Reabilitarea oului

Legende, povesti, mituri vorbesc despre inceputuri. Si povestesc despre un ou magic. O istorisire sanscrita povesteste despre oul cosmic, lacas al spiritului ce renaste. Fenicienii credeau ca un ou rupt in doua a dus la formarea cerului si a paradisului. Fiind asociat cu noi forme de viata, oului i s-au atribuit proprietati fertile si afrodisiace. In tarile Europei, exista obiceiul ca taranii sa sparga oua peste cimp, pentru a avea o recolta bogata. In Franta, mireasa sparge un ou pe pragul usii pentru a avea o familie numeroasa.


In bucatarie, oul nu a fost la fel de bine primit. Ani de zile, a fost putin apreciat din cauza continutului ridicat de colesterol. Cercetatorii nutritionisti i-au redat rolul, o data ce au descoperit ca alimentatia cu un continut ridicat de colesterol nu are influenta directa asupra nivelului de colesterol din singe. De aceea, ei asigura ca nu este riscant sa se consume un ou zilnic, in masura in care se tine cont ca nivelul de colesterol consumat intr-o zi sa nu depaseasca 300 de miligrame.

Ouale sint foarte hranitoare. Sint o sursa importanta de proteine si contin importante vitamine si minerale. Doua oua au o valoare proteica echivalenta cu 100 de grame de carne. Galbenusul de ou este printre putinele alimente care contine, in mod natural, vitamina D. Galbenusul, care reprezinta aproximativ 33% din masa lichida a oului, contine toata cantitatea de grasimi si aproape 50% din proteinele oului. Aici se gasesc si vitaminele A, E si zincul. Galbenusul este mai bogat in fosfor, fier, iod si calciu decit albusul. Oul contine 13 vitamine si nu are vitamina C.

Ouale au si alte avantaje, in afara de a fi hranitoare: sint ieftine, sint usor de preparat, fiind ingrediente de baza in multe preparate.

La rece

In pregatirea oualor este necesara o atentie sporita, pentru ca sint usor perisabile. Trebuie pastrate intotdeauna la frigider.

Ouale proaspete pot fi pastrate in frigider maxim 4 - 5 saptamini. Ouale fierte tari nu rezista in frigider mai mult de o saptamina. Daca tii oul la temperatura camerei o zi este echivalent cu a-l tine o saptamina in frigider. Ouale trebuie pastrate in frigider in cutia de carton pentru ca absorb mirosul din frigider. Coaja de ou are 17.000 de pori minusculi la suprafata prin care oul atrage mirosurile.

Daca la o reteta ai nevoie doar de galbenusuri, poti sa pastrezi albusurile intr-o cutie cu capac, maxim patru zile. Galbenusurile se pastreaza in apa, intr-un vas acoperit, maxim doua zile. Daca nu poti sa le folosesti imediat, iata o alta metoda de a le conserva: pune galbenusurile intr-o tigaie si acopera-le cu apa. Acopera vasul si adu la fierbere. Cind apa incepe sa fiarba, ia vasul de pe foc si lasa galbenusurile in apa timp de 15 minute. Dupa ce le scoti, tine-le in frigider 4 - 5 zile.

Raspunsuri

Ce este micul cheag de singe din ou?
Uneori un mic cheag de singe se gaseste in galbenus. Aceasta nu inseamna ca oul este fertil; picatura de singe apare in urma rupturii tesutului vasele de deasupra galbenusului in timpul formarii oului. Aceste oua sint comestibile si cine doreste poate inlatura singele.

De ce ouale fierte tari au suprafata galbenusului de culoare verzuie?
Aceasta culoare indica un continut mai mare de fier si sulf si se formeaza cind ouale sint fierte prea mult sau se racesc treptat. Ouale tari se curata mai greu. In general, cele tinute la frigider minim 10 zile se curata mai usor.

De ce coaja de ou are pete?
Coaja de ou care are pete mai inchise la culoare indica prezenta dioxidului de carbon ce nu a avut timp sa fie eliminat prin coaja. Petele arata ca oul este foarte proaspat. Culoarea cojii nu are legatura cu substantele nutritive sau vitaminele continute in ou. Culoarea galbenusului depinde de tipul de nutritie al gainii.

Sfaturi

Pentru a sti daca oul este fiert sau crud, roteste-l: daca se roteste inseamna ca e fiert.

Daca ai scapat un ou pe pardoseala, presara deasupra sare pentru a-l curata mai usor.

Ouale nu mai plesnesc la fiert daca pui in apa citeva chibrituri arse.

Cind fierbi oua, pune in apa o lingurita de otet sau de sare. Daca le lasi sa clocoteasca 3 minute, vor fi oua fierte moi, cind clocotesc 5-7 minute, ouale vor fi potrivit de tari. Fierte mai mult de 11 minute, acestea vor avea galbenusurile vinetii si se vor digera foarte greu.

Daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita albusul va fi mai tare, iar galbenusul mai moale; daca se fierbe la foc mic, galbenusul va fi mai tare, iar albusul moale.

Ouale inghetate isi recapata valoarea alimentara daca le pui in apa rece, in care s-au adaugat 2 - 3 lingurite de sare. Se lasa pina se dezgheata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert prajitura cu capsuni

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Cand vine primavara trebuie sa incerci macar o data acest preparat de sezon plin de vitamine: mancarea de urzici cu mamaliga,...

Mancare de urzici cu mamaliga
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
1
Smoothie & Milkshake

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale

De multe ori cei mici au anumite legume la care se stramba si nu prea reusim sa ii convingem ca sunt sanatoase si gustoase....

Smoothie cu Mar Verde, Morcov si Sirop de Curmale
Risoto cu mancare de rinichi
2
Mancaruri cu orez

Risoto cu mancare de rinichi

Penbtru risoto cu mancare de rinichi se pregateste orezul si se asaza intr-o forma de tabla cu gaura la mijloc, bine unsa cu...

Risoto cu mancare de rinichi
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
3
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Desert prajitura cu capsuni
4
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Pandispan cu rahat
5
Prajituri

Pandispan cu rahat

N-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...

Pandispan cu rahat
Parteneri
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara