Reventul, denumit si Rabarbăr sau Rabarbară sau Rubarba, este o planta ierboasa perena, inalta de 1-2 m. In pamant poseda un rizom dezvoltat si numeroase radacini carnoase, lungi, galben-portocalii la interior. Frunzele sunt toxice, contin acid oxalic, care poate provoca moartea. In medicina populara se folosesc petiolurile si rizomii. Rizomii se recolteaza toamna tarziu, numai de la plante care au cel putin 8 ani de vegetatie. Pentru preparatele culinare, de la rubarba se folosesc numai petiolurile frunzelor. Petiolurile de rubarba au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat este mai acrisoara. Rubarba este saraca in calorii are doar 16 Kcal la 100g petiol. In schimb este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Din rizomii de rubarba se pot prepara cataplasme pentru vindecarea ranilor si afectiunilor pielii. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. In acelasi timp este foarte racoritoare, fiind preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Trebuie recoltata la timp mai-iunie pentru ca daca se recolteaza petiolurile dupa luna iulie, s-ar putea sa aiba un gust amarui. Din petiolurile de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. Rubarba se foloseste la prajituri, tarte, inghetate, dar poate fi folosita si pentru prepararea de aperitive, in stare proaspata, sau ca garnitura, sub forma de sosuri si chutney (condiment iute preparat din fructe, otet, zahar), la mancaruri de legume sau carne. Cum se cumpara, pastreaza si se gateste rubarba Indiferent de culoarea pe care o are tulpinile trebuie sa fie ferme, grele si lucioase. Nu alege rubarba fibroasa si uscata. Taie frunzele, spala bine tulpinile si taie-le capetele dupa care o poti pastra intr-o punga sigilata in frigider. Atunci cand e gatita rubarba isi lasa sucurile care se vor ingrosa. Textura ei cu multe fibre o face perfecta pentru gemuri, dulceturi, compoturi dar mai ales pentru placinte. Daca este pregatita la foc iute isi va pastra culoarea vie si textura. Care-i reteta ta preferata cu rubarba?
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseUn tort cu ciocolată este întotdeauna un dulce savuros apreciat de toată lumea. Poate fi alegerea perfectă atunci când...
Tort duo de ciocolatăPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii