Dietele de post

Dietele de post

Postul este asociat de cei mai multi cu o perioada de restrictie alimentara. Are loc acum trecerea de la o alimentatie bazata in principal pe alimente  de origine animala, la o alimentatie in principiu de origine vegetariana sau lacto-ovo-vegetariana, avand baza in oferta de vara, leguminoasa in special, care aduce un aport de vitamine si minerale ce ajuta organismul sa combata o stare accentuata de oboseala, capaciate de concentrare sau rezistenta fizica scazuta.
In timpul postului pot fi eliminate o serie de toxine in organism. In general, toxinele ingerate care nu se elimina, sunt stocate (in siguranta) in ficat si in tesuturile grase din corp. Pentru a produce energie, (in timpul postului), in organism sunt eliminate toate aceste toxine care, in mod normal erau stocate in siguranta. Deci, procesul de eliminare a grasimilor si toxinelor in corp devine alert, agresiv in momentul in care tinem post.

Postul nu are acelasi beneficiu pentru toata lumea. Exista oameni care depun un efort intens (consum caloric peste 3500cal/zi) si carora alimentatia de post nu le poate asigura nevoile energetice. De asemenea, dietele de post sunt contraindicate pentru pacientii care sufera de diabet, boli metabolice, boli ale ficatului sau care au suferit bulimie sau de anorexie, boli care sunt, in general predispuse la reaparitie. Ideal ar fi un control medical de specialitate inainte de a aborda o dieta de post, mai ales pentru cei care sufera de afectiuni cronice, pentru a evita riscurile unei alimentatii neadecvate.

Nu exista un tip de alimentatie general valabila in perioada Postului. In principiu, dieta va fi compusa din soia, cartofi, cereale integrale (surse vegetale de proteine), fructe (sursa pentru glucide), uleiuri si margarine vegetale, nuci, seminte (surse de lipide). Aportul vitaminic este necesar in cantitati mici, fiind asigurat in pricipal prin consumul de vegetale si fructe crude. Vitaminele regleaza multe functii organice si actioneaza drept catalizatori, grabind reactiile chimice din corp. Un alt aspect al alimentatiei in acesta perioada este faptul ca are loc o crestere benefica a consumului de fibre. Fibrele alimentare sunt polizaharidele (categoria glucidelor), pe care enzimele noastre digestive nu le pot desface. Ele nu fac decat sa treaca prin corp ca o perie ce curata. Au rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange. Necesarul minim de fibre zilnic este de 16-25 g (ideal 40 g). Fibrele (cereale si produse cerealiere, leguminoase, fructe proaspete si uscate) previn constipatia si problemele legate de aceasta. Nici un aliment nu contine toate aceste elemente nutritive, de aceea trebuie sa folosim o alimentatie variata.

Odata cu trecerea la alimentatia de post are loc o scadere a aportului de proteine si grasimi de origine animala. Acestea asigura o senzatie de satietate de durata mai lunga, datorita digestiei mai greoaie. Asfel poate aparea necesitatea ca de la un regim de 3-4 mese principale zilnic sa se treaca la 4-5 mese/zi, lucru absolut normal. Se va urmari o dozare adecvata a portiilor din punct de vedere caloric, pentru a nu a aparea o supra/sub alimentare.

Concluziile care pot fi trase, adoptand o alimentatie de post sunt:
- alimentele bogate in proteine au, in general, un continut mare de colesterol si grasimi, care sunt cunoscute ca fiind factorul principal al bolilor de inima si infarctului, de aceea o perioada de post este indicata cel putin de doua ori pe an (Paste, Craciun);
- variaza alimentele in orice tip de dieta;
- consuma moderat alimente cu aport caloric mare (ciocolata, nuci, fasole) - portiile mici dau o senzatie de satietate si de placere mai mare decat excesele;
- apeleaza la substitutii sanatoase - paine integrala in locul celei albe, margarina in locul grasimii animale, proteine din soia in locul celor animale;
- respecta regimul meselor - mai des si mai putin, ajuta la dozarea cantitativa a alimentelor si la evitarea hipoglicemiilor;
- persoanele sanatoase pot adopta o dieta de post, este nevoie in rest de recomandarile unui medic nutritionist.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia