Risotto - afla secretele unei reusite sigure

(0)
admin postat de
O trasatura comuna a felurilor de risotto si a pilafului e aceea ca orezul, care intra in componenta acestor mancaruri, se fierbe in supa asezonata, de legume sau carne. In cazul lui risotto, supa poate fi si de peste sau fructe de mare.

Adevarul este ca ai putea manca in fiecare zi a anului cate un risotto cu arome diferite, atat de versatil este. Aproape fiecare reteta incepe cu sotarea cepei in unt, ori intr-un amestec din ulei si unt, care va servi drept aroma de baza, pe care incepem apoi sa "construim" risotto-ul. Apoi se adauga orezul amestecand constant pana cand este tot invelit in ulei. Cateodata urmeaza un pahar de vin, doar dupa ce acesta este absorbit complet se continua cu adaugarea supei aromate: de peste, pui, legume ... Supa nu se adauga toata deodata de la bun inceput, ci in cantitati mici, amestecand constant, gatit la foc mic. Ingredientele principale sunt de onicei adaugate spre final, cu cateva minute inainte sa fie gata.

Dupa ce risotto-ul este gata si flacara oprita se adauga un cub de unt sau parmezan razuit pentru cremozitate si aroma.



Ingredientele principale ale risotto-ului sunt orezul si supa de fond. Recomandat (eu insist! :) ) este sa folositi un orez italian, Arborio, Vialon Nano sau Cararoli. Daca ultimele doua se gasesc destul de greu, orezul Arborio il gasiti in lanturile de magazine mari -> Selgros.

Sfaturi pentru a gati un risotto ...
veritabil

Nu spalati niciodata orezul (daca folositi unul de calitate), amidonul lui natural joaca un rol important in cremozitatea finala.

Folositi doar supa calda. Supa rece va prelungi timpul de pregatire.

Pregatiti toate ingredientele de la bun inceput, intr-un loc in care sa va fie la indemana. Odata ce va trebui sa amestecati constant nu va puteti opri sa taiati legume de exemplu.

Ca sa determinati cand mai trebuie adaugat lichid, pur si simplu trageti o dunga cu lingura de lemn pe fundul oalei. Ar trebui sa fie vizibila, bine determinata.

Adaugati doar cate o patrime din cantitatea totala de lichid, adaugati mai mult odata ce prima tura a fost absorbita.

Aproape de finalul timpului de pregatire, gustati risotto-ul constant. Timpul de gatire nu poate fi de fiecare data acelasi, variaza in functie de ingredientele folosite.

Daca ati ramas fara supa si vi se pare ca mai trebuie adaugat lichid, puteti folosi apa calduta in loc.

 









Risotto cu creveti si dovlecei, este unul dintre exemplele clasice de pregatire a risotto-ului cu fructe e mare si legume.







Pilaful cu pasta de bulion este una dintre variatiunile simple ale acestei mancari de sorginte turceasca.







 

In afara de satisfactia culinara si estetica adusa de risotto sau pilaf, beneficiile pentru sanatate, sunt si ele destul de convingatoare:

-        Orezul este o sursa pretioasa de energie petru organism si e baza unei diete echilibrate, deoarece nu contine colesterol sau sodiu.

-        Orezul contine importanti nutrienti, inclusiv vitamina B si E, proteine si minerale – in special potasiu, care ajuta organismul sa elimine toxine.
recomandari

Trilogy vine in intampinarea tendintei generale de adoptare a gatitului sanatos si alimentatiei rationale, ...

citește—

Peste 120 de furnizori renumiţi din 23 de ţări vor expune în aprilie la Braşov, pe o suprafaţă 6.000 ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite