Pentru un pranz echilibrat nutritional ar trebui sa mancam doua feluri de mancare. Primul consta intr-o supa, ciorba sau supa crema de legume, pentru ca nu mancam niciodata suficiente legume, iar supa aduce pe langa aceste legume si o senzatie rapida de satietate. Al doilea fel ar trebui sa contina proteine si carbohidrati cu absorbtie lenta, pentru a ne taia pofta de desert, dar si pentru a avea, gratie carbohidratilor, suficienta energie pentru indeplinirea sarcinilor de la birou pana la momentul cinei. Un bun exemplu ar fi o bucata de carne de curcan in asociere cu legume proaspete sau o portie de spaghette din grau dur cu sos de rosii, ulei de masline presat la rece, muguri de pin si parmezan ras. Cel mai bun lucru pentru sanatatea dumneavoastra ar fi sa eliminati din meniul de pranz asa numitele preparate “traditionale” gatite cu multe prajeli si sosuri cu faina alba si smantana grasa: chiftele, snitele, ardei umpluti, sarmale, cartofi prajiti si tochitura, salate cu maioneza etc. Apoi un alt pas ar fi sa consumati un singur fel de mancare concentrat la o masa, concentrat insemnanad orice aliment care nu este leguma sau fruct. Astfel in loc sa mancati mezeluri, maioneza ati putea alege pestele, carnea alba, laptele si produsele lactate “usoare”: iaurtul probiotic, branza cottage, branza proaspata de vaca, cea tartinabila cu continut scazut de grasimi, urda, casul, telemeaua slaba de vaca, ricotta sau pastele integrale, legumele gatite la abur,la cuptor, gratinate sau proaspete. Pentru a ne pastra energia pana tarziu dupa-amiaza, este esential sa nu consumati deserturi la pranz, mai ales dulciuri rafinate, sa asociati corect alimentele pentru a creste gradul de digestie si de absorbtie al nutrientilor, sa nu va ridicati de la masa cand v-ati saturat dincolo de orice echivoc, ci mai degraba atunci cand va mai este putin foame. Tot pentru a fi in forma, luati o gustare la aproximativ trei ore dupa pranz. Cele mai potrivite gustari, in special pentru barbati, ar fi fructele de sezon – deoarece ei nu mananca fructe, de obicei ,iar acestea sunt bogate in vitaminele hidrosolubile C si B, minerale cum ar fi magneziul si potasiul, fibre si antioxidanti. Aceste gustari sunt cu atat mai potrivite daca sunt si fumatori. Pentru femei o idee buna ar fi iaurturile si branzeturile cu continut scazut de grasimi, deoarece sunt bogate in calciu si vitamina D, dar si in substante care dau buna-dispozitie. Tot ca si gustare putem avea un pumn mic de nuci, migdale sau seminte crude de floarea soarelui sau dovleac, deoarece sunt o buna sursa de proteine, calciu, acizi grasi mono si polinesaturati, fiind hranitoare si energizante - atentie la kcalorii! Prin continutul bogat in oligoelemente (minerale necesare in cantitati mici) nucile si semintele stimuleaza sistemul imunitar, crescand capacitatea de aparare a organismului. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiFoarte bun a iesit!
Ficatei cu bacon si cartofi la cuptorIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii