Petrecere cu bufet suedez

Bufetul poate fi ori simplu, ori sofisticat, adaptat cerintelor momentului. Un bufet bine planificat te poate elibera de stresul de a servi musafirii la masa si, in plus, prepararea mesei devine mult mai usoara.


Exista doua tipuri de bufet: oaspetii stau pe scaune, in fotolii, si maninca tinind farfuriile in mina sau oaspetii stau la masute micute, unde servesc preparatele. Trebuie sa te gindesti, cind alegi un anumit stil de bufet, ce posibilitati iti ofera spatiul si citi invitati ai. Primul caz se preteaza la un numar mai mare de musafiri. In cazul in care te decizi pentru stilul de bufet cu masute, gindeste-te ca oaspetii sa nu foloseasca prea multe tacimuri, eventual elimina din start cutitele, pentru ca nu va fi loc suficient.


Numarul si tipul preparatelor pe care le servesti depinde de tine. Poti opta pentru mincaruri mai "pretioase", cum ar fi fripturi cu garnituri diverse sau te poti limita la salate si la prajituri, pentru desert. Cind planifici meniul ia in calcul tipul de eveniment, bugetul si timpul pe care il ai la dispozitie.

Aranjeaza bufetul pe o suprafata larga, cum ar fi masa din bucatarie sau din camera (daca ai), astfel incit aceasta sa aiba cit mai multe laturi libere. Daca ai la dispozitie doua mese care nu sint foarte mari si exista suficient spatiu in camera, le poti amenaja pe amindoua, astfel incit mai multi musafiri sa se poata servi concomitent. Bauturile plaseaza-le in alta zona pentru a evita aglomeratia.

Daca ai foarte multi invitati, aranjeaza mai multe zone; pe o masa pune mincarea, pe alta, bauturile si aperitivele, pe o masuta mica aranjeaza desertul. Fiecare masa trebuie sa aiba tacimurile necesare si servetele.

Aranjeaza bufetul in mod practic: la margine pune farfurii goale, pentru ca musafirii sa aiba usor acces la ele. O idee foarte buna este sa servesti in farfurii de plastic. Pentru ca acestea sa fie usor de apucat, pune intre farfurii servetele, astfel incit colturile servetelelor sa ramina in afara. Platourile cu mincare aranjeaza-le astfel incit accesul sa se faca usor si incearca sa alternezi felurile de mincare. De preferabil, desertul ar trebui plasat pe o masa diferita.

Daca nu ai suficiente pahare sau farfurii, poti opta ori pentru plastic ori pentru mai multe tipuri: in ultima vreme se poarta divertismentul, astfel ca nu va fi o dovada de prost gust. Evita monotonia pe masa, variind marimea si tipul platourilor. Nu evita cutiute, farfurii, platouri de plastic, din cele pe care le folosesti zi de zi la bucatarie. Acopera masa cu fata de masa, care poate sa aiba diverse imprimeuri, daca este un eveniment mai putin formal.

Pentru ca servirea sa fie cit mai eficienta, taie mincarea in bucati mici, cubulete, felii. Decoreaza cu frunze de salata si felii de lamiie. Daca alegi salate sau paste, pentru care este nevoie de amindoua miinile pentru servire, lasa loc in fata platoului pentru ca musafirii sa isi puna farfuriile.

Atentie la decorarea platourilor! Alege contrastul. Elementele de decor trebuie sa puna in evidenta mincarea, nu sa o "eclipseze". Iata citeva sugestii: felii de lamiie si portocala, verdeata, fructe, floricele, felii de morcov, de ceapa, nuci prajite, ciocolata rasa, maioneza, smintina.

Tine minte: cea mai reusita petrecere este aceea unde invitatii se simt bine, unde exista buna-dispozitie si gazdele sint ospitaliere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu portocale

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Tiramisu la pahar
2
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Prajitura pufoasa cu branza
3
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Prajitura cu glazura de zmeura
4
Prajituri

Prajitura cu glazura de zmeura

Un blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!

Prajitura cu glazura de zmeura
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta