Uleiul de masline - aur

Uleiul de masline este numit "aur lichid " pentru caracterist sale curative. Inainte uleiul de masline era folosit pentru a trata problemele ginecologice. In tarile din zonele mediteraneene era folosit ca tratament pentru durerile de ureche, ca purgativ, in special la copii. De asemnea, era folosit pentru tratarea durerilor de stomac, gastrite, ulcere gastroduodenale. Astazi, cercetarile moderne demonstreaza stiintific binefacerile acestor obiceiuri. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspt stors din fruct. Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. Daca cumparati de la magazin, este indicat sa cititi intai bine ce scrie pe eticheta. Ce nu trebuie sa lipseasca:
- aciditatea (cu cat este mai mica de 1% cu atat uleiul este mai bun)
- zona din care provine uleiul (macar tara, daca nu si regiunea - preferabil Grecia/Creta)
- data imbutelierii si data expirarii (uleiul de masline are o viata limitata la cam 20 luni, dupa aceea isi pierde aroma. Mai ales cel care are si condimente sau ierburi aromate devine acid - dupa cam un an) Atentie mare! Dusmanii de moarte ai uleiului de masline sunt razele de soare (in special), temperaturile ridicate, oxigenul si metalul.
Cel mai bun loc de pastrare al uleiului de masline este in pivnita. La intuneric si la racoare. Daca il tineti la frigider (s-au mai auzit cazuri) uleiul se va "deteriora" si se va ingrosa. Gustul nu se pierde insa, si lasat afara vreo cateva ore il va face sa-si recapete si culoarea si calitatea

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa