Spanacul - ingredient regal

Persanii il numeau "aspanakh". Pina a ajuns in Europa, spanacul a calatorit in India si China. In 1533, cind Caterina de Medici a fost numita regina Frantei, a cerut bucatarilor de la curte ca la fiecare masa sa aiba si spanac, pentru ca ii placea foarte mult. De atunci, mancarurile pe baza de spanac sunt numite "Florentine", deoarece Caterina venea din Florenta, Italia.

Spanacul contine un numar redus de calorii, dar este o sursa bogata de vitamina A, vitamina C si minerale, magneziu si fier. Nu are grasimi si colesterol si este indicat in regimurile alimentare.


100 de grame spanac inseamna:

Proteine: 3,64 (g)
Calciu: 92,73 (mg)
Fier: 3,09 (mg)
Vitamina C: 50,9 (mg)
Energie: 27,28 (cal.)
Carbohidrati: 3,64 (g)
Fosfor: 50,9 (mg)
Potasiu: 470,9 (mg)
Cum se gateste spanacul
Cumpara spanacul cu frunze ferme, viu colorate. Evita frunzele care au tulpina excesiv de subtire sau foarte groasa, chiar tare. Spanacul este o planta usor perisabila si este recomandat sa il pastrezi in frigider si sa il consumi cit mai repede posibil, dupa ce l-ai cumparat.

Se spala din plin cu apa pentru a inlatura nisipul. Se usuca bine, dupa care se pune la frigider. Se poate pastra maxim trei zile, ambalat in pungi de plastic.
La pregatire, spanacul nu trebuie fiert foarte tare, pentru a nu isi pierde vitaminele. Se prepara la temperatura moderata. Dupa spalarea frunzelor, se gateste intr-o cratita care nu este din aluminiu, fara a adauga nimic, in afara de apa. La sfirsit, dupa ce fierbe, se pun sarea, untul, otet sau mustar. La gust, spanacul se potriveste cu unt, smintina, iaurt, ou, brinza, ulei de masline si sos de soia. De asemena, merge la mincaruri sarate, cum ar fi bacon sau peste afumat. Pentru a-i imbogati aroma, adauga usturoi, piper, suc de lamiie. Frunzele tinere pot fi preparate ca salata, in combinatie cu ciuperci, bacon prajit si sos vinaigrette.

Daca te-ai hotarit sa gatesti spanac, iti recomandam una dintre retetele pe care le gasesti pe situl nostru.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Desert mini rulada cu zmeura
Bucataras.RO

Desert mini rulada cu zmeura

Am pregatit o mini rulada cu zmeura, dulce-acrisoara. Se pregateste repede si se mananca la fel de repede.

Desert mini rulada cu zmeura
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa