Vinul - combinatie perfecta cu mancarea

Pregatirile pentru o masa festiva sunt in toi. Inainte de a se servi bunatatile, trebuie degustat un vin bun pentru a deschide pofta de mancare si a imbia atmosfera incarcata de emotie. Nu orice vin poate fi servit la aperitiv sau antreu, de aceea sunt recomandate vinuri albe, seci sau demiseci si vinuri roze. In cazul in care se doreste gustarea de peste, stridii, melci sau crustacee, cea mai buna idee sunt vinuri albe seci, spumoase usoare ori sampanie bruta.

Dupa asezarea mesei, la carne alba (vitel, miel, porc) si la carne de pasare se servesc vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii; pentru carnea rosie (ovina, bovina) - vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice.

Pentru o masa speciala compusa din vanat, aceleasi recomandari ca si mai inainte, rezervandu-se insa vinurile delicate si elegante pentru vanatul cu pene si vinurile pline, pentru vanatul cu par.

La sfarsitul mesei poate fi degustat un vin rosu sau alb licoros.

Pentru diferite tipuri de branzeturi:
- la cele fermentate, de consistenta moale - vinuri rosii puternice, de mare seva;
- la cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior - vinuri rosii usoare;
- la branza de oi - vinuri roz�, albe seci, rosii nesatioase si fructuoase;
- la branza prosapata, ca o pasta topita - vinuri albe si roze dulci.

Desertul poate fi compus din preparate ce contin zahar, in cazul acesta sunt recomandate vinurile spumante, demidulci, vinuri dulci naturale, fructe exotice ce pot fi "ametite" cu vin alb dulce, spumant, demidulce, sau cafeaua invaluita de gustul savuros al vinurilor distilate, invechite, de tip cognac, rachiu de fructe sau lichior de marca.

Cele mai apreciate vinuri Vinurile de "Pinot noir", luminoase, onctuoase si catifelate, imbogatite cu un buchet agreabil, printr-o invechire in vase de lemn timp doi ani si apoi in sticle (1-2 ani), pot face faima oricarei mese. Cunoscute prin finetea buchetului lor, acestea se asociaza cu multe produse gastronomice pe baza de diferite carnuri, vanat si, cu eleganta, la diferite tipuri de branzeturi.

Buchetul vinului de "Cabernet Sauvignon" se imbina subtil cu gustarile diferitelor preparate gastronomice: carnuri rosii (vanat), branzeturi tari etc. Somptuozitatea sa va straluci si mai mult, cand ii veti rezerva produsele cele mai potrivite, aducandu-va satisfactia ca va gasiti in fata unui vin care corespunde exigentelor dumneavoastra.

Un vin rosu de "Merlot" se acorda perfect cu branzeturile si cu mancarurile de inalta tinuta (de exemplu, cu iepurele); se asociaza, de asemenea, foarte bine cu antricot sau cu ficat de porc, cu care prilej isi exalta eleganta.

Vinul sec din soiul "Feteasca de Ardeal" acompaniaza foarte bine produsele marii si ale lacurilor de apa dulce.

"Rieslingul italian" se acomodeaza stralucit cu carnurile albe si cu cea de pasare.

"Sauvignonul" sec poate fi oferit impreuna cu pestele si cu crustacee.

Vinurile din soiurile "Chardonnay" si "Pinot noir" isi gasesc locul la inceputul mesei, impreuna cu un ficat gras de gasca sau, ca desert, impreuna cu cele mai delicate prajituri.

"Muscat Ottonel" este excelent ca aperitiv, dar nu trebuie neglijat faptul ca el nu se preteaza cu antreurile sarate. Flirteaza, in schimb, cu dulciurile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura pufoasa cu branza
2
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
3
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Tort de portocale cu crema
5
Torturi

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Parteneri
Rulada cu bureti de roua si branza telemea
Bucataras.RO

Rulada cu bureti de roua si branza telemea

Rulada cu bureti de roua si branza telemea
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori