Tu ce parere ai despre lamiie? Ti se pare un fruct nesuferit? E tare, acra... Are totusi si parti bune: culoare, aroma. Noi te vom convinge ca lamiia este un fruct de nota 10!
Lamiiul, arborele meru verde, este cultivat in China de peste 3.000 de ani si este renumit pentru proprietatile sale terapeutice. Fructul si frunzele sint folosite in tratarea diverselor afectiuni. Lamiia, pe care o folosim cu totii in bucatarie, are doua atuuri: proprietati antibacteriene si continut ridicat de vitamina C.
Sucul unei lamii asigura jumatate din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Dar, acest fruct contine si vitamina B, fosfor, precum si Calciu si Fier.
Iata cum arata tabloul nutritiv al lamii:
apa: 90%
proteine: 1,36 miligrame
calciu: 25,6 miligrame
fier: 0,54 miligrame
vitamina C: 52,7 miligrame
energie: 27 calorii
fosfor: 16,2 miligrame
potasiu: 137,8 miligrame
Datorita continutului sau nutritiv, lamiia da forta sistemului imunitar. In timpul digestiei, produce carbonat de potasiu, o substanta cu rol in prevenirea aciditatii gastrice, iar substantele antioxidante pe care le contine ajuta la incetinirea procesului de imbatrinire a celulelor. La toate acestea, se adauga actiunea antiseptica, antiinflamatorie si antipiretica (lupta impotriva febrei) a sucului. Cum vitamina C din lamiie este imediat asimilata de organism, nutritionistii recomanda consumul zilnic al pulpei ...
fructului, pentru a creste sintetizarea hormonilor antistres.
Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, trebuie sa stii sa alegi lamiia ideala. Iata citeva criterii:
fructul trebuie sa fie tare si greu
coaja trebuie sa fie galben aprins si usor lucioasa
petele verzi de pe coaja indica o aciditate mai mare a sucului
coaja nu trebuie sa fie aspra, pentru ca fructul contine suc putin
Lamiia in bucatarie:
indispensabila la mincarurile cu peste
albeste maioneza
da gust acrut mincarurilor, inlocuind otetul
da aroma si imbunatateste aroma altor alimente
Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, trebuie sa stii sa alegi lamiia ideala. Iata citeva criterii:
fructul trebuie sa fie tare si greu
coaja trebuie sa fie galben aprins si usor lucioasa
petele verzi de pe coaja indica o aciditate mai mare a sucului
coaja nu trebuie sa fie aspra, pentru ca fructul contine suc putin
Lamiia in bucatarie:
indispensabila la mincarurile cu peste
albeste maioneza
da gust acrut mincarurilor, inlocuind otetul
da aroma si imbunatateste aroma altor alimente
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe