Oricine poate consuma tofu... cu placere

Tofu este un aliment potrivit oricui; consistenta sa moale si gustul delicat il fac o mancare perfecta pentru toata lumea. O sursa importanta de proteine pentru cei mai in varsta, tofu poate fi consumat si de catre copii, amestecat cu fructe sau legume.

Tofu se prepara din laptele de soia imbogatit cu un coagulant: in mod traditional, coagulantul era nigari, insa se pot folosi si alimente acide de tipul lamaii sau otetului.

Tofu a fost folosit pentru prima data in China in jurul anului 200 ien; cu toate ca descoperirea procesului de sintetizare a sa se pierde in istorie, legendele chinezesti spun ca initital, tofu a fost creat…din greseala. Un bucatar chinez a adugat nigari pentru a condimenta niste boabe de soia si astfel a rezultat tofu.

Cand este folosit in retete, tofu se comporta ca un burete si are capacitatea de a absorbi orice aroma; daca il inmuiati in sos chilli, el va avea gust de chilli. Daca il amestecati cu cacao si indulcitor, se transforma intr-o crema cu aroma de ciocolata.

Retete cu tofu:

Yakko (tofu rece): tofu crud peste care se pune un mot de ghimbir proaspat ras, putina ceapa verde taiata fin, eventual niste fulgi de peste uscat (in engleza, dry bonito flakes) si o lingura (dupa gust) de sos de soia amestecat cu suc de lamiie. Normal ca poti pune aceste ‘condimente’ dupa plac, mie de exemplu nu imi place ghimbirul crud; deci o combinatie foarte buna este tofu cu ceapa verde si sos soia cu lamiie (poti omite si ceapa verde..).

Yudofu (tofu fiert): se fierbe tofu taiat cuburi intr-o supa de alga kombu - supa care nu stiu daca se gaseste, dar e de obicei sub forma de praf, sau in niste pachetele ca de ceai in care este alga uscata praf, caz in care nu are chimicale, sau in cel mai bun caz se face dintr-o frunza uscata de kombu; sau se fierbe intr-o supa de fulgi de bonito uscat. Nu se fierbe mult, doar un clocot, altfel tofu se face ca o brinza cu gaurele. Se pune cu tot cu supa in castronase, si cind se maninca fiecare isi pune dupa gust sos de soia cu lamiie.

Tofu hamburger: presupune sa faci o pirjoala din tofu ca si cum ar fi carne; chiftelute cu tofu sau friptura de carne tocata la cuptor cu tofu -- adica in compozitia de chiftele pun tofu si procedez ca pentru chiftele obisnuite (tofu in proportia dorita, de exemplu pentru inceput poti incerca tofu:carne = 1:2). In compozitia de chiftele se pot pune si alte legume taiate marunt - de ex. morcovi, si atita timp cit nu sint prea multe, dau un gust foarte bun. In felul asta copilul poate minca mai multe chiftelute, si odata cu ele tofu si ceva legume.

Sursa retete: Omide (membru Culinar.ro Forum). Mai multe retete si informatii, gasesti aici.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Ciorba de perisoare din carne de pui
Bucataras.RO

Ciorba de perisoare din carne de pui

Ciorba de perisoare din carne de pui
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola