Vinul - combinatie perfecta cu mancarea

Pregatirile pentru o masa festiva sunt in toi. Inainte de a se servi bunatatile, trebuie degustat un vin bun pentru a deschide pofta de mancare si a imbia atmosfera incarcata de emotie. Nu orice vin poate fi servit la aperitiv sau antreu, de aceea sunt recomandate vinuri albe, seci sau demiseci si vinuri roze. In cazul in care se doreste gustarea de peste, stridii, melci sau crustacee, cea mai buna idee sunt vinuri albe seci, spumoase usoare ori sampanie bruta.

Dupa asezarea mesei, la carne alba (vitel, miel, porc) si la carne de pasare se servesc vinuri rosii buchetoase, usoare, mai putin pline, vinuri albe seci aurii; pentru carnea rosie (ovina, bovina) - vinuri de marca rosii, pline, generoase si puternice.

Pentru o masa speciala compusa din vanat, aceleasi recomandari ca si mai inainte, rezervandu-se insa vinurile delicate si elegante pentru vanatul cu pene si vinurile pline, pentru vanatul cu par.

La sfarsitul mesei poate fi degustat un vin rosu sau alb licoros.

Pentru diferite tipuri de branzeturi:
- la cele fermentate, de consistenta moale - vinuri rosii puternice, de mare seva;
- la cele de consistenta semidura, cu pete verzi in interior - vinuri rosii usoare;
- la branza de oi - vinuri roz�, albe seci, rosii nesatioase si fructuoase;
- la branza prosapata, ca o pasta topita - vinuri albe si roze dulci.

Desertul poate fi compus din preparate ce contin zahar, in cazul acesta sunt recomandate vinurile spumante, demidulci, vinuri dulci naturale, fructe exotice ce pot fi "ametite" cu vin alb dulce, spumant, demidulce, sau cafeaua invaluita de gustul savuros al vinurilor distilate, invechite, de tip cognac, rachiu de fructe sau lichior de marca.

Cele mai apreciate vinuri Vinurile de "Pinot noir", luminoase, onctuoase si catifelate, imbogatite cu un buchet agreabil, printr-o invechire in vase de lemn timp doi ani si apoi in sticle (1-2 ani), pot face faima oricarei mese. Cunoscute prin finetea buchetului lor, acestea se asociaza cu multe produse gastronomice pe baza de diferite carnuri, vanat si, cu eleganta, la diferite tipuri de branzeturi.

Buchetul vinului de "Cabernet Sauvignon" se imbina subtil cu gustarile diferitelor preparate gastronomice: carnuri rosii (vanat), branzeturi tari etc. Somptuozitatea sa va straluci si mai mult, cand ii veti rezerva produsele cele mai potrivite, aducandu-va satisfactia ca va gasiti in fata unui vin care corespunde exigentelor dumneavoastra.

Un vin rosu de "Merlot" se acorda perfect cu branzeturile si cu mancarurile de inalta tinuta (de exemplu, cu iepurele); se asociaza, de asemenea, foarte bine cu antricot sau cu ficat de porc, cu care prilej isi exalta eleganta.

Vinul sec din soiul "Feteasca de Ardeal" acompaniaza foarte bine produsele marii si ale lacurilor de apa dulce.

"Rieslingul italian" se acomodeaza stralucit cu carnurile albe si cu cea de pasare.

"Sauvignonul" sec poate fi oferit impreuna cu pestele si cu crustacee.

Vinurile din soiurile "Chardonnay" si "Pinot noir" isi gasesc locul la inceputul mesei, impreuna cu un ficat gras de gasca sau, ca desert, impreuna cu cele mai delicate prajituri.

"Muscat Ottonel" este excelent ca aperitiv, dar nu trebuie neglijat faptul ca el nu se preteaza cu antreurile sarate. Flirteaza, in schimb, cu dulciurile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Negresa simpla si rapida

Negresa simpla si rapida

Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...

Negresa simpla si rapida
Musaca cu carne tocata si cartofi

Musaca cu carne tocata si cartofi

O musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...

Musaca cu carne tocata si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Gris cu lapte
1
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Marmelada de mere si pere
2
Dulceata

Marmelada de mere si pere

Se spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....

Marmelada de mere si pere
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
3
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Prajitura After Eight
4
Prajituri

Prajitura After Eight

Prajitura After Eight este o prajitura de casa absolut delicioasa, o reteta de prajitura cu crema cu aroma de menta, ca si...

Prajitura After Eight
Prajitura de casa cu mac
5
Retete de Pasti

Prajitura de casa cu mac

Prajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...

Prajitura de casa cu mac
Parteneri
8 retete de Aperitive pentru masa de Craciun sau Revelion
Bucataras.RO

8 retete de Aperitive pentru masa de Craciun sau Revelion

Am strans mai jos o selectie de aperitive deosebite, usor de preparat si super gustoase cu care sa va impresionati musafirii....

8 retete de Aperitive pentru masa de Craciun sau Revelion
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
ReteteCulinare.RO

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia