Sarea da gust

Sodiul este inflamabil si clorul este un gaz letal. Impreuna formeaza un compus extrem de necesar in viata de zi cu zi: sarea. Rolul acestei substante nu se reduce doar la a da gust mincarii.


Fara sare nu putem supravietui. Sarea asigura transmiterea impulsului nervos de la si catre creier, precum si contractia muschilor inimii si a altor muschi, afirma nutritionistii. Sarea mai este necesara pentru transportul substantelor nutritive si e vitala in digestia alimentelor. Organismul sanatos foloseste doar cantitatea de sare care ii este suficienta pentru buna functionare, excesul depozitindu-l in rinichi. Corpul unui adult contine aproximativ 250 de grame de sare.

In medie, 20% din continutul de sare necesar organismului intr-o zi provine din mincarea sarata natural. Pe linga faptul ca asigura functionarea normala a organismului, aceasta substanta are un rol important si in aromarea si pastrarea mincarurilor.

Sarea da culoare

Astfel, sarea da gust mincarurilor, scotind in evidenta unele arome. Mai mult, sarea este folosita ca un conservant natural de secole, cu mult inainte de aparitia frigiderului, si este utilizata in pastrarea carnii, pestelui etc Sarea opreste dezvoltarea bacteriilor, incetinid procesul de alterare. In brinza, sarea mentine nivelul de fermentatie a acidului, pastrind gustul alimentului. Sarea actioneaza ca agent de legare a mincarurilor gatite si a sosurilor si ajuta la o frumoasa colorare a preparatelor din carne: sunca, bacon, etc. In combinatie cu zaharul, sarea ajuta la formarea unei culori aurii a cojii de piine, reducind, totodata, efectul distructiv al zaharului asupra cresterii aluatului.

Nutritionistii recomanda un consum zilnic de 6 grame de sare. In general, o persoana consuma aproximativ trei lingurite de sare pe zi, ceea inseamna aproximativ 9 grame. Consumul ridicat de sare determina cresterea presiunii arteriale, implicit posibilitatea aparitiei unui atac cerebral, precum si aparitia bolilor de inima sau rinichi.

Continutul de sare in diferite alimente:

30% - piine, prajituri, cereale, orez, paste, faina
28% - carne si produse din carne, peste, oua
12% - lapte, smintina, brinza, grasimi
15% - legume, bauturi, conservanti
15% - sarea de masa

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval
Bucataras.RO

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval

Îmi plac foarte mult toate aceste ingrediente, așa că m-am gândit să le combin, pentru a face o mâncare...

Chiftelute cu spaghete, in sos de smantana si cascaval
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa