Reabilitarea oului

(0)
admin postat de
Legende, povesti, mituri vorbesc despre inceputuri. Si povestesc despre un ou magic. O istorisire sanscrita povesteste despre oul cosmic, lacas al spiritului ce renaste. Fenicienii credeau ca un ou rupt in doua a dus la formarea cerului si a paradisului. Fiind asociat cu noi forme de viata, oului i s-au atribuit proprietati fertile si afrodisiace. In tarile Europei, exista obiceiul ca taranii sa sparga oua peste cimp, pentru a avea o recolta bogata. In Franta, mireasa sparge un ou pe pragul usii pentru a avea o familie numeroasa.


In bucatarie, oul nu a fost la fel de bine primit. Ani de zile, a fost putin apreciat din cauza continutului ridicat de colesterol. Cercetatorii nutritionisti i-au redat rolul, o data ce au descoperit ca alimentatia cu un continut ridicat de colesterol nu are influenta directa asupra nivelului de colesterol din singe. De aceea, ei asigura ca nu este riscant sa se consume un ou zilnic, in masura in care se tine cont ca nivelul de colesterol consumat intr-o zi sa nu depaseasca 300 de miligrame.

Ouale sint foarte hranitoare. Sint o sursa importanta de proteine si contin importante vitamine si minerale. Doua oua au o valoare proteica echivalenta cu 100 de grame de carne. Galbenusul de ou este printre putinele alimente care contine, in mod natural, vitamina D. Galbenusul, care reprezinta aproximativ 33% din masa lichida a oului, contine toata cantitatea de ...
grasimi si aproape 50% din proteinele oului. Aici se gasesc si vitaminele A, E si zincul. Galbenusul este mai bogat in fosfor, fier, iod si calciu decit albusul. Oul contine 13 vitamine si nu are vitamina C.

Ouale au si alte avantaje, in afara de a fi hranitoare: sint ieftine, sint usor de preparat, fiind ingrediente de baza in multe preparate.

La rece

In pregatirea oualor este necesara o atentie sporita, pentru ca sint usor perisabile. Trebuie pastrate intotdeauna la frigider.

Ouale proaspete pot fi pastrate in frigider maxim 4 - 5 saptamini. Ouale fierte tari nu rezista in frigider mai mult de o saptamina. Daca tii oul la temperatura camerei o zi este echivalent cu a-l tine o saptamina in frigider. Ouale trebuie pastrate in frigider in cutia de carton pentru ca absorb mirosul din frigider. Coaja de ou are 17.000 de pori minusculi la suprafata prin care oul atrage mirosurile.

Daca la o reteta ai nevoie doar de galbenusuri, poti sa pastrezi albusurile intr-o cutie cu capac, maxim patru zile. Galbenusurile se pastreaza in apa, intr-un vas acoperit, maxim doua zile. Daca nu poti sa le folosesti imediat, iata o alta metoda de a le conserva: pune galbenusurile intr-o tigaie si acopera-le cu apa. Acopera vasul si adu la fierbere. Cind apa incepe sa fiarba, ia vasul de pe foc si lasa galbenusurile in apa timp de 15 minute. Dupa ce le scoti, tine-le in frigider 4 - 5 zile.

Raspunsuri

Ce este micul cheag de singe din ou?
Uneori un mic cheag de singe se gaseste in galbenus. Aceasta nu inseamna ca oul este fertil; picatura de singe apare in urma rupturii tesutului vasele de deasupra galbenusului in timpul formarii oului. Aceste oua sint comestibile si cine doreste poate inlatura singele.

De ce ouale fierte tari au suprafata galbenusului de culoare verzuie?
Aceasta culoare indica un continut mai mare de fier si sulf si se formeaza cind ouale sint fierte prea mult sau se racesc treptat. Ouale tari se curata mai greu. In general, cele tinute la frigider minim 10 zile se curata mai usor.

De ce coaja de ou are pete?
Coaja de ou care are pete mai inchise la culoare indica prezenta dioxidului de carbon ce nu a avut timp sa fie eliminat prin coaja. Petele arata ca oul este foarte proaspat. Culoarea cojii nu are legatura cu substantele nutritive sau vitaminele continute in ou. Culoarea galbenusului depinde de tipul de nutritie al gainii.

Sfaturi

Pentru a sti daca oul este fiert sau crud, roteste-l: daca se roteste inseamna ca e fiert.

Daca ai scapat un ou pe pardoseala, presara deasupra sare pentru a-l curata mai usor.

Ouale nu mai plesnesc la fiert daca pui in apa citeva chibrituri arse.

Cind fierbi oua, pune in apa o lingurita de otet sau de sare. Daca le lasi sa clocoteasca 3 minute, vor fi oua fierte moi, cind clocotesc 5-7 minute, ouale vor fi potrivit de tari. Fierte mai mult de 11 minute, acestea vor avea galbenusurile vinetii si se vor digera foarte greu.

Daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita albusul va fi mai tare, iar galbenusul mai moale; daca se fierbe la foc mic, galbenusul va fi mai tare, iar albusul moale.

Ouale inghetate isi recapata valoarea alimentara daca le pui in apa rece, in care s-au adaugat 2 - 3 lingurite de sare. Se lasa pina se dezgheata.
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite