Sodiul este inflamabil si clorul este un gaz letal. Impreuna formeaza un compus extrem de necesar in viata de zi cu zi: sarea. Rolul acestei substante nu se reduce doar la a da gust mincarii.
Fara sare nu putem supravietui. Sarea asigura transmiterea impulsului nervos de la si catre creier, precum si contractia muschilor inimii si a altor muschi, afirma nutritionistii. Sarea mai este necesara pentru transportul substantelor nutritive si e vitala in digestia alimentelor. Organismul sanatos foloseste doar cantitatea de sare care ii este suficienta pentru buna functionare, excesul depozitindu-l in rinichi. Corpul unui adult contine aproximativ 250 de grame de sare.
In medie, 20% din continutul de sare necesar organismului intr-o zi provine din mincarea sarata natural. Pe linga faptul ca asigura functionarea normala a organismului, aceasta substanta are un rol important si in aromarea si pastrarea mincarurilor.
Sarea da culoare
Astfel, sarea da gust mincarurilor, scotind in evidenta unele arome. Mai mult, sarea este folosita ca un conservant natural de secole, cu mult inainte de aparitia frigiderului, si este utilizata in pastrarea carnii, pestelui etc Sarea opreste dezvoltarea bacteriilor, incetinid procesul de alterare. In brinza, sarea mentine nivelul de fermentatie a acidului, pastrind gustul alimentului. Sarea actioneaza ca agent de legare a mincarurilor gatite si a sosurilor si ajuta la o frumoasa colorare a preparatelor din carne: sunca, bacon, etc. In combinatie cu zaharul, sarea ajuta la formarea unei culori aurii a cojii de piine, reducind, totodata, efectul distructiv al zaharului asupra cresterii aluatului.
Nutritionistii recomanda un consum zilnic de 6 grame de sare. In general, o persoana consuma aproximativ trei lingurite de sare pe zi, ceea inseamna aproximativ 9 grame. Consumul ridicat de sare determina cresterea presiunii arteriale, implicit posibilitatea aparitiei unui atac cerebral, precum si aparitia bolilor de inima sau rinichi.
Continutul de sare in diferite alimente:
30% - piine, prajituri, cereale, orez, paste, faina
28% - carne si produse din carne, peste, oua
12% - lapte, smintina, brinza, grasimi
15% - legume, bauturi, conservanti
15% - sarea de masa
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradRetete "inspirate de toamna" Această rețetă delicioasă...
Deliciu cu hribi, parmezan si oua posateIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii