Vinul cel mai select

Sampania si-a facut intrarea in lume in secolul 17. La inceput a fost considerata, din cauza bulelor, un tip de vin inferior, dupa care, printr-o metoda speciala, a devenit cel mai select soi de vin. "Amintiti-va domnilor, nu luptam doar pentru Franta, ci si pentru Champagne!", spunea Winston Churchill, in timpul razboiului. Champagne: provincia aflata nu departe de Paris, unde s-a nascut adevarata sampanie.


Incintatoarele bule se datoreaza climatului rece din zona si perioadei scurte de fermentatie. Aici, strugurii sint culesi spre sfirsitul sezonului, astfel ca fermentatia incepe toamna, fiind incetinita de venirea rapida a primului inghet. O data cu venirea primaverii incepe un nou proces de fermentatie, dar de aceasta data in sticla, producindu-se dioxidul de carbon, eliberat cind este scos dopul.

Multi dintre fabricantii de vinuri ai acelor timpuri, cum era si calugarul Dom Perignon, considerau ca vinul cu bule este de calitate inferioara si mult timp au incercat sa gaseasca o metoda de a evita producerea lor. Cum acest lucru nu a fost posibil, Dom Perignon a imbunatatit procesul de fermentatie pentru a obtine o bautura cu mai multe bule, dezvoltind "methode champenoise" sau "metoda Champagne", cum a fost denumita ulterior, pentru fabricarea sampaniei. Perignon s-a gindit la amestecarea mai multor soiuri de struguri, la imbutelierea bauturii in sticle groase, astuptate cu dopuri rezistente, pentu a nu se deschide din cauza presiunii. "Veniti repede, gust stelele", a exclamat Dom Pergnon, cind a incercat adevarata sampanie.

Mult timp, termenul "sampanie" a fost folosit doar pentru vinurile produse in Franta, dupa metoda descoperita in secolul 17. Italienii au gasit termenul "spumante" si nemtii "sekt" pentru bautura sifonata, pe care au inceput sa o fabrice si ei. Treptat, "sampania" a devenit un cuvint universal folosit, indiferent de locul unde era produs vinul spumant.

Sfaturi pentru servirea sampaniei

Pastrare
Sampania se pastreaza intr-un loc rece, intunecos, ferit de caldura, lumina, variatii de temperatura. Nu este recomandat sa pastrezi sampania in frigider mai mult de citeva luni. Aerul de aici este prea sec, iar sticla va fi supusa vibratiilor si variatiilor de lumina. Calitatea nu este afectata insa daca sticla este pastrata citeva zile sau citeva saptamini.

Racire
Inainte de servire, sampania se raceste, dar nu foarte tare. Temperatura optima se obtine tinind sticla 30 - 40 de minute intr-un vas cu apa si gheata sau 3 - 4 ore in frigider.

Deschidere
Contrar credintei populare, sticla de sampanie nu trebuie deschisa cit mai galagios posibil, ci cu un sunet usor. Sticla se tine inclinata la 45 de grade, dar nu in directia oaspetilor. Se roteste usor dopul pina se aude un zgomot. Se ridica sticla si se tine lejer de dop, lasind presiunea sa il impinga. Se ia degetul, lasind dopul sa sara usor.

Servire
Sampania se serveste in pahare inguste, cu picior, la temperatura de 5 - 8 grade. Servirea se face in pahare cu picior pentru ca miinile sa nu incalzeasca bautura. Daca sampania este servita la masa, temperatura trebuie sa ajunga la 10 grade. Cind se toarna in pahare, se pune putin in fiecare pahar si se lasa sa se aseze, dupa care se umplu paharele cam doua treimi. Maria Antoaneta a servit pentru prima data sampania in pahare cu cupa deschisa, facute dupa un mulaj luat dupa forma sinului ei.

Cit de mult
Ca aperitiv, la un cocktail, este suficient o sticla de sampanie la 3 invitati. La masa, trebuie sa fie o sticla la doua - trei persoane. Pentru sarbatori, nunti etc o sticla de sampanie va fi servita la 6 -10 persoane.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Omletă cu legume coapte în jar
Bucataras.RO

Omletă cu legume coapte în jar

După cum v-am obișnuit, eu gătesc în cantități mari, că doar acasă 3 zmei;) Așa că din legumele coapte în jar am...

Omletă cu legume coapte în jar
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa