Parfum si culoare

Pepenele galben este originar din Persia, de unde a ajuns in zona mediteraneana. Semintele de pepene au fost aduse in America de catre Columb, care scria ca le-a remarcat si in India. Pepenele galben este consumat in China, Grecia, Roma si Egipt de mii de ani. In SUA a inceput sa fie comercializat la mijlocul anilor 1800.

In Romania se gasesc mai multe soiuri de pepene galben, clasificate in functie de aparitie: Ica este extratimpuriu; Turchestan si Cantalup sint soiuri semitimpurii, iar Ogen si Comoara Ungariei - soiuri semitirzii.

Pepenele, cunoscut cu denumirea de cantalup, este cel care are coaja cu striatii, cu galben sau auriu, cu usoara tenta de gri. Este originar din Italia, dateaza inca de pe vremea romanilor, in uma cu 2.400 de ani i. Hr. si poarta numele unui unei gradini papale, unde se pare ca a fost remarcat pentru prima data. Este foarte raspindit in Europa si mai putin in America. In prezent, in SUA, pentru pepenele galben este folosit, generic, termenul "cantalup".

Pepenele galben este unul dintre cele mai sanatoase fructe: reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor coronariene si hipertensiunii. Pepenele galben este mai bogat in vitamina C decit cel rosu si, in plus, contine beta caroten, antioxidant necesar organismului. De asemenea, are acid folic, care imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac.

Nu este de mirare ca pepenele galben este unul dintre fructele consumate foarte des in SUA, 30% dintre familii cumparind un astfel de fruct saptaminal.

Informatii nutritive pentru 100 de grame de pepene galben:
apa 89.78 g
energie 35 kcal
proteine 0,88 g
lipide 0,28 g
carbohidrati 8,36 g
fibra 0,8 g
calciu 11 mg
fier 0,21 mg
magneziu 11 mg
fosfor 17 mg
sodiu 9 mg
vitamina C 42,2 mg
acizi grasi, saturati 0,071 g

O ceasca plina cu pepene galben contine aceeasi cantitate de vitamina C cit o portocala si de zece ori mai mult vitamina A. Pepenii care au miezul mai portocaliu au un continut mai mare de vitamina A.

Pepenii trebuie sa fie grei si parfumati. Pentru o alegere corecta, cintareste in mina doi pepeni asemanatori ca marime. Ia-l pe cel mai greu! Daca presezi usor coaja cu degetul, ar trebui sa se simta o aroma puternica, daca este copt. Pepenii galbeni trebuie pastrati la frigider, in punga de plastic. Daca nu sint suficienti de copti, pot fi tinuti si la temperatura camerei, in punga de hirtie, dar maxim doua zile.

Pentru a alege pepenele potrivit, poti sa te orientezi si in functie de culoare: cind sint cruzi, verdele alterneaza cu gri, la maturitate predomina verde uniform si devin galben deschis cind sint copti. Asadar, alege pepenele care are cit mai putina culoare verde.

Cind il servesti, fii inventiv! Coaja pepenelui galben poate fi un excelent recipient pentru pastrarea supelor, salatelor de fructe sau de pui.

Daca pina acum ai mincat pepenele galben doar ca desert, azi poti incerca o experienta noua, pregatind o salata din Italia:

Insalata di Melone
Ingrediente: un pepene galben, copt, taita bucati, curatat de seminte; frunze de salata verde; sare si piper; 2 lingurite ulei; 2 lingurite otet; 2 lingurite frunze de arpagic
Mod de servire: Se sareaza si se pipereaza bucatile de pepene, se asaza pe frunze de salata, se presara ulei si frunze de arpagic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
3
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Parteneri
Prajiturele fine
Bucataras.RO

Prajiturele fine

Un fel de fulgi de nea mai fini sa zic asa...Sunt atat de delicati incat se topesc in gura si te cuceresc de la prima...

Prajiturele fine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!