Smochinele: multivitamine naturale

Smochinele: multivitamine naturale

Originare din Egiptul antic, smochinele au ajuns apoi in Europa prin Grecia si de-abia in secolul 18 in Statele Unite. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an, in zonele calde, iar la noi cresc bine in Dobrogea si in Banat. Smochinul este unul dintre cei mai longevivi pomi si poate trai pana la 80 de ani.
Smochinele sunt si o sursa extraordinara de magneziu, element necesar pentru buna functionare a sistemului nervos, de vitamine A, B, C, care intaresc sistemul imunitar, prevenind virozele, si de fier care este important in formarea globulelor rosii ale sangelui.     In medicina asiatica, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.
In privinta continutului de vitamine si minerale exista unele diferente intre smochinele crude si cele uscate, acestea din urma fiind in avantaj.   100 g smochine crude contin: 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu.   Aceeasi cantitate de smochine uscate contine: 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu.   O parte din aceste proprietati se pastreaza si in dulceata de smochine.   Atentie!   1. Smochinele pot fi consumate in curele de slabire dar excluzand celelalte surse de carbohidrati - painea, orezul, pastele fainoase, produsele de patiserie.   2. Din cauza continutului de glucoza si fructoza, diabeticii au restrictii la consumul de smochine si au voie sa le manance doar cu acceptul medicului.   Nu in ultimul rand, smochinele pot fi un ingredient de baza pentru deserturi delicioase.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Salata de fasole verde
3
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
4
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta
Plachie de crap
5
Romania

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap