Originare din Egiptul antic, smochinele au ajuns apoi in Europa prin Grecia si de-abia in secolul 18 in Statele Unite. Smochinii fac uneori chiar trei recolte pe an, in zonele calde, iar la noi cresc bine in Dobrogea si in Banat. Smochinul este unul dintre cei mai longevivi pomi si poate trai pana la 80 de ani.
Smochinele sunt si o sursa extraordinara de magneziu, element necesar pentru buna functionare a sistemului nervos, de vitamine A, B, C, care intaresc sistemul imunitar, prevenind virozele, si de fier care este important in formarea globulelor rosii ale sangelui. In medicina asiatica, smochinele sunt folosite pentru detoxificarea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente, fibrele continute in smochine stimuleaza digestia, contribuie la eliminarea toxinelor si impiedica asimilarea grasimilor. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.
In privinta continutului de vitamine si minerale exista unele diferente intre smochinele crude si cele uscate, acestea din urma fiind in avantaj. 100 g smochine crude contin: 20 mg magneziu, 54 mg calciu, 0,6 mg fier, 240 mg potasiu. Aceeasi cantitate de smochine uscate contine: 62 mg magneziu, 160 mg calciu, 2,5 mg fier, 770 mg potasiu. O parte din aceste proprietati se pastreaza si in dulceata de smochine. Atentie! 1. Smochinele pot fi consumate in curele de slabire dar excluzand celelalte surse de carbohidrati - painea, orezul, pastele fainoase, produsele de patiserie. 2. Din cauza continutului de glucoza si fructoza, diabeticii au restrictii la consumul de smochine si au voie sa le manance doar cu acceptul medicului. Nu in ultimul rand, smochinele pot fi un ingredient de baza pentru deserturi delicioase.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii