De ce sa maninci un morcov cind poti face un suc de mar si morcov? Stomacul tau nu va mai munci din greu la digestie, iar vitaminele vor ajunge imediat in singe, pentru bucuria corpului tau! Sucul de fructe este exact de ce ai nevoie!
Principala diferenta dintre sucul de fructe si fructul, ca atare, este ca sucul nu contine fibra, care este mai greu digerata si asimilata de organism. O mare parte din apa, zahar si substante nutritive ramin in sucul de fructe. Substantele nutritive trec imediat in singe, fiind imediat asimilate. Avantajul prepararii sucului acasa fata de procuarea acestuia din comert este ca stii exact ce contine sucul de fructe pe care il bei: nu are aditivi, zahar sau indulcitor.
Cumparare si preparare:
Nu cumpara decit fructe proaspete pentru suc. Spala bine fructele inainte de a le prepara. Daca faci sucul cu un aparat special, curata fructele (caise, grapfruit, piersica, portocale, kiwi) de coaja. Poti sa lasi simburii mici (de exemplu la grapfruit sau portocala), dar scoate simburii si casuta marului. Daca faci un suc de legume sau zarzavat, de exemplu de spanac sau salata verde, amesteca-l cu un suc mai consistent, cum este cel de morcov. Nu prepara decit o cantitate mica de suc, pentru ca sucul de fructe de oxigeneaza imediat. Cind prepari sucul de fructe, fii creativ, apelind la diverse combinatii. Dar atentie! Nu amesteca legumele si fructele decit cu foarte mare atentie, pentru ca unele combinatii pot fi suparatoare pentru stomac!
Exista mai multe tipuri de sucuri, in functie de care poti face diverse combinatii:
Sucuri din fructe dulci: prune, struguri
Sucuri din fructe putin acide: mere, piersici, caise, pere, cirese
Sucuri din fructe acide: portocala, lamiie, grapfruit, capsuni, ananas
Sucuri din legume: rosii, castraveti
Sucuri din zarzavat: varza, telina, spanac, salata, patrunjel
Sucuri din radacinoase: morcov, ceapa, cartof, ridiche
Reguli:
Sucurile din fructe dulci se pot combina cu cele putin acide, dar nu cu cele acide sau cu legume Sucurile putin acide se potrivesc cu cele dulci si cu sucurile din fructe acide
Sucurile din fructe acide cu cele putin acide si cu cele de legume
Sucurile din legume se potrivesc cu cele din fructe acide si zarzavat
Sucurile din zarzavat pot fi combinate cu cele din legume si radacinoase, dar nu cu celelalte
Sucurile din radacinoase se potrivesc bine cu cele de zarzavat
Nu evita sa pui in sucul de legume si sucul unor zarzavaturi, intrucit acestea contin clorofila, o substanta care ajuta organismul sa produca hemoglobina, raspunzatoate pentru transportul oxigenului din singe.
Nu uita! Cit mai multe fructe si legume inseamna sanatate. Cancer de sin, de colon, de esofag, stomac, boli de plamin sint citeva dintre bolile ce pot fi prevenite printr-o dieta sanatoasa, care trebuie sa contina neaparat fructe si legume. Sucurile pe baza de citrice contin vitamina C, cele cu morcov au vitamina A, cele care contin zarzavaturi au vitamina E. Iata citeva afectiuni ce pot fi prevenite sau ale caror efecte pot fi diminuate cu ajutorul sucului:
Aciditate: struguri, portocale, morcov, spanac
Acnee: struguri, pere, piersici, rosii, castaveti, morcov, cartofi, spanac
Alergii: caise, struguri, morcov, spanac
Arteroscleroza: grapfruit, ananas, lamii, telina, morcov, salata, soanac
Anemie: caise, prune, capsuni, struguri rosii, telina, morcov, spanac
Bronsita: caise, lamiie, ananas, rosii, morcov, ceapa, spanac
Raceala: lamie, portocale, grapfruit, morcov, ceapa, spanac, telina
Diabet: citrice, morcov, telina, spanac, salata
Afectiuni oculare: caise, rosii, morcov, telina, patrunjel, spanac
Durere de cap: struguri, lamiie, morcov, salata, spanac
Insomnie: mar, struguri, lamiie, morcov, telina
Ulcer: caise, struguri, varza, morcov
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaSe fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...
CledneAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii