Bufetul poate fi ori simplu, ori sofisticat, adaptat cerintelor momentului. Un bufet bine planificat te poate elibera de stresul de a servi musafirii la masa si, in plus, prepararea mesei devine mult mai usoara.
Exista doua tipuri de bufet: oaspetii stau pe scaune, in fotolii, si maninca tinind farfuriile in mina sau oaspetii stau la masute micute, unde servesc preparatele. Trebuie sa te gindesti, cind alegi un anumit stil de bufet, ce posibilitati iti ofera spatiul si citi invitati ai. Primul caz se preteaza la un numar mai mare de musafiri. In cazul in care te decizi pentru stilul de bufet cu masute, gindeste-te ca oaspetii sa nu foloseasca prea multe tacimuri, eventual elimina din start cutitele, pentru ca nu va fi loc suficient.
Numarul si tipul preparatelor pe care le servesti depinde de tine. Poti opta pentru mincaruri mai "pretioase", cum ar fi fripturi cu garnituri diverse sau te poti limita la salate si la prajituri, pentru desert. Cind planifici meniul ia in calcul tipul de eveniment, bugetul si timpul pe care il ai la dispozitie.
Aranjeaza bufetul pe o suprafata larga, cum ar fi masa din bucatarie sau din camera (daca ai), astfel incit aceasta sa aiba cit mai multe laturi libere. Daca ai la dispozitie doua mese care nu sint foarte mari si exista suficient spatiu in camera, le poti amenaja pe amindoua, astfel incit mai multi musafiri sa se poata servi concomitent. Bauturile plaseaza-le in alta zona pentru a evita aglomeratia.
Daca ai foarte multi invitati, aranjeaza mai multe zone; pe o masa pune mincarea, pe alta, bauturile si aperitivele, pe o masuta mica aranjeaza desertul. Fiecare masa trebuie sa aiba tacimurile necesare si servetele.
Aranjeaza bufetul in mod practic: la margine pune farfurii goale, pentru ca musafirii sa aiba usor acces la ele. O idee foarte buna este sa servesti in farfurii de plastic. Pentru ca acestea sa fie usor de apucat, pune intre farfurii servetele, astfel incit colturile servetelelor sa ramina in afara. Platourile cu mincare aranjeaza-le astfel incit accesul sa se faca usor si incearca sa alternezi felurile de mincare. De preferabil, desertul ar trebui plasat pe o masa diferita.
Daca nu ai suficiente pahare sau farfurii, poti opta ori pentru plastic ori pentru mai multe tipuri: in ultima vreme se poarta divertismentul, astfel ca nu va fi o dovada de prost gust. Evita monotonia pe masa, variind marimea si tipul platourilor. Nu evita cutiute, farfurii, platouri de plastic, din cele pe care le folosesti zi de zi la bucatarie. Acopera masa cu fata de masa, care poate sa aiba diverse imprimeuri, daca este un eveniment mai putin formal.
Pentru ca servirea sa fie cit mai eficienta, taie mincarea in bucati mici, cubulete, felii. Decoreaza cu frunze de salata si felii de lamiie. Daca alegi salate sau paste, pentru care este nevoie de amindoua miinile pentru servire, lasa loc in fata platoului pentru ca musafirii sa isi puna farfuriile.
Atentie la decorarea platourilor! Alege contrastul. Elementele de decor trebuie sa puna in evidenta mincarea, nu sa o "eclipseze". Iata citeva sugestii: felii de lamiie si portocala, verdeata, fructe, floricele, felii de morcov, de ceapa, nuci prajite, ciocolata rasa, maioneza, smintina.
Tine minte: cea mai reusita petrecere este aceea unde invitatii se simt bine, unde exista buna-dispozitie si gazdele sint ospitaliere.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautCand ai pofta de ceva dulce la ceas de seara, ca sa nu te simti prea vinovat, pregatesti o prajitura fara zahar, macar stii...
Desert prajitura cu mascarpone si dulceata de afine, fara zaharPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii