Regimul alimentar al bolnavilor de rinichi

Indiferent de conditiile in care se prepara mancarea bolnavilor de rinichi, in gospodarie, cantina sau restaurant, mesele se vor servi la ore fixe. Numarul meselor va fi de 4-5 pe zi. Prima masa, micul dejun va consta dintr-o gustare pe baza de carne, oua, branzeturi, asociate cu lapte, ceai. In cazul in care se impun restrictii la proteine, gustarile amintite se pot inlocui cu unt, miere de albine, gemuri diferite fructe etc. La gustarea de la ora 10 i se pot oferi bolnavului sandviciuri, biscuiti, ructe, iaurt, branza de vaci, precum si diferite legume.   Masa de pranz, fiind cea principala va cuprinde 2-3 feluri de mancare. Se va incepe cu o gustare sau un antreu: o salata de legume sau fructe, budinca sau mancare din legume. Majoritatea bolnavilor prefera insa supele sau ciorbele calde. Ca felul doi se vor servi mancaruri din legume cu carne, asociate cu diferite garnituri, sosuri, salate sau, in cazurile in care sunt permise, fripturi sau diferite garnituri si salate. Meniul se incheie de obicei cu un desert: prajitura, budinca, crema, compot sau numai fructe, eventual suc de fructe. Masa de seara va consta in general din preparate din paste fainoase, mamaliguta cu branza de vaci, smantana, iaurt, preparate din legume. In ceea ce priveste prepararea mancarurilor este bine sa se tina cont de anumite reguli. Alimentele se vor folosi numai proaspete, de buna calitate, pastrate in conditii corespunzatoare. Legumele si fructele se vor spala in jet de apa rece si se vor consuma imediat dupa curatire. Pentru a se asigura o igiena perfecta, mancarea se va fierbe in vase smaltuite, fara defecte, sau in cele inoxidabile Respectarea riguroasa a regimului alimentar, colaborarea permanenta cu medicul, vointa si increderea de care da dovada bolnavul, il vor ajuta sa isi refaca sanatatea, sa o mentina, sa isi reia activitatea, spre satisfactia celor care l-au ingrijit, pentru fericirea lui si a familiei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu spuma caramel
1
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Foi de placinta de casa
2
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
3
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Orez cu prune uscate
4
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Gris cu lapte
5
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Parteneri
Desert ciocolata de casa
Bucataras.RO

Desert ciocolata de casa

O reţetă pe care cred că aţi încercat-o măcar o dată. Mai ales că nu e nimic complicat. Eu am pregătit-o...

Desert ciocolata de casa
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat