sint relevante in ce priveste efectele alcoolului asupra organismului.

Cercetatorii care au lucrat la noua Piramida spun ca ultima varianta este mai buna, deoarece ii face pe oameni sa gindeasca alimentele si din punct de vedere medical, dar recunosc faptul ca au inca indoieli in ce priveste aplicabilitatea si functionabilitatea acesteia in cazul fiecarei persoane. Piramida Alimentelor nu tine cont de diversitatea etnica sau de raspunsul genetic la alimente, de intoleranta individuala. O dieta care este valabila in cazul locuitorilor din zona mediteraneana poate face minuni pentru o persoana de origine greaca, dar poate sa nu aiba efectele scontate in cazul africanilor sau asiaticilor.

Specialistii ramin la convingerea ca cea mai buna dieta este cea personalizata. Pentru a stabili ce e mai bine sa maninci, trebuie sa tii cont de preferintele alimentare personale, de contextul etnic si de istoricul bolilor familiei. Inarmat cu aceste informatii, un expert nutritionist te poate indrepta in directia potrivita. Piramida alimentelor nu pare a fi cea mai buna alegere, concluzioneaza nutritionistii. Insa acestia ramin la convingerea ca exista citeva elemente de baza de la care trebuie sa porneasa orice dieta:exercitii periodice

consum ridicat de peste si legume

consum de cereale integrale, de piine neagra, in loc de amidon alb

supliment de vitamine zilnic, in special vitamina B

in cazul in care consumi alcool, alege vinul rosu

Potrivit cercetatorilor, efectele unei diete corespunzatoare, asociate cu un stil de viata sanatos sint mai benefice si mai puternice decit cele ale tratamentului cu medicamente.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.