Zaharina: dulce, dar periculoasa

(0)
admin postat de


Cei care vor sau trebuie sa elimine zaharul din alimentatie au preferat de foarte mult timp zaharina; ea este privita ca un indulcitor ideal, dar studiile de laborator au dovedit existenta unor efecte secundare nocive deloc de neglijat. Indulcitor artificial derivat din toluen (cancerigen cunoscut), interzis in 1977 in SUA, a fost reintrodus cu conditia unei etichetari stricte. Cu toate acestea, desi este obtinuta in mod natural si este de 500 de ori mai dulce decat zaharul, micuta pastila a provocat cancer la animalele de laborator pe care s-au intreprins cercetari si se pare ca provoaca anumite modificari celulare.


Chiar daca pare inofensiva, zaharina nu este recomandata de specialistii in alimentatie. Nici alti indulcitori nu sint prea bine suportati de organism si de aceea trebuie consumati in cantitati reduse: consumul de xilitol, malitol si izomalt nu trebuie sa depaseasca 50 mg pe zi. Ca o alternative, exista un inlocuitor al zaharului, obtinut din albumine - aspartamul - care, de 200 de ori mai dulce decat zaharul, este considerat inofensiv.
Alte articole cu:
zaharina
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite