Risotto - afla secretele unei reusite sigure

Risotto - afla secretele unei reusite sigure

O trasatura comuna a felurilor de risotto si a pilafului e aceea ca orezul, care intra in componenta acestor mancaruri, se fierbe in supa asezonata, de legume sau carne. In cazul lui risotto, supa poate fi si de peste sau fructe de mare. Adevarul este ca ai putea manca in fiecare zi a anului cate un risotto cu arome diferite, atat de versatil este. Aproape fiecare reteta incepe cu sotarea cepei in unt, ori intr-un amestec din ulei si unt, care va servi drept aroma de baza, pe care incepem apoi sa "construim" risotto-ul. Apoi se adauga orezul amestecand constant pana cand este tot invelit in ulei. Cateodata urmeaza un pahar de vin, doar dupa ce acesta este absorbit complet se continua cu adaugarea supei aromate: de peste, pui, legume ... Supa nu se adauga toata deodata de la bun inceput, ci in cantitati mici, amestecand constant, gatit la foc mic. Ingredientele principale sunt de onicei adaugate spre final, cu cateva minute inainte sa fie gata. Dupa ce risotto-ul este gata si flacara oprita se adauga un cub de unt sau parmezan razuit pentru cremozitate si aroma. Ingredientele principale ale risotto-ului sunt orezul si supa de fond. Recomandat (eu insist! :) ) este sa folositi un orez italian, Arborio, Vialon Nano sau Cararoli. Daca ultimele doua se gasesc destul de greu, orezul Arborio il gasiti in lanturile de magazine mari -> Selgros. Sfaturi pentru a gati un risotto veritabil Nu spalati niciodata orezul (daca folositi unul de calitate), amidonul lui natural joaca un rol important in cremozitatea finala. Folositi doar supa calda. Supa rece va prelungi timpul de pregatire. Pregatiti toate ingredientele de la bun inceput, intr-un loc in care sa va fie la indemana. Odata ce va trebui sa amestecati constant nu va puteti opri sa taiati legume de exemplu. Ca sa determinati cand mai trebuie adaugat lichid, pur si simplu trageti o dunga cu lingura de lemn pe fundul oalei. Ar trebui sa fie vizibila, bine determinata. Adaugati doar cate o patrime din cantitatea totala de lichid, adaugati mai mult odata ce prima tura a fost absorbita. Aproape de finalul timpului de pregatire, gustati risotto-ul constant. Timpul de gatire nu poate fi de fiecare data acelasi, variaza in functie de ingredientele folosite. Daca ati ramas fara supa si vi se pare ca mai trebuie adaugat lichid, puteti folosi apa calduta in loc.   Risotto cu creveti si dovlecei, este unul dintre exemplele clasice de pregatire a risotto-ului cu fructe e mare si legume. Pilaful cu pasta de bulion este una dintre variatiunile simple ale acestei mancari de sorginte turceasca.   In afara de satisfactia culinara si estetica adusa de risotto sau pilaf, beneficiile pentru sanatate, sunt si ele destul de convingatoare: -        Orezul este o sursa pretioasa de energie petru organism si e baza unei diete echilibrate, deoarece nu contine colesterol sau sodiu. -        Orezul contine importanti nutrienti, inclusiv vitamina B si E, proteine si minerale – in special potasiu, care ajuta organismul sa elimine toxine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Prajitura cu crema caramel
2
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Poale-n brau (branzoaice)
3
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan
4
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Prajitura DELICIU
5
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Parteneri
Prajitura  ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''
Bucataras.RO

Prajitura ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''

Am facut eu niste combinatii combinatorii care-mi incanta papilele gustative si musai sa-mi caut nevasta s-o rasfat....''Ziua...

Prajitura ''Ziua in care-mi rasfat nevasta''
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori