Tofu este un aliment potrivit oricui; consistenta sa moale si gustul delicat il fac o mancare perfecta pentru toata lumea. O sursa importanta de proteine pentru cei mai in varsta, tofu poate fi consumat si de catre copii, amestecat cu fructe sau legume.
Tofu se prepara din laptele de soia imbogatit cu un coagulant: in mod traditional, coagulantul era nigari, insa se pot folosi si alimente acide de tipul lamaii sau otetului.
Tofu a fost folosit pentru prima data in China in jurul anului 200 ien; cu toate ca descoperirea procesului de sintetizare a sa se pierde in istorie, legendele chinezesti spun ca initital, tofu a fost creat…din greseala. Un bucatar chinez a adugat nigari pentru a condimenta niste boabe de soia si astfel a rezultat tofu.
Cand este folosit in retete, tofu se comporta ca un burete si are capacitatea de a absorbi orice aroma; daca il inmuiati in sos chilli, el va avea gust de chilli. Daca il amestecati cu cacao si indulcitor, se transforma intr-o crema cu aroma de ciocolata.
Retete cu tofu:
Yakko (tofu rece): tofu crud peste care se pune un mot de ghimbir proaspat ras, putina ceapa verde taiata fin, eventual niste fulgi de peste uscat (in engleza, dry bonito flakes) si o lingura (dupa gust) de sos de soia amestecat cu suc de lamiie. Normal ca poti pune aceste ‘condimente’ dupa plac, mie de exemplu nu imi place ghimbirul crud; deci o combinatie foarte buna este tofu cu ceapa verde si sos soia cu lamiie (poti omite si ceapa verde..).
Yudofu (tofu fiert): se fierbe tofu taiat cuburi intr-o supa de alga kombu - supa care nu stiu daca se gaseste, dar e de obicei sub forma de praf, sau in niste pachetele ca de ceai in care este alga uscata praf, caz in care nu are chimicale, sau in cel mai bun caz se face dintr-o frunza uscata de kombu; sau se fierbe intr-o supa de fulgi de bonito uscat. Nu se fierbe mult, doar un clocot, altfel tofu se face ca o brinza cu gaurele. Se pune cu tot cu supa in castronase, si cind se maninca fiecare isi pune dupa gust sos de soia cu lamiie.
Tofu hamburger: presupune sa faci o pirjoala din tofu ca si cum ar fi carne; chiftelute cu tofu sau friptura de carne tocata la cuptor cu tofu -- adica in compozitia de chiftele pun tofu si procedez ca pentru chiftele obisnuite (tofu in proportia dorita, de exemplu pentru inceput poti incerca tofu:carne = 1:2). In compozitia de chiftele se pot pune si alte legume taiate marunt - de ex. morcovi, si atita timp cit nu sint prea multe, dau un gust foarte bun. In felul asta copilul poate minca mai multe chiftelute, si odata cu ele tofu si ceva legume.
Sursa retete: Omide (membru Culinar.ro Forum). Mai multe retete si informatii, gasesti aici.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaAm pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.
Desert mini rulada cu zmeuraGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii