Pentru un pranz echilibrat nutritional ar trebui sa mancam doua feluri de mancare. Primul consta intr-o supa, ciorba sau supa crema de legume, pentru ca nu mancam niciodata suficiente legume, iar supa aduce pe langa aceste legume si o senzatie rapida de satietate. Al doilea fel ar trebui sa contina proteine si carbohidrati cu absorbtie lenta, pentru a ne taia pofta de desert, dar si pentru a avea, gratie carbohidratilor, suficienta energie pentru indeplinirea sarcinilor de la birou pana la momentul cinei. Un bun exemplu ar fi o bucata de carne de curcan in asociere cu legume proaspete sau o portie de spaghette din grau dur cu sos de rosii, ulei de masline presat la rece, muguri de pin si parmezan ras. Cel mai bun lucru pentru sanatatea dumneavoastra ar fi sa eliminati din meniul de pranz asa numitele preparate “traditionale” gatite cu multe prajeli si sosuri cu faina alba si smantana grasa: chiftele, snitele, ardei umpluti, sarmale, cartofi prajiti si tochitura, salate cu maioneza etc. Apoi un alt pas ar fi sa consumati un singur fel de mancare concentrat la o masa, concentrat insemnanad orice aliment care nu este leguma sau fruct. Astfel in loc sa mancati mezeluri, maioneza ati putea alege pestele, carnea alba, laptele si produsele lactate “usoare”: iaurtul probiotic, branza cottage, branza proaspata de vaca, cea tartinabila cu continut scazut de grasimi, urda, casul, telemeaua slaba de vaca, ricotta sau pastele integrale, legumele gatite la abur,la cuptor, gratinate sau proaspete. Pentru a ne pastra energia pana tarziu dupa-amiaza, este esential sa nu consumati deserturi la pranz, mai ales dulciuri rafinate, sa asociati corect alimentele pentru a creste gradul de digestie si de absorbtie al nutrientilor, sa nu va ridicati de la masa cand v-ati saturat dincolo de orice echivoc, ci mai degraba atunci cand va mai este putin foame. Tot pentru a fi in forma, luati o gustare la aproximativ trei ore dupa pranz. Cele mai potrivite gustari, in special pentru barbati, ar fi fructele de sezon – deoarece ei nu mananca fructe, de obicei ,iar acestea sunt bogate in vitaminele hidrosolubile C si B, minerale cum ar fi magneziul si potasiul, fibre si antioxidanti. Aceste gustari sunt cu atat mai potrivite daca sunt si fumatori. Pentru femei o idee buna ar fi iaurturile si branzeturile cu continut scazut de grasimi, deoarece sunt bogate in calciu si vitamina D, dar si in substante care dau buna-dispozitie. Tot ca si gustare putem avea un pumn mic de nuci, migdale sau seminte crude de floarea soarelui sau dovleac, deoarece sunt o buna sursa de proteine, calciu, acizi grasi mono si polinesaturati, fiind hranitoare si energizante - atentie la kcalorii! Prin continutul bogat in oligoelemente (minerale necesare in cantitati mici) nucile si semintele stimuleaza sistemul imunitar, crescand capacitatea de aparare a organismului. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.
Scovergi ardelenestiO prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!
Prajitura cu piure de castaneEste o reteta mostenita de la bunica mea, prajitura preferata din copilaria mea.
Foi napolitana cu blat de nugaIdeea mi-a venit gandindu-ma la dleicioasele fasii de pui de la KFC. Au iesit dleicioase alaturi de un sos coctail.
Bastonase de pui crocante si aromateIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii