Pepenele galben este originar din Persia, de unde a ajuns in zona mediteraneana. Semintele de pepene au fost aduse in America de catre Columb, care scria ca le-a remarcat si in India. Pepenele galben este consumat in China, Grecia, Roma si Egipt de mii de ani. In SUA a inceput sa fie comercializat la mijlocul anilor 1800.
In Romania se gasesc mai multe soiuri de pepene galben, clasificate in functie de aparitie: Ica este extratimpuriu; Turchestan si Cantalup sint soiuri semitimpurii, iar Ogen si Comoara Ungariei - soiuri semitirzii.
Pepenele, cunoscut cu denumirea de cantalup, este cel care are coaja cu striatii, cu galben sau auriu, cu usoara tenta de gri. Este originar din Italia, dateaza inca de pe vremea romanilor, in uma cu 2.400 de ani i. Hr. si poarta numele unui unei gradini papale, unde se pare ca a fost remarcat pentru prima data. Este foarte raspindit in Europa si mai putin in America. In prezent, in SUA, pentru pepenele galben este folosit, generic, termenul "cantalup".
Pepenele galben este unul dintre cele mai sanatoase fructe: reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii. Pepenele galben este mai bogat in vitamina C decit cel rosu si, in plus, contine beta caroten, antioxidant necesar organismului. De asemenea, are acid folic, care imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac.
Nu este de mirare ca pepenele galben este unul dintre fructele consumate foarte des in SUA, 30% dintre familii cumparind un astfel de fruct saptaminal.
Informatii nutritive pentru 100 de grame de pepene galben:
apa 89.78 g
energie 35 kcal
proteine 0,88 g
lipide 0,28 g
carbohidrati 8,36 g
fibra 0,8 g
calciu 11 mg
fier 0,21 mg
magneziu 11 mg
fosfor 17 mg
sodiu 9 mg
vitamina C 42,2 mg
acizi grasi, saturati 0,071 g
O ceasca plina cu pepene galben contine aceeasi cantitate de vitamina C cit o portocala si de zece ori mai mult vitamina A. Pepenii care au miezul mai portocaliu au un continut mai mare de vitamina A.
Pepenii trebuie sa fie grei si parfumati. Pentru o alegere corecta, cintareste in mina doi pepeni asemanatori ca marime. Ia-l pe cel mai greu! Daca presezi usor coaja cu degetul, ar trebui sa se simta o aroma puternica, daca este copt. Pepenii galbeni trebuie pastrati la frigider, in punga de plastic. Daca nu sint suficienti de copti, pot fi tinuti si la temperatura camerei, in punga de hirtie, dar maxim doua zile.
Pentru a alege pepenele potrivit, poti sa te orientezi si in functie de culoare: cind sint cruzi, verdele alterneaza cu gri, la maturitate predomina verde uniform si devin galben deschis cind sint copti. Asadar, alege pepenele care are cit mai putina culoare verde.
Cind il servesti, fii inventiv! Coaja pepenelui galben poate fi un excelent recipient pentru pastrarea supelor, salatelor de fructe sau de pui.
Daca pina acum ai mincat pepenele galben doar ca desert, azi poti incerca o experienta noua, pregatind o salata din Italia:
Insalata di Melone
Ingrediente: un pepene galben, copt, taita bucati, curatat de seminte; frunze de salata verde; sare si piper; 2 lingurite ulei; 2 lingurite otet; 2 lingurite frunze de arpagic
Mod de servire: Se sareaza si se pipereaza bucatile de pepene, se asaza pe frunze de salata, se presara ulei si frunze de arpagic.
Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniCand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...
Mancare de urzici cu mamaligaPentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...
Hummus cu leurda si lipii de casaAluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...
Tarta de post cu ciuperciAproape ca este de necrezut cum din cateva ingrediente simple putem sa obtinem preparate delicioase. Gata in mai putin de 30...
Supa Crema de Spanac - de post, pregatita cu blenderul OsterDe multe ori uitam ca supele creme sunt foarte sanatoase si nu trebuie sa lipseasca din meniul copiilor, si nu numai. Este o...
Supa Crema de Sfecla Rosie - de post, pregatita cu blenderul OsterDovleceii au un continut caloric scazut si sunt recomandati pentru cei care tin diete, dar in acelasi timp sunt o sursa...
Supa Crema de Dovlecei - de post, pregatita cu blenderul OsterNapii sunt o leguma uitata, care nu prea se mai cultiva la noi, dar apreciata in alte bucatarii, printre care cea franceza....
Supa Crema de Napi - de post, pregatita cu blenderul OsterIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaPrajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Comentarii