Spanacul - ingredient regal

Persanii il numeau "aspanakh". Pina a ajuns in Europa, spanacul a calatorit in India si China. In 1533, cind Caterina de Medici a fost numita regina Frantei, a cerut bucatarilor de la curte ca la fiecare masa sa aiba si spanac, pentru ca ii placea foarte mult. De atunci, mancarurile pe baza de spanac sunt numite "Florentine", deoarece Caterina venea din Florenta, Italia.

Spanacul contine un numar redus de calorii, dar este o sursa bogata de vitamina A, vitamina C si minerale, magneziu si fier. Nu are grasimi si colesterol si este indicat in regimurile alimentare.


100 de grame spanac inseamna:

Proteine: 3,64 (g)
Calciu: 92,73 (mg)
Fier: 3,09 (mg)
Vitamina C: 50,9 (mg)
Energie: 27,28 (cal.)
Carbohidrati: 3,64 (g)
Fosfor: 50,9 (mg)
Potasiu: 470,9 (mg)
Cum se gateste spanacul
Cumpara spanacul cu frunze ferme, viu colorate. Evita frunzele care au tulpina excesiv de subtire sau foarte groasa, chiar tare. Spanacul este o planta usor perisabila si este recomandat sa il pastrezi in frigider si sa il consumi cit mai repede posibil, dupa ce l-ai cumparat.

Se spala din plin cu apa pentru a inlatura nisipul. Se usuca bine, dupa care se pune la frigider. Se poate pastra maxim trei zile, ambalat in pungi de plastic.
La pregatire, spanacul nu trebuie fiert foarte tare, pentru a nu isi pierde vitaminele. Se prepara la temperatura moderata. Dupa spalarea frunzelor, se gateste intr-o cratita care nu este din aluminiu, fara a adauga nimic, in afara de apa. La sfirsit, dupa ce fierbe, se pun sarea, untul, otet sau mustar. La gust, spanacul se potriveste cu unt, smintina, iaurt, ou, brinza, ulei de masline si sos de soia. De asemena, merge la mincaruri sarate, cum ar fi bacon sau peste afumat. Pentru a-i imbogati aroma, adauga usturoi, piper, suc de lamiie. Frunzele tinere pot fi preparate ca salata, in combinatie cu ciuperci, bacon prajit si sos vinaigrette.

Daca te-ai hotarit sa gatesti spanac, iti recomandam una dintre retetele pe care le gasesti pe situl nostru.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...

Samosa cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Placinta cu mere
2
Prajituri

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Supa ungureasca de chimen
3
Supe de legume

Supa ungureasca de chimen

Supa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...

Supa ungureasca de chimen
Sos tartar cu patrunjel
4
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos tartar cu patrunjel

Pentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...

Sos tartar cu patrunjel
Pandispan cu rahat
5
Prajituri

Pandispan cu rahat

N-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...

Pandispan cu rahat
Parteneri
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
ReteteCulinare.RO

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta