Reventul, denumit si Rabarbăr sau Rabarbară sau Rubarba, este o planta ierboasa perena, inalta de 1-2 m. In pamant poseda un rizom dezvoltat si numeroase radacini carnoase, lungi, galben-portocalii la interior. Frunzele sunt toxice, contin acid oxalic, care poate provoca moartea. In medicina populara se folosesc petiolurile si rizomii. Rizomii se recolteaza toamna tarziu, numai de la plante care au cel putin 8 ani de vegetatie. Pentru preparatele culinare, de la rubarba se folosesc numai petiolurile frunzelor. Petiolurile de rubarba au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat este mai acrisoara. Rubarba este saraca in calorii are doar 16 Kcal la 100g petiol. In schimb este bogata in fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si vitamine (mai ales Vitamina C). Rubarba este potrivita la tratarea anemiilor, este digestiva si antiinflamatoare. Din rizomii de rubarba se pot prepara cataplasme pentru vindecarea ranilor si afectiunilor pielii. Gustul acrisor al rubarbei o face potrivita pentru acrirea ciorbelor. In acelasi timp este foarte racoritoare, fiind preferata pentru deserturile din zilele calduroase de vara. Trebuie recoltata la timp mai-iunie pentru ca daca se recolteaza petiolurile dupa luna iulie, s-ar putea sa aiba un gust amarui. Din petiolurile de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade. Rubarba se foloseste la prajituri, tarte, inghetate, dar poate fi folosita si pentru prepararea de aperitive, in stare proaspata, sau ca garnitura, sub forma de sosuri si chutney (condiment iute preparat din fructe, otet, zahar), la mancaruri de legume sau carne. Cum se cumpara, pastreaza si se gateste rubarba Indiferent de culoarea pe care o are tulpinile trebuie sa fie ferme, grele si lucioase. Nu alege rubarba fibroasa si uscata. Taie frunzele, spala bine tulpinile si taie-le capetele dupa care o poti pastra intr-o punga sigilata in frigider. Atunci cand e gatita rubarba isi lasa sucurile care se vor ingrosa. Textura ei cu multe fibre o face perfecta pentru gemuri, dulceturi, compoturi dar mai ales pentru placinte. Daca este pregatita la foc iute isi va pastra culoarea vie si textura. Care-i reteta ta preferata cu rubarba?
Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaGogosarii in otet sunt foarte gustosi si usor de facut pentru ca nu trebuie opariti. Va trebuie 10 kg de gogosari.
Gogosari in otet pentru iarnaEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiRetete dietetice. Ne place compotul facut in casa, cu fructe mai putine si mult lichid care sa nu fie prea dulce.
Compot de ciresePerfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presataAceasta reteta de tort Dobos prezinta ingredientele suficiente pentru 8-10 foi, dar daca le taiati in doua veti obtine 16-20...
Tort Dobos cu 10 foiCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiAm gasit reteta aceasta pe net si se cerea incercata :) E foarte buna, se face rapid si se poate consuma oricand ...
Rulada din paine cu pesto si mozzarellaDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii