Schimbi virsta? Schimba dieta!

O data cu trecerea timpului, organismul tau se schimba. In functie de etapele vietii, de activitatea pe care o desfasoara, de predispozitia spre anumite afectiuni, femeile au nevoi nutritionale diverse. Trebuie sa tii cont de ce iti spune organismul si sa gasesti dieta potrivita.

11 - 13 ani
Prioritate: Lactate
La aceasta virsta, copiii sint tentati sa renunte la lactate in favoarea sucurilor. O mare greseala! Calciul asimilat la inceputul adolescentei este esential pentru sanatatea oaselor. Cele mai bune surse sint laptele, iaurtul si brinzeturile. Un inlocuitor pentru lactate ar putea fi si sucurile imbogatite in vitamine si verdeturile. Medicul ar putea sa ofere solutii complementare pentru a creste continutul de calciu din organism, cum ar fi prescrierea vitaminelor.


13 - 18 ani
Prioritate: Fier
O data cu debutul pubertatii, nevoile de fier ale organismului cresc. La 15 ani, o fata are nevoie de 15 miligrame de fier zilnic, pentru a suplimenta cantitatea de minerale pierduta in timpul menstruatiei. Fierl se gaseste in carnea rosie slaba si in icrele de peste, in legume (fasole neagra, mazare), cereale (germeni de griu sau ovaz).

18 - 25 ani
Prioritate: Vitamina C
Este virsta aventurilor: tigari, alcool, fast-food, nopti pierdute. Toate acestea pot avea consecinte asupra sanatatii. Fumatul si alcoolul reduc nivelul vitaminei C de aceea trebuie sa consumi mincaruri bogate in substante nutritive: capsuni, portocale si rosii. Vitamina C iti va da energie in timpul petrecerilor!

25 - 30 ani
Prioritate: Acid folic
Daca te gindesti sa ramii insarcinata sau esti deja, este cazul sa consumi mai mult acid folic. Femeile care nu consuma suficient acid folic inainte si in timpul nasterii prezinta un risc crescut de a naste copii cu deficiente. Aceasta substanta se gaseste in fructe si legume (in special in frunzele verzi), legume si suc de portocale.

30 - 35 ani
Prioritate: Antioxidanti
Daca ai avut grija sa maninci sanatos la 20 de ani, rezultatele incep sa se vada: ai un aer tineresc si lupti mai usor impotriva bolilor. Nu te opri: continua sa consumi fructe proaspete si legume pentru a creste numarul antioxidantilor, responsabili de mentinearea sanatatii: afinele si morcovii sint cea mai buna alegere. Cu cit maninci mai multe fructe si legume cu atit mai mici sint sansele de a te confrunta cu afectiuni provocate de dieta necorespunzatoare: boli de inima, diabet, diverse forme de cancer.

35 - 40 ani
Prioritate: Vitamina B si proteine
Pentru ca timpul sa nu lase urme si pentru a avea un aer proaspat, o piele fara riduri, ai nevoie de vitaminele B, riboflavina si niacina, care se gasec din abundenta in lactate si cereale. Proteinele din carnea de pui, fructele de mare si carnea slaba sint esentiale pentru a mentine sanatoase pielea, unghiile si parul. Desi nu exista dieta magica care sa te transforme in cea care erai la 20 de ani, efectele unui regim alimentar bogat in substante nutritive se vor vedea.

40 - 45 ani
Prioritate: Putina grasime, multe proteine
Nu ai nevoie de atit de multe calorii ca in tinerete, pentru ca metabolismul tau scade in intensitate cu 4% - 5% la fiecare zece ani. Citeva exercitii si o dieta redusa in grasimi si bogata in fibra, bazata pe legume si fructe, cereale, peste, carne slaba, te vor tine in forma. Nu uita: un continut ridicat de fibra solubila (25 � 35 grame pe zi), pe care o gasesti in cereale, orez si fructe te va ajuta sa reduci nivelul colesterolului.

45 - 50 ani
Prioritate: Acizi grasi 3-omega
Important la aceasta virsta este sa reduci nivelul colesterolului. Dieta trebui sa contina cit mai putin acizi grasi saturati si colesterol si sa fie bogata in acizi grasi 3-omega ce se gasesc in fructe de mare, soia, nuci si germeni de griu. Sfat: consuma o data sau de doua ori pe saptamina peste, cea mai bune sursa de acizi 3 � omega: sardine, ton, somon, pastrav, macrou.

Peste 50 de ani
Prioritate: Calciu si phytoestrogeni
Nevoile pentru calciu ale organismului cresc o data cu intrarea la menopauza insa nevoia de fier scade. Multe femei iau in greutate, pentru ca schimbarile hormonale determinate de menopauza afecteaza metabolismul. De aceea este cazul sa fii atenta la calorii si grasimi. De asemenea, renunta la alcool, cafeina, mincaruri condimentate, care accentueaza simptomele specifice. Pentru unele femei, o dieta bazata pe phytoestrogeni poate face mai usoara aceasta perioada. Astfel, cerealele, fructele de padure si produsele pe baza de soia pot stabiliza nivelul hormonal.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
3
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
5
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Parteneri
Shaorma cu piept de pui
Bucataras.RO

Shaorma cu piept de pui

Am gasit niste lipii la supermarket si nu am rezistat tentatiei de a le cumpara, gandindu-ma ca o sa fac eu ceva cu ele...iar...

Shaorma cu piept de pui
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola