Portia zilnica de fibre - portia ta zilnica de sanatate

(0)
admin postat de


Fibrele sunt compusi glucidici, care se gasesc numai in produsele de origine vegetala: cereale integrale, fructe, legume, nuci, plante cu boabe, ca fasolea si mazarea, seminte. Alimentele de origine animala (carnea, branzeturile, ouale) nu contin fibre.



"Cercetarile specialistilor arata ca adesea parintii nu acorda atentia adecvata rolului esential pe care fibrele il au in sanatatea copiilor. Ca urmare, dieta acestora cuprinde cantitati reduse de fibre, expunandu-i pe copii la riscul aparitiei unor afectiuni. Nutritionistii recomanda pentru consumul zilnic un aport de 15 � 25 de grame de fibre la copiii intre 1�13 ani, 30 de grame la baieti si fete pana la 19 ani, in timp ce femeile pana in 50 de ani trebuie sa consume 25 de grame, iar barbatii - 38 de grame�, spune Prof. Dr. Adrian Georgescu, Directorul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.



Fibrele previn aparitia unor afectiuni, cum ar fi cancerul de intestin si bolile cardiovasculare, scad nivelul colesterolului si ajuta la adoptarea unei diete echilibrate. Rolul fibrelor este de a grabi tranzitul digestiv si, ca urmare, compusii din alimente care nu sunt necesari organimului si care pot deveni nocivi sunt eliminati rapid. Alimentele bogate in fibre sint indicate in dietele pentru pierderea in greutate (in caz de exces ponderal), deoarece creeaza senzatia de satietate si, cum nu se digera, nu ...
suplimenteaza aportul de calorii in organism.



Fibrele din cereale sunt considerate a fi cele mai eficiente pentru profilaxia bolilor cardiovasculare. Asociatia Medicilor Americani a subliniat importanta pe care o are dieta bogata in fibre, in special micul dejun bazat pe cereale, in reducerea afectiunilor coronariene. Dintre diferitele surse de fibre alimentare - cereale, legume si fructe - numai fibrele din cereale au fost asociate cu reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Statistic, incidenta bolilor cardiovasculare se reduce cu aproximativ 37% pentru fiecare suplimentare cu 5 grame de fibre din cereale.



Nutritionistii recomanda ca doua dintre mesele noastre zilnice sa contina fibre provenite din cereale. "Acestea pot fi de preferinta micul dejun si o gustare in timpul zilei, pentru a-i asigura organismului portia necesara, dar si pentru un regim alimentar sanatos, fara grasimi", a mai spus Prof. Dr. Adrian Georgescu.



Cerealele, bogate in fibre, in carbohidrati si imbogatite cu vitamine, minerale, proteine si calciu, sunt ideale pentru micul dejun pentru ca ele confera energie organismului in prima parte a zilei. De asemenea, sunt indicate in cadrul unei diete sanatoase, datorita continutului lor redus de grasimi, sare si zahar.



Stiati ca:


- jumatate de farfurie de morcovi fierti contine de 2 ori mai multe fibre decat aceeasi cantitate de spanac;


- pentru a asigura organismului suficiente fibre, nutritionistii americani ne sfatuiesc sa adaugam dietei zilnice o cana de cereale si o banana la micul dejun, doua felii de paine integrala si o portocala la pranz, iar la cina - un cartof, o jumatate de castronel de cereale si 100 de grame de capsuni;


- un morcov contine 2 grame de fibre, o banana � 3 grame, o suta de grame de mazare sau un mar contin 4 grame, iar o felie de piine � doar 1 gram de fibre. �n schimb, o portie de cereale contine pina la 12 grame de fibre.
recomandari

Afinele
Studiile au cercetat ca afinele au proprietati miraculoase in ceea ce priveste functionarea ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite