Vinul cel mai select

(0)
postat de


Sampania si-a facut intrarea in lume in secolul 17. La inceput a fost considerata, din cauza bulelor, un tip de vin inferior, dupa care, printr-o metoda speciala, a devenit cel mai select soi de vin. "Amintiti-va domnilor, nu luptam doar pentru Franta, ci si pentru Champagne!", spunea Winston Churchill, in timpul razboiului. Champagne: provincia aflata nu departe de Paris, unde s-a nascut adevarata sampanie.
Incintatoarele bule se datoreaza climatului rece din zona si perioadei scurte de fermentatie. Aici, strugurii sint culesi spre sfirsitul sezonului, astfel ca fermentatia incepe toamna, fiind incetinita de venirea rapida a primului inghet. O data cu venirea primaverii incepe un nou proces de fermentatie, dar de aceasta data in sticla, producindu-se dioxidul de carbon, eliberat cind este scos dopul.

Multi dintre fabricantii de vinuri ai acelor timpuri, cum era si calugarul Dom Perignon, considerau ca vinul cu bule este de calitate inferioara si mult timp au incercat sa gaseasca o metoda de a evita producerea lor. Cum acest lucru nu a fost posibil, Dom Perignon a imbunatatit procesul de fermentatie pentru a obtine o bautura cu mai multe bule, dezvoltind "methode champenoise" sau "metoda Champagne", cum a fost denumita ulterior, pentru fabricarea sampaniei. Perignon s-a gindit la amestecarea mai multor soiuri de struguri, la imbutelierea bauturii in sticle groase, ...
astuptate cu dopuri rezistente, pentu a nu se deschide din cauza presiunii. "Veniti repede, gust stelele", a exclamat Dom Pergnon, cind a incercat adevarata sampanie.

Mult timp, termenul "sampanie" a fost folosit doar pentru vinurile produse in Franta, dupa metoda descoperita in secolul 17. Italienii au gasit termenul "spumante" si nemtii "sekt" pentru bautura sifonata, pe care au inceput sa o fabrice si ei. Treptat, "sampania" a devenit un cuvint universal folosit, indiferent de locul unde era produs vinul spumant.

Sfaturi pentru servirea sampaniei

Pastrare


Sampania se pastreaza intr-un loc rece, intunecos, ferit de caldura, lumina, variatii de temperatura. Nu este recomandat sa pastrezi sampania in frigider mai mult de citeva luni. Aerul de aici este prea sec, iar sticla va fi supusa vibratiilor si variatiilor de lumina. Calitatea nu este afectata insa daca sticla este pastrata citeva zile sau citeva saptamini.

Racire


Inainte de servire, sampania se raceste, dar nu foarte tare. Temperatura optima se obtine tinind sticla 30 - 40 de minute intr-un vas cu apa si gheata sau 3 - 4 ore in frigider.

Deschidere


Contrar credintei populare, sticla de sampanie nu trebuie deschisa cit mai galagios posibil, ci cu un sunet usor. Sticla se tine inclinata la 45 de grade, dar nu in directia oaspetilor. Se roteste usor dopul pina se aude un zgomot. Se ridica sticla si se tine lejer de dop, lasind presiunea sa il impinga. Se ia degetul, lasind dopul sa sara usor.

Servire


Sampania se serveste in pahare inguste, cu picior, la temperatura de 5 - 8 grade. Servirea se face in pahare cu picior pentru ca miinile sa nu incalzeasca bautura. Daca sampania este servita la masa, temperatura trebuie sa ajunga la 10 grade. Cind se toarna in pahare, se pune putin in fiecare pahar si se lasa sa se aseze, dupa care se umplu paharele cam doua treimi.

Maria Antoaneta a servit pentru prima data sampania in pahare cu cupa deschisa, facute dupa un mulaj luat dupa forma sinului ei.

Cit de mult


Ca aperitiv, la un cocktail, este suficient o sticla de sampanie la 3 invitati. La masa, trebuie sa fie o sticla la doua - trei persoane. Pentru sarbatori, nunti etc o sticla de sampanie va fi servita la 6 -10 persoane.
Alte articole cu:
Dom Perignon
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.