Regimul alimentar al bolnavilor de rinichi

Indiferent de conditiile in care se prepara mancarea bolnavilor de rinichi, in gospodarie, cantina sau restaurant, mesele se vor servi la ore fixe. Numarul meselor va fi de 4-5 pe zi. Prima masa, micul dejun va consta dintr-o gustare pe baza de carne, oua, branzeturi, asociate cu lapte, ceai. In cazul in care se impun restrictii la proteine, gustarile amintite se pot inlocui cu unt, miere de albine, gemuri diferite fructe etc. La gustarea de la ora 10 i se pot oferi bolnavului sandviciuri, biscuiti, ructe, iaurt, branza de vaci, precum si diferite legume.   Masa de pranz, fiind cea principala va cuprinde 2-3 feluri de mancare. Se va incepe cu o gustare sau un antreu: o salata de legume sau fructe, budinca sau mancare din legume. Majoritatea bolnavilor prefera insa supele sau ciorbele calde. Ca felul doi se vor servi mancaruri din legume cu carne, asociate cu diferite garnituri, sosuri, salate sau, in cazurile in care sunt permise, fripturi sau diferite garnituri si salate. Meniul se incheie de obicei cu un desert: prajitura, budinca, crema, compot sau numai fructe, eventual suc de fructe. Masa de seara va consta in general din preparate din paste fainoase, mamaliguta cu branza de vaci, smantana, iaurt, preparate din legume. In ceea ce priveste prepararea mancarurilor este bine sa se tina cont de anumite reguli. Alimentele se vor folosi numai proaspete, de buna calitate, pastrate in conditii corespunzatoare. Legumele si fructele se vor spala in jet de apa rece si se vor consuma imediat dupa curatire. Pentru a se asigura o igiena perfecta, mancarea se va fierbe in vase smaltuite, fara defecte, sau in cele inoxidabile Respectarea riguroasa a regimului alimentar, colaborarea permanenta cu medicul, vointa si increderea de care da dovada bolnavul, il vor ajuta sa isi refaca sanatatea, sa o mentina, sa isi reia activitatea, spre satisfactia celor care l-au ingrijit, pentru fericirea lui si a familiei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Desert rondele din foietaj umplute cu mere
Bucataras.RO

Desert rondele din foietaj umplute cu mere

Simple și usor de facut, cu ingrediente putine!

Desert rondele din foietaj umplute cu mere
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola