Papaia - fructul sanatos

Papaia (Carica Papaya) este fructul "tuturor barbatilor", deoarece are o valoare nutritiva bogata. In India se cultiva aproximativ 17.000 ha cu papaia. Copacul de papaia are o tulpina subtire si poate creste pina la 8 metri inaltime. Infloreste o data la 9 luni si traieste numai trei ani. Copacul poate produce pina la 100 de fructe pe an. Fructul de papaia poate cintari pina la trei kilograme, are forma de para si culoare verzuie atunci cind nu s-a copt inca. Cind este copt, acesta este de culoare galbui-portocalie, ca si miezul, iar semintele, care sint negre, nu sint comestibile. Este indicata cumpararea fructelor de papaia cind acestea nu sint coapte inca si au o culoare verzui-portocalie. Se pastreaza intr-o punga de hirtie, la temperatura camerei. Se consuma la fel ca pepenele galben. Se taie felii subtiri si se curata de coaja.

Cunoscuta si sub denumirea de pepe (Bengali), papita (Hindi), pharangi (Canada), boppayi pandu (Telugu), omakai (Malayalam), popai (Marati) si pappali (Tamil), contine mai multa carotina in comparatie cu alte fructe, mere sau banane, pe care o transforma in vitamina A. Pigmentul acestora este asemanator cu cel gasit la morcovi si sfecla. Datorita numarului redus de calorii, 100 g de papaia coapta contine numai 32 kcal, acest fruct este preferat de oameni obezi care tin un regim sever. Nici vitamina C nu lipseste, 57 mg fiind suficienta in 100 g de papaia. Consumat regulat de copii, acest fruct previne orbirea provocata de lipsa vitaminei A iar Beta-carotina ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.

Papaia cruda contine diferite tipuri de enzime. Papain, o substanta prezenta in papaia este un ajutor excelent pentru digestie. Datorita acesteia, papaia are proprietatea de a fragezi carnea, si din acest motiv, carnea este gatita si cu papaia verde, pentru a o face usor digerabila.

Bucatile de papaia pot fi utilizate la inchiderea ranilor cauzate de caderi sau pe taieturi chirurgicale. Multi oameni sunt de parere ca femeile gravide sa nu consume papaia, fiind predispuse la avort.

Semintele nu sunt consumabile. O substanta toxica numita carpina, prezenta in semintele negre din papaia, in cantitati mari, reduce pulsul si actioneaza asupra sistemului nervos. Aceasta substanta se gaseste numai in semintele de papaia in cantitati reduse. Partea carnoasa a fructului este lipsita de aceasta substanta. Deci, odata inlaturate semintele, fructul delicios poate fi consumat. Valori nutritive pentru 100 g de papaia Papaia coapta Papaia verde Proteine 0.6 g Proteine 0.7 g Grasimi 0.1 g Grasimi 0.2 g Minerale 0.5 g Minerale 0.5 g Fibre 0.8 g Fibre 0.9 g Carbohidrati 7.2 g Carbohidrati 5.7 g Energie 32 kcal Energie 27 kcal Total carotine 2,740 � Total carotine 0 Beta carotine 880 � Beta carotine 0 Vitamina C 57 mg Vitamina C 12 mg Sodiu 6.0 mg Sodiu 23.0 mg Potasiu 69 mg Potasiu 216 mg Fier 0.5 mg Fier 0.9 mg

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura Regina Maria
2
Prajituri

Prajitura Regina Maria

Prajitura Regina Maria este o delicioasa prajitura de casa cu crema fina, cu 2 tipuri de blat, unul fiind cu nuca de cocos....

Prajitura Regina Maria
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
4
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Poale-n brau (branzoaice)
5
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Parteneri
Supa crema de linte
Bucataras.RO

Supa crema de linte

Ce ziceți de o supă-cremă delicioasă? Nouă ne-a plăcut foarte mult. 

Supa crema de linte
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori