Rubarba: ce este si cum o folosim

Rubarba: ce este si cum o folosim

Reventul, denumit si Rabarbăr sau Rabarbară sau Rubarba, este o planta ierboasa perena, inalta de 1-2 m. In pamant poseda un rizom dezvoltat si numeroase radacini carnoase, lungi, galben-portocalii la interior. Frunzele sunt toxice, contin acid oxalic, care poate provoca moartea. In medicina populara se folosesc petiolurile si rizomii. Rizomii se recolteaza toamna tarziu, numai de la plante care au cel putin 8 ani de vegetatie. Pentru preparatele culinare, de la rubarba se folosesc numai petiolurile frunzelor. Petiolurile de rubarba au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat este mai acrisoara. Rubarba este saraca in calorii are doar 16 Kcal la 100g petiol. In schimb este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Din rizomii de rubarba se pot prepara cataplasme pentru vindecarea ranilor si afectiunilor pielii. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. In acelasi timp este foarte racoritoare, fiind preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Trebuie recoltata la timp mai-iunie pentru ca daca se recolteaza petiolurile dupa luna iulie, s-ar putea sa aiba un gust amarui. Din petiolurile de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. Rubarba se foloseste la prajituri, tarte, inghetate, dar poate fi folosita si pentru prepararea de aperitive, in stare proaspata, sau ca garnitura, sub forma de sosuri si chutney (condiment iute preparat din fructe, otet, zahar), la mancaruri de legume sau carne. Cum se cumpara, pastreaza si se gateste rubarba Indiferent de culoarea pe care o are tulpinile trebuie sa fie ferme, grele si lucioase. Nu alege rubarba fibroasa si uscata. Taie frunzele, spala bine tulpinile si taie-le capetele dupa care o poti pastra intr-o punga sigilata in frigider. Atunci cand e gatita rubarba isi lasa sucurile care se vor ingrosa. Textura ei cu multe fibre o face perfecta pentru gemuri, dulceturi, compoturi dar mai ales pentru placinte. Daca este pregatita la foc iute isi va pastra culoarea vie si textura. Care-i reteta ta preferata cu rubarba?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu spuma caramel
1
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Foi de placinta de casa
2
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
3
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Paste cu smantana si parmezan
Bucataras.RO

Paste cu smantana si parmezan

Paste cu smantana si parmezan
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat