Oricine poate consuma tofu... cu placere

Tofu este un aliment potrivit oricui; consistenta sa moale si gustul delicat il fac o mancare perfecta pentru toata lumea. O sursa importanta de proteine pentru cei mai in varsta, tofu poate fi consumat si de catre copii, amestecat cu fructe sau legume.

Tofu se prepara din laptele de soia imbogatit cu un coagulant: in mod traditional, coagulantul era nigari, insa se pot folosi si alimente acide de tipul lamaii sau otetului.

Tofu a fost folosit pentru prima data in China in jurul anului 200 ien; cu toate ca descoperirea procesului de sintetizare a sa se pierde in istorie, legendele chinezesti spun ca initital, tofu a fost creat…din greseala. Un bucatar chinez a adugat nigari pentru a condimenta niste boabe de soia si astfel a rezultat tofu.

Cand este folosit in retete, tofu se comporta ca un burete si are capacitatea de a absorbi orice aroma; daca il inmuiati in sos chilli, el va avea gust de chilli. Daca il amestecati cu cacao si indulcitor, se transforma intr-o crema cu aroma de ciocolata.

Retete cu tofu:

Yakko (tofu rece): tofu crud peste care se pune un mot de ghimbir proaspat ras, putina ceapa verde taiata fin, eventual niste fulgi de peste uscat (in engleza, dry bonito flakes) si o lingura (dupa gust) de sos de soia amestecat cu suc de lamiie. Normal ca poti pune aceste ‘condimente’ dupa plac, mie de exemplu nu imi place ghimbirul crud; deci o combinatie foarte buna este tofu cu ceapa verde si sos soia cu lamiie (poti omite si ceapa verde..).

Yudofu (tofu fiert): se fierbe tofu taiat cuburi intr-o supa de alga kombu - supa care nu stiu daca se gaseste, dar e de obicei sub forma de praf, sau in niste pachetele ca de ceai in care este alga uscata praf, caz in care nu are chimicale, sau in cel mai bun caz se face dintr-o frunza uscata de kombu; sau se fierbe intr-o supa de fulgi de bonito uscat. Nu se fierbe mult, doar un clocot, altfel tofu se face ca o brinza cu gaurele. Se pune cu tot cu supa in castronase, si cind se maninca fiecare isi pune dupa gust sos de soia cu lamiie.

Tofu hamburger: presupune sa faci o pirjoala din tofu ca si cum ar fi carne; chiftelute cu tofu sau friptura de carne tocata la cuptor cu tofu -- adica in compozitia de chiftele pun tofu si procedez ca pentru chiftele obisnuite (tofu in proportia dorita, de exemplu pentru inceput poti incerca tofu:carne = 1:2). In compozitia de chiftele se pot pune si alte legume taiate marunt - de ex. morcovi, si atita timp cit nu sint prea multe, dau un gust foarte bun. In felul asta copilul poate minca mai multe chiftelute, si odata cu ele tofu si ceva legume.

Sursa retete: Omide (membru Culinar.ro Forum). Mai multe retete si informatii, gasesti aici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei
Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia