Rosia: leguma sau fruct?

O rosie de marime medie contine aproximativ 25 de calorii si doar 2 grame de grasime. Este una dintre cele mai importante surse de vitamina A si vitamina C, acid folic, calciu, potasiu. O rosie contine o cantitate de fibra similara celei dintr-o felie de piine alba. Cercetatorii au descoperit ca rosia contine o substanta antioxidanta, numita lycopen, cu rol de prevenire in aparitia cancerului, in special cancerul de prostata. Lycopenul face parte din familia de pigmenti numite carotenoide, compusii naturali care dau culoare fructelor si legumelor. Lycopenul este cel mai puternic antioxidant din familia carotenoidelor si impreuna cu vitaminele C si E, protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi care degradeaza celulele. Cercetatorii au aratat ca sucul de rosii, supele si sosurile contin de de cinci ori mai mult lycopen decit rosia proaspata.

Rosiile sint originare din Mexic, de unde au ajuns in Spania, prin anul 1500. Inainte se credea ca sint otravitoare si erau folosite ca planta ornamentala, mai ales in Marea Britanie. In anii 1800, rosiile nu au mai fost considerate element de decor, ci ingredient, fiind folodite la prepararea sosurilor si supelor. Schimbarea se datoreaza unora dintre cei mai mari mincatori de rosii, italienii, care au descoperit bogatia gustului acestei legume. Francezii le numeau "pommes d'amour", merele dragostei, intrucit credeau ca au proprietati afrodisiace. Germanii ii spuneau marul paradisului. In 1900, rosiile ajung in America. Aici sint acum una dintre cele mai consumate legume, dupa cartofi. America este tara care a dat raspunsul la intrebarea: Ce e rosia: leguma sau fruct? In acest raspuns, trebuie pornit de la ideea ca un fruct este partea comestibila dintr-o planta care contine semintele, in timp ce o leguma este tulpina, frunza sau radacina comestibila a unei plante. Astfel, daca in lumea stiintei este un fruct, legal, rosia este considerata o leguma. Acest aspect a fost dicutat chiar de Curtea Suprema din SUA. Decizia nu a fost luata "in interesul rosiei", ci in interesul statului, pentru ca, in acea perioada, importatorii de fructe nu plateau nici un fel de taxe, spre deosebire de importatorii de legume.

In lume exista aproape 10.000 de tipuri de rosii, in diferite culori, forme si marimi. Exista rosii cit o cireasa sau rosii mari, carnoase; rosii lunguiete sau rotunde; portocalii, roz, rosu aprins sau inchis. China este cel mai mare producator de rosii din lume, cu o productie de aproximativ 16% din totalul mondial. Peste 60 milioane de rosii sint produse in fiecare an, la nivel mondial. Conform unui sondaj al Consiliului Ambalajelor Metalice din SUA, 68% dintre bucatari folosesc rosii la conserva datorita facilitatii, calitatii si aromei.

Rosiile se pastreaza la temperatura camerei. Daca sint tinute in frigider, isi pierd atit proprietatile nutritive, cit si aroma. Rosiile care nu sint coapte suficient, trebuie pastrate intr-o punga de hirtie, intepata usor, in care se mai pune un mar sau o para. Aceste fructe elimina o substanta care grabeste coacerea. Peste iarna, rosiile se pot congela. Este recomandat sa se curete de coaja, pentru ca temperatura scazuta intareste coaja. Dupa ce se curata, se fierb aproximativ 5 minute. Se pun in congelator, fara sa se adauge vreun condiment. Congelarea face ca aroma unor condimente sa se piarda, in timp ce altele devin mai puternice. Curatarea rosiilor de coaja se face foarte simplu, taind cu cutitul un x la baza rosiei si tinindu-le in apa 10 - 20 de secunde.

Cind cumperi rosiile, fii atent sa fie ferme, culoarea sa fie frumoasa, sa nu aiba pete verzi si cind le atingi sa fie putin moi. Rosia trebuie sa fie grea cind o tii in mina. Trei rosii de marime medie cintaresc aproximativ 400 - 500 de grame.

Iti place si tie rosia? Cauta o reteta de aperitiv, de mincare sau de supa cu rosii printre cele gazduite de Culinar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa