Varza: buna sau rea?

In cei 4.000 de ani de existenta, varza a fost si apreciata, si blamata. In Grecia antica era apreciata pentru proprietatile medicinale. Aristrocratii europeni, in schimb, nici nu doreau sa auda de varza.

Cato, un scriitor roman, ce a trait in anul 200 i.Chr., recomanda consumarea unei cantitati importante de varza cu otet inaintea banchetelor, unde se servea bautura din plin. Chiar si grecii considerau ca varza cruda, servita inaintea meselor, la care se consuma alcool din belsug, te mentine treaz. La rindul sau, Diogene era atit de incintat de varza incit minca perioade indelungate doar varza.

Varza era consumata cu precadere in timpul iernii, fiarta. In Rusia taranii obisnuiau sa gateasca borsul de varza, care era foarte ieftin. Datorita popularitatii, varza a devenit un simbol al acestei tari. Rusii consuma de sapte ori mai multa varza decit un american, de exemplu. Varza a cunoscut succesul si in Germania, Austria, Olanda si Suedia, unde bucatarii au prezentat-o si nobililor.
In China, frunzele de varza erau uscate pentru a fi pastrate pentru iarna. Erau apoi tinute in apa, pentru revigorare si servite la supa sau la fripturi. In secolele 16 - 17, turcii au adus savoarea verzei murate in Europa, care s-a bucurat de succes in special in Polonia si Ungaria.

Popularitatea verzei a crescut de curind. Astfel, in 1984, varza a fost introdusa pe lista Natiunilor Unite, ce cuprinde cele mai sanatoase alimente. Cum varza face parte din topul 20 al celor mai hranitoare produse, a fost rapid introdusa in alimentatia tarilor din intreaga lume. Varza umpluta este o delicatesa in Turcia si tarile din estul Europei, in timp ce in China si Thailanda varza acompaniaza fripturile. Japonezii servesc varza murata cu sare si ardei iute alaturi de castraveti, ca aperitiv, purtind numele de tsukemono, in timp ce coreenii au un preparat traditional pe baza de varza si ridiche alba numit kim chi. In SUA, varza este consumata in special ca salata (coleslaw). In aceasta varianta se gaseste la restaurantele fast food sau in bistrouri, alaturi de sandvisuri.

Varza este foarte sanatoasa. Inca din timpuri stravechi, romanii descoperisera cit sint de utile frunzele de varza in calmarea durerilor. Cercetatorii au descoperit ca varza incetineste dezvoltarea cancerului de stomac, de colon sau de sin, datorita unei substante pe care o contine, numite indol. De asemenea, are anumite substante care produc enzime anticancerigene. Atentie! Consumul in exces de varza poate crea probleme glandei tiroide. Datorita vitaminei U, sucul de varza este benefic pentru bolnavii de ulcer. Consumata cruda, varza este o sursa de vitamina C, fier, calciu si potasiu. De asemenea, are vitaminele B1, B2, B3 si D. Varza rosie este mai bogata in fibra decit cea alba si are un continut ridicat de calciu, fier si potasiu. Varza murata are avantajul ca este bogata in vitamina C. Varza este remineralizanta, revitalizanta, nutritiva. Este eficace in lupta impotriva scorbutului, a diabetului zaharat, a anemiei. De asemenea, are proprietati dezinfectante. Este de preferat sa fie consumata in stare cruda, pentru a i se pastra proprietatile. Pregatirea indelungata pe foc reduce considerabil cantitatea de substante nutritive.

Varza proaspata are deasupra o foita lucioasa. Ridic-o pentru a vedea daca frunzele de dedesubt sint compacte si daca arata bine. In general, cu cit este mai grea, cu atit este mai densa. O regula valabila pentru toate legumele este sa le eviti pe cele de culoare maronie, cu pete, cu aspect obosit. Acestea si-au pierdut mare parte din substantele nutritive si din aroma, datorita faptului ca au fost culese cu mult timp in urma. Varza se pastreaza in punga de plastic, la frigider, pina la trei saptamini. Cu toate acestea, este recomandabil sa o consumi proaspat culeasa. Astfel, este mai gustoasa, mai dulce.

Varza rosie isi pierde foarte repede culoarea. Pentru a preveni acest fenomen, foloseste un cutit de otel cind o tai, iar pentru a-i mentine rosul aprins, nu adauga decit o cantitate mica de apa si neaparat otet.

Daca alegi sa fierbi varza, imediat ce se simte mirosul specific inseamna ca ai gatit-o prea mult si incep sa se piarda vitaminele. Recomandabil este sa nu o tii pe foc mai mult de 10 minute. Mirosul verzei este cauzat de vaporii de sulf care se degaja. O metoda de a scapa de miros este sa adaugi in oala tulpina de telina. Trebuie sa stii ca varza rosie necesita un timp mai indelungat de fierbere, comparativ cu cea alba.

Daca iti place mai mult varza cruda, Culinar iti recomanda o salata, servita in Franta, in Danemarca (presarata cu smintina) si Germania (fara otet si usturoi).

Salata de varza cu sunca

Ingrediente: o varza mica, tocata, 120 grame sunca, 100 grame ceapa taiata, un catel usturoi, 125 ml ote de vin alb

Mod de preparare: Se prajeste sunca in ulei pina devine crocanta. Cind este aproapa gata, se adauga usturoiul si ceapa. Cind capata o culoare aurie se adauga otetul. Se rastoarna intr-un vas, se amesteca usor cu varza proaspata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Supa de curcan cu taitei de casa.
Bucataras.RO

Supa de curcan cu taitei de casa.

Este o supa delicioasa si sanatoasa.

Supa de curcan cu taitei de casa.
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!