5 lucruri pe care nu le stiai despre spalatul alimentelor

5 lucruri pe care nu le stiai despre spalatul alimentelor

Stim de cand suntem mici ca este foarte important sa spalam fructele si legumele inainte de a le manca. 


Insa, nu toata lumea stie aceste lucruri esentiale despre spalatul alimentelor. 


Carnea nu se spala 




Cei mai multi oameni cred ca este bine sa spalam carnea inainte de a o gati. Ei bine, se pare ca nu este deloc asa. Studiile arata ca atunci cand spalam carnea imprastiem peste tot prin bucatarie bacterii periculoase. Prin prepararea termica, bacteriile de pe carne sunt omorate, dar atunci cand spalam carnea, ele se imprastie pe distante mari, ajungand pe tacamuri sau prosoape, iar de pe acestea direct in mancare.


99% din bacterii sunt indepartate prin spalarea fructelor si legumelor

 

Suna bine, dar nu e atat de grozav. De exemplu, prin gatire bacteriile si microbii dispar in totalitate. Acel procent care ramane pe fructe si legume, poate fi destul de important. De aceea, de exemplu, pacientilor care trec prin chemoterapie si au sistemul imunitar foarte slabit le este interzis consumul de alimente care nu au fost gatite.


Nu folositi sapun sau detergenti 




Foarte posibil sa scapati de mai multi agenti patogeni, daca folositi sapun, dar riscati ca pe fructe si legume sa ramana substante chimice ce nu sunt destinate consumului uman, iar acestea va pot cauza neplaceri chiar mai mari decat alimentele nespalate.


Oricat ati spala alimentele, nu puteti elimina toate pesticidele


Insa, nu trebuie sa va speriati. Nu toate pesticidele sunt toxice pentru om. De asemenea, de multe ori, pe fructe si legume raman doar anumite substante din compozitia pesticidelor si, de obicei, acestea nu reprezinta un pericol pentru om. 


Alimentele organice trebuie spalate si ele 


Fructele si legumele care sunt vandute ca fiind "organice" nu sunt lipsite de pesticide sau de bacterii. Asadar, nu considerati ca alimenele bio sau organice nu trebuie spalate. De asemenea, in cazul unor fructe sau legume bio se folosesc ingrasaminte naturale, ceea ce inseamna ca pot avea pe ele bacterii periculoase.


Sursa foto: kokoamag.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Tarta cu piersici
5
Romania

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici