Uritel, dar atit de gustos!

Istoria acestor fructe, cunoscute si sub numele de "coacaze chinezesti" sau cu denumirea de origine, Yang Tao, incepe in Valea Chang Kiang, in urma cu 700 de ani. Aici micutele fructe, de marimea unui ou, erau considerate delicatese, fiind apreciate datorita culorii asemanatoare smaraldului si savorii: o combinatie intre gustul capsunilor, pepenelui galben si nectarinelor. Kiwi era considerat, in special, un fruct tonic pentru copii.


Kiwi a devenit cunoscut si in alte zone ale lumii in perioada 1800 - 1900. In 1847, un specialist aflat in China, trimis de Societatea de Horticultura Regala din Marea Britanie a adus acasa citeva fructe, dar abia in 1900 au inceput sa fie cultivate. Fructul de kiwi a fost exportat pentru prima data in SUA in 1904 si in Noua Zeelanda in 1906.

In 1962, o mare companie din America, Produce Specialties Inc., cunoscuta astazi ca Frieda's Inc., a importat fructul pentru comercializare. La inceput afacerea a mers mai greu, astfel ca firma vinduse in patru luni doar o mie de bucati. Unul dintre comercianti i-a sugerat firmei importatoare sa schimbe numele fructului, in ideea ca se va vinde mai bine. �Coacaze chinezesti� a devenit kiwi, dupa denumirea pasarii din Noua Zeelanda, al carei penaj maroniu aminteste de coaja fructului. Pina in 1980, fructul de kiwi a devenit celebru in toata lumea. In America, apare in meniurile celor mai multe restaurante, fiind considerat fructul cu expansiunea cea mai rapida, din perioada 1987 - 1995. In Chile, kiwi este al treilea fruct cultivat pe suprafete intinse, dupa mere si struguri. Numarul unu mondial in productia de kiwi este o tara europeana: Italia.

Fructul de kiwi este preferat de comercianti pentru ca rezista, dupa ce este cules, pina la zece luni, pastrat la temperaturi scazute. Fructul ideal, cu aroma bogata trebuie sa fie ferm cind este presat usor. Nu cumpara fructe moi, cu pete sau lovituri. Daca sint prea crude, le poti grabi procesul de coacere tinindu-le la temperatura camerei, intr-o punga, alaturi de un mar, o para sau o banana, care emit etilen, un gaz care grabeste coacerea. Fructele coapte rezista in frigider pina la zece zile.

Fructele de kiwi sint foarte santaoase, si, din nefericire, nu li se acorda atentia meriatata. De exemplu, doua fructe contin de doua ori mai multe vitamina C decit o portocala, mai multa fibra decit o cana de cereale si mai mult potasiu decit o banana. In plus, kiwi asigura 2% din necesarul zilnic de vitamina A, 10% - vitamina E (extrem de rara in alimentele cu un continut reduis de grasime), 6% - calciu, 4% - fier si 8% - acid folic. Toate acestea se afla in special in micile seminte negre. Acestea sint comparabile, din punct de vedre nutritiv, cu cerealele: 100 de grame de kiwi contin 100 de calorii, 25 grame de carbohidrati, 1,5 grame grasime si 2 grame proteine.

Desi coaja de kiwi este comestibila, majoritaea persoanelor prefera sa curete fructul inainte de a-l servi. Fructul contine o enzima care ajuta la fragezirea carnii. Pentru aceasta, pune la marinat felii de kiwi si bucati de carne timp de 30 de minute. La fel ca si anansul, kiwi contine o enzima care impiedica formarea gelatinei. Aceasta este insa inactiva la fructele din conserva. Fructul se potriveste la gust cu banana, mango, portocale, capsuni, in general cu fructe tropicale si semitropicale.

Piept de pui cu kiwi

Ingrediente: un piept de pui, o cana de supa de pui, o tulpina de telina, partea alba de la o bucata de praz, 4 fructe de kiwi, taiate in patru, o portocala, o lamiie, o lingurita unt, o lingurita zahar, sare, piper

Mod de preparare: Se pune supa la fiert intr-un vas mare. Se adauga carnea de pui si se lasa zece minute. Se adauga telina si prazul. Se mai lasa zece minute. Se aranjeaza feliile de kiwi pe platou. Se spala portocala si se da prin razatoare. Se presara coaja de portocala peste kiwi. Se scurg de suc portocala si lamiia. Se pune zaharul cu untul la foc mic si se amesteca pina se caramelizeaza. Treptat se adauga sucul provenit de la lamiie si portocala. Se fierbe pina mai ramin doua lingurite de sos. Se condimenteaza cu sare si piper. Se scoate pipetul de pui din zeama, se taie felii si se asaza pe platou, stropindu-se cu suc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
3
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Scovergi ardelenesti
4
Gogosi

Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Scovergi ardelenesti
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Desert cheesecake cu iaurt, zmeura si sos de visine
Bucataras.RO

Desert cheesecake cu iaurt, zmeura si sos de visine

Ce spuneti de o felie delicioasa de cheesecake, fara coacere, cu multa zmeura si un sos de visine? In plus, este si fara...

Desert cheesecake cu iaurt, zmeura si sos de visine
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!