Pregatirile pentru o masa festiva sunt in toi. Inainte de a se servi bunatatile, trebuie degustat un vin bun pentru a deschide pofta de mancare si a imbia atmosfera incarcata de emotie. Nu orice vin poate fi servit la aperitiv sau antreu, de aceea sunt recomandate vinuri albe, seci sau demiseci si vinuri roze. In cazul in care se doreste gustarea de peste, stridii, melci sau crustacee, cea mai buna idee sunt vinuri albe seci, spumoase usoare ori sampanie bruta.
Dupa asezarea mesei, la carne alba (vitel, miel, porc) si la carne de pasare se servesc vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii; pentru carnea rosie (ovina, bovina) - vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice.
Pentru o masa speciala compusa din vanat, aceleasi recomandari ca si mai inainte, rezervandu-se insa vinurile delicate si elegante pentru vanatul cu pene si vinurile pline, pentru vanatul cu par.
La sfarsitul mesei poate fi degustat un vin rosu sau alb licoros.
Pentru diferite tipuri de branzeturi:
- la cele fermentate, de consistenta moale - vinuri rosii puternice, de mare seva;
- la cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior - vinuri rosii usoare;
- la branza de oi - vinuri roz�, albe seci, rosii nesatioase si fructuoase;
- la branza prosapata, ca o pasta topita - vinuri albe si roze dulci.
Desertul poate fi compus din preparate ce contin zahar, in cazul acesta sunt recomandate vinurile spumante, demidulci, vinuri dulci naturale, fructe exotice ce pot fi "ametite" cu vin alb dulce, spumant, demidulce, sau cafeaua invaluita de gustul savuros al vinurilor distilate, invechite, de tip cognac, rachiu de fructe sau lichior de marca.
Cele mai apreciate vinuri Vinurile de "Pinot noir", luminoase, onctuoase si catifelate, imbogatite cu un buchet agreabil, printr-o invechire in vase de lemn timp doi ani si apoi in sticle (1-2 ani), pot face faima oricarei mese. Cunoscute prin finetea buchetului lor, acestea se asociaza cu multe produse gastronomice pe baza de diferite carnuri, vanat si, cu eleganta, la diferite tipuri de branzeturi.
Buchetul vinului de "Cabernet Sauvignon" se imbina subtil cu gustarile diferitelor preparate gastronomice: carnuri rosii (vanat), branzeturi tari etc. Somptuozitatea sa va straluci si mai mult, cand ii veti rezerva produsele cele mai potrivite, aducandu-va satisfactia ca va gasiti in fata unui vin care corespunde exigentelor dumneavoastra.
Un vin rosu de "Merlot" se acorda perfect cu branzeturile si cu mancarurile de inalta tinuta (de exemplu, cu iepurele); se asociaza, de asemenea, foarte bine cu antricot sau cu ficat de porc, cu care prilej isi exalta eleganta.
Vinul sec din soiul "Feteasca de Ardeal" acompaniaza foarte bine produsele marii si ale lacurilor de apa dulce.
"Rieslingul italian" se acomodeaza stralucit cu carnurile albe si cu cea de pasare.
"Sauvignonul" sec poate fi oferit impreuna cu pestele si cu crustacee.
Vinurile din soiurile "Chardonnay" si "Pinot noir" isi gasesc locul la inceputul mesei, impreuna cu un ficat gras de gasca sau, ca desert, impreuna cu cele mai delicate prajituri.
"Muscat Ottonel" este excelent ca aperitiv, dar nu trebuie neglijat faptul ca el nu se preteaza cu antreurile sarate. Flirteaza, in schimb, cu dulciurile.
Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...
Negresa simpla si rapidaO musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...
Musaca cu carne tocata si cartofiGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteSe spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....
Marmelada de mere si pereAcest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...
Tort de primavara cu ciocolata si fructe gojiPrajitura After Eight este o prajitura de casa absolut delicioasa, o reteta de prajitura cu crema cu aroma de menta, ca si...
Prajitura After EightPrajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...
Prajitura de casa cu macAm strans mai jos o selectie de aperitive deosebite, usor de preparat si super gustoase cu care sa va impresionati musafirii....
8 retete de Aperitive pentru masa de Craciun sau RevelionDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromatPlacintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Comentarii