Regimul alimentar al bolnavilor de rinichi

Indiferent de conditiile in care se prepara mancarea bolnavilor de rinichi, in gospodarie, cantina sau restaurant, mesele se vor servi la ore fixe. Numarul meselor va fi de 4-5 pe zi. Prima masa, micul dejun va consta dintr-o gustare pe baza de carne, oua, branzeturi, asociate cu lapte, ceai. In cazul in care se impun restrictii la proteine, gustarile amintite se pot inlocui cu unt, miere de albine, gemuri diferite fructe etc. La gustarea de la ora 10 i se pot oferi bolnavului sandviciuri, biscuiti, ructe, iaurt, branza de vaci, precum si diferite legume.   Masa de pranz, fiind cea principala va cuprinde 2-3 feluri de mancare. Se va incepe cu o gustare sau un antreu: o salata de legume sau fructe, budinca sau mancare din legume. Majoritatea bolnavilor prefera insa supele sau ciorbele calde. Ca felul doi se vor servi mancaruri din legume cu carne, asociate cu diferite garnituri, sosuri, salate sau, in cazurile in care sunt permise, fripturi sau diferite garnituri si salate. Meniul se incheie de obicei cu un desert: prajitura, budinca, crema, compot sau numai fructe, eventual suc de fructe. Masa de seara va consta in general din preparate din paste fainoase, mamaliguta cu branza de vaci, smantana, iaurt, preparate din legume. In ceea ce priveste prepararea mancarurilor este bine sa se tina cont de anumite reguli. Alimentele se vor folosi numai proaspete, de buna calitate, pastrate in conditii corespunzatoare. Legumele si fructele se vor spala in jet de apa rece si se vor consuma imediat dupa curatire. Pentru a se asigura o igiena perfecta, mancarea se va fierbe in vase smaltuite, fara defecte, sau in cele inoxidabile Respectarea riguroasa a regimului alimentar, colaborarea permanenta cu medicul, vointa si increderea de care da dovada bolnavul, il vor ajuta sa isi refaca sanatatea, sa o mentina, sa isi reia activitatea, spre satisfactia celor care l-au ingrijit, pentru fericirea lui si a familiei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat
Bucataras.RO

Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat

Acești cartofi evantai cu unt aromatizat, pe lângă faptul că sunt aspectuoși și de efect, pot constitui baza...

Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos