Vanilia, aroma de floare

Vanilia este cea mai populara aroma din lume pentru dulciuri. Foarte intensa in ce priveste gustul si foarte aromata, vanilia nu da numai identitate unei mincari, dar evidentiaza si celalte gusturi. De aceea, este excelenta in combinatie cu ciocolata, laptele si zaharul.


Vanilla planifolia este o floare frumoasa, originara din zona Americii Centrale si din America de Sud . Aceasta planta din familia orhideelor este singura care produce un fruct comestibil: pastaia de vanilie. Floarea rezista doar o singura zi, iar polenizarea este limitata la o singura specie de albine.

In 1500, vanilia a plecat din Mexic spre Spania, unde era folosita doar ca parfum. Abia in 1519, o data cu sosirea lui Cortez in Mexic, spaniolii au invatat sa foloseasca aceasta planta si pentru a da aroma mincarurilor.

Datorita raritatii vaniliei, Mexic a pastrat monopolul comertului asupra acestei substante pina in 1836, an in care botanistul begian Charles Morren a descoperit ca florile pot fi polenizate si manual.

Producerea vaniliei este un procedeu indelung si complex. Vanilia este un fruct sub forma de pastaie lunga. Aceasta este culeasa inainte de a capata o culoare galbuie. In acest moment pastaile nu au nici o aroma si trebuie "tratate". O operatiune ce dureaza sase luni. Pastaile verzi sint trecute printr-un jet de apa fierbinte dupa care sint lasate sa se usuce, cam 15 zile. Dupa ce apa a fost absorbita, sint impachetate in folii, unde fermenteaza. In timpul acestui procedeu, se formeaza vanilina, o substanta alba, cristalina, aromata.

Dupa o zi, pastaile de vanilie sint lasate din nou la soare sa se usuce, timp de mai multe saptamini. Uscate, pastaile de vanilie cintaresc de cinci ori mai putin. Fermierii mexicani sint extrem de atenti la fiecare pas al acestor operatiuni, pentru ca vanilia se vinde foarte bine si este o tentatie pentru hoti.

Vanilina, substanta obtinuta dupa uscarea si fermentatia pastailor a fost identificata de cercetatori in 1858, acestia incecind sa o izoleze si din alte plante, cum ar fi ananasul. In ciuda acestei reusite, aroma vaniliei astfel obtinute nu este atit de puternica si de fina. Cum vanilia este atit de rara si de scumpa, aproape 97% din substanta utilizata in lume este artificiala.

Mexicul este una dintre cele mai mari tari producatoare de vanilie, desi cea mai buna calitate se obtine in Madagascar. Alte tari care fabrica vanilie sint Guatemala, Costa Rica, Uganda, China, India, Papua New Guinea, Tonga, Fiji, Tahiti si Philippines.

Statele Unite sint cel mai mare consumator de vanilie din lume, urmate fiind de tarile din Europa, in special Franta. In lume, se produc anual aproximativ 1400 de tone de vanilie uscata.

Vanilia este ingredinetul preferat pentru a da aroma mincarurilor, in special inghetatei, dar este cautata si pentru a da gust medicamentelor. In plus, se spune ca este un puternic afrodisiac. Civilizatiile stravechi din America serveau bauturi pe baza de vanilie doar regilor, intrucit considerau ca doar ei meritau sa se bucure de acest efect miraculos. Documente din secolele 18 - 19 indica, de asemenea, ca vanilia era considerata afrodisiac, mai ales sub forma de tinctura, iar cercetatorii de la Institutul pentru Miros si Gust din Chicago au ajuns la concluzia, la inceputul anilor 90, ca aroma vaniliei este stimulent erotic, in special pentru barbati, atit ca parfum cit si ca aroma pentru mincaruri.

Alte proprietati:

antacid
Adauga citeva picaturi de esenta de vanilie la salatele de fructe, la ananas sau la sosuri pe baza de citrice, pentru a le da un plus de gust dulce si pentru a le face mai putin acide.. In sosul de rosii, un pic de vanilie neutralizeaza aciditatea acestora

potentiator
Vanila da un nou sens aromelor fructelor sau alimentelor mai putin aromate.

emulsifiator
Vanilia este ideala pentru prajiturile la cuptor sau la sosurile cu smintina, pentru a diminua aromele prea puternice

indulcitor natural
Citeva picaturi de aroma de vanilie adaugate la legume, cartofi si sosuri de salate evidentiaza gustul dulceag al acestora

calmant
Citeva picaturi de vanilie turnate intr-un pahar cu apa minerala: un remediu perfect pentru durerile de stomac. Daca ti-ai ars limba cu un lichid fierbinte, picaturile de vanilie sint excelente pentru a diminua senzatiile neplacute

luptator impotriva gustului iute
Vanilia neutralizeaza efectul ardeilor iuti, reliefind, in schimb, gustul dulceag al acestora

relaxant
In aromoterapie: aroma de vanilie calmeaza si linisteste

Savureaza puterea vaniliei preparind Serbet Pina Colada, un desert exceptional, venit din Mexic:

Ingrediente: 2 banane, curatate, taiate felii, tinute la congelator, 2/3 cana cu bucati ananas, tinut la rece, 3 lingurite praf de nuca de cocos, vanilie.

Se amesteca foarte bine ingredientele cu robotul sau mixerul

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de vacuta
3
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
4
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Ciorba de legume cu perisoare
5
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Parteneri
Rosii uscate, in ulei de masline
Bucataras.RO

Rosii uscate, in ulei de masline

Anul trecut am descoperit pe site-ul lalena.ro o reteta minunata de rosii uscate, extreme de aromate si bune la orice: simple...

Rosii uscate, in ulei de masline
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!