Uleiul de masline este
numit "aur lichid " pentru caracterist sale curative. Inainte
uleiul de masline era folosit pentru a trata problemele ginecologice. In tarile din zonele mediteraneene era folosit ca tratament pentru
durerile de ureche, ca purgativ, in special la copii. De asemnea, era
folosit pentru tratarea durerilor de stomac, gastrite, ulcere
gastroduodenale. Astazi, cercetarile moderne demonstreaza stiintific
binefacerile acestor obiceiuri. Uleiul de masline este singurul ulei
vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspt stors din fruct.
Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza
continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si substante
antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva
bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la
combaterea ulcerului si a gastritei.
Daca cumparati de la
magazin, este indicat sa cititi intai bine ce scrie pe eticheta. Ce
nu trebuie sa lipseasca:
- aciditatea (cu
cat este mai mica de 1% cu atat uleiul este mai bun)
- zona din care provine uleiul (macar tara, daca nu si regiunea -
preferabil Grecia/Creta)
- data imbutelierii si data expirarii
(uleiul de masline are o viata limitata la cam
20 luni, dupa aceea isi pierde aroma. Mai
ales cel care are si condimente sau ierburi aromate devine acid -
dupa cam un an)
Atentie mare! Dusmanii
de moarte ai ...
uleiului de masline sunt razele de soare (in
special), temperaturile ridicate, oxigenul si metalul.
Cel mai
bun loc de pastrare al uleiului de masline este in pivnita. La
intuneric si la racoare. Daca il tineti la frigider (s-au mai auzit
cazuri) uleiul se va "deteriora" si se va ingrosa. Gustul
nu se pierde insa, si lasat afara vreo cateva ore il va face sa-si
recapete si culoarea si calitatea
special), temperaturile ridicate, oxigenul si metalul.
Cel mai
bun loc de pastrare al uleiului de masline este in pivnita. La
intuneric si la racoare. Daca il tineti la frigider (s-au mai auzit
cazuri) uleiul se va "deteriora" si se va ingrosa. Gustul
nu se pierde insa, si lasat afara vreo cateva ore il va face sa-si
recapete si culoarea si calitatea
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe