Papaia - fructul sanatos

(0)
admin postat de


Papaia (Carica Papaya) este fructul "tuturor barbatilor", deoarece are o valoare nutritiva bogata. In India se cultiva aproximativ 17.000 ha cu papaia. Copacul de papaia are o tulpina subtire si poate creste pina la 8 metri inaltime. Infloreste o data la 9 luni si traieste numai trei ani. Copacul poate produce pina la 100 de fructe pe an. Fructul de papaia poate cintari pina la trei kilograme, are forma de para si culoare verzuie atunci cind nu s-a copt inca. Cind este copt, acesta este de culoare galbui-portocalie, ca si miezul, iar semintele, care sint negre, nu sint comestibile. Este indicata cumpararea fructelor de papaia cind acestea nu sint coapte inca si au o culoare verzui-portocalie. Se pastreaza intr-o punga de hirtie, la temperatura camerei. Se consuma la fel ca pepenele galben. Se taie felii subtiri si se curata de coaja.





Cunoscuta si sub denumirea de pepe (Bengali), papita (Hindi), pharangi (Canada), boppayi pandu (Telugu), omakai (Malayalam), popai (Marati) si pappali (Tamil), contine mai multa carotina in comparatie cu alte fructe, mere sau banane, pe care o transforma in vitamina A. Pigmentul acestora este asemanator cu cel gasit la morcovi si sfecla. Datorita numarului redus de calorii, 100 g de papaia coapta contine numai 32 kcal, acest fruct este preferat de oameni obezi care tin un regim sever. Nici vitamina C nu lipseste, 57 mg fiind suficienta in 100 g ...
de papaia. Consumat regulat de copii, acest fruct previne orbirea provocata de lipsa vitaminei A iar Beta-carotina ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.





Papaia cruda contine diferite tipuri de enzime. Papain, o substanta prezenta in papaia este un ajutor excelent pentru digestie. Datorita acesteia, papaia are proprietatea de a fragezi carnea, si din acest motiv, carnea este gatita si cu papaia verde, pentru a o face usor digerabila.





Bucatile de papaia pot fi utilizate la inchiderea ranilor cauzate de caderi sau pe taieturi chirurgicale. Multi oameni sunt de parere ca femeile gravide sa nu consume papaia, fiind predispuse la avort.





Semintele nu sunt consumabile. O substanta toxica numita carpina, prezenta in semintele negre din papaia, in cantitati mari, reduce pulsul si actioneaza asupra sistemului nervos. Aceasta substanta se gaseste numai in semintele de papaia in cantitati reduse. Partea carnoasa a fructului este lipsita de aceasta substanta. Deci, odata inlaturate semintele, fructul delicios poate fi consumat.

Valori nutritive pentru 100 g de papaia







Papaia coapta



Papaia verde





Proteine



0.6 g



Proteine



0.7 g





Grasimi



0.1 g



Grasimi



0.2 g





Minerale



0.5 g



Minerale



0.5 g





Fibre



0.8 g



Fibre



0.9 g





Carbohidrati



7.2 g



Carbohidrati



5.7 g





Energie



32 kcal



Energie



27 kcal





Total carotine



2,740 �



Total carotine



0





Beta carotine



880 �



Beta carotine



0





Vitamina C



57 mg



Vitamina C



12 mg





Sodiu



6.0 mg



Sodiu



23.0 mg





Potasiu



69 mg



Potasiu



216 mg





Fier



0.5 mg



Fier



0.9 mg




Alte articole cu:
carpina
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite