Rotofei si sanatos

Ardeii, dulci si iuti, au fost cultivati in America Centrala si America de Sud inca de acum 2000 de ani. Columb a fost cel care a adus planta in Europa, dupa prima sa calatorie in "Lumea Noua", in 1493. Comerciantii polonezi au exploatat potentialul ardeiului, considerat la inceput condiment, pe care l-au vindut in India si tarile din sud-estul Asiei. Astazi, ardeiul dulce este apreciat in toata lumea, dar cu precadere in bucataria europeana si in cea orientala.

Ardeii se gasesc in diverse culori si marimi, precum si gusturi. Sint dulci sau iuti, rosii, verzi, galbeni sau maronii. Printre tipurile de ardei mai cunoscute in lume sint: ardeii grasi (bell peppers), ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (asemanatori ardeilor grasi, doar ca sint ascutiti la virf), ardeii habaneros (maronii, la culoare), ardeii Serrnao (au forma ardeilor iuti, dar sint mai mari).

Ardeii nu sint doar foarte gustosi, ci si sanatosi. Un ardei dulce, de marime medie, contine 19 calorii si sint o bogata sursa de vitamina A si E si de acid folic. Un ardei gras contine 190% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului tau! Ardeii rosi sint bogati in caroten, substanta din care organsimul sintetizeaza vitamina A.

Iata care este continutul nutritiv al ardeiului:
Apa: ardei verde: 93,5 (%), ardei rosu: 90,02 (%)
Proteine: ardei verde: 1,1 (g, ardei rosu: ) 1,3 (g)
Calciu: ardei verde: 8 (mg), ardei rosu: -
Fier: ardei verde: 0,6 (mg), ardei rosu: 0,8 (mg)
Energie: ardei verde: 17 (cal.), ardei rosu: 39 (cal.)
Grasimi: ardei verde: 0,2 (g), ardei rosu: 0,4 (g)
Fosfor: ardei verde: 25 (mg), ardei rosu: -

In piata, cauta ardeii tari, cu coaja subtire si lucioasa, care nu au pete. Daca iti plac ardei rosii, trebuie sa ii cumperi din piata asa cum ii vrei, pentru ca cei verzi nu se mai inrosesc dupa ce sint culesi.

Ardeii grasi pot fi pastrati in punga de plastic, in frigider, pina la 7 zile. Ardeii rosii tin mai putin, 3 sau 4 zile. Pentru o perioada mai indelungata, alege ardeii verzi, care pot fi pastrati la congelator. Pentru aceasta, taie-i felii subtiri si impacheteaza-i, de preferinta, in pungi de hirtie.

Ardeii sint foarte usor de gatit si se potrivesc foarte bine cu orez, alte legume si condimente. Sint ideali pentru pizza si omlete. Pot fi utilizati atit ca ingredient de baza al mincarii, dar si pentru a da gust, ca un condiment. Ardeii copti sint foarte apreciati in toate tarile. Astfel preparati, se pot curata usor de coaja si sint mai usor de digerat. Piureul de ardei, facut din ardei copti, la robot, amestecat cu maioneza, este o garnitura ideala pentru pui. Piureul facut din ardei rosii, cu ulei, in loc de maioneza, se potriveste cu pestele.

In Franta, ardeiul este baza unui sos numit piperada, cu rosii; in Spania, ardeii se servesc alaturi de rata, in China condimenteaza sosurile dulci, cu soia, rosii si zahar maroniu. In Romania sint celebri ardeii umpluti cu carne tocata si orez, serviti cu smintina; in Grecia se umplu cu orez si carne de miel; in Orientul mijlociu, cu orez, miel, stafide, nuci si menta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
2
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
3
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
4
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa