Din Postul Pastelui a ramas mai mult de o luna, iar atunci cand excluzi din dieta zilnica carnea, ouale si laptele, ramai cu putine alimentele satioase si pline de nutrienti.
De aceea si rezervele organismului de proteine, fier, calciu, zinc, vitamina B12 si vitamina D (toate importante pentru buna functionare a organismului) scad in cazul celor care tin post.
Insa, exista cateva alimente pe care daca le includem in dieta zilnica, ne ajuta sa compensam lipsa alimentelor de origine animala, ne potolesc eficient foamea si, atunci cand sunt consumate cu moderatie, nu ingrasa.
Iata care sunt 4 dintre aceste alimente:
Fasolea
Fasolea are un continut bogat de fier si destul de multe proteine cat sa acopere deficitul cauzat de abtinerea de la a consuma carne.
In acelasi timp, fibrele din fasole ajuta la scaderea colesterolului si ofera senzatia de satietate pentru o durata mai mare de timp.
Totodata, fasolea este si o sursa excelenta de de potasiu, zinc si vitamina B. De aceea, se recomanda ca cei care tin post sa consume zilnic o cana de boabe de fasole.
Nucile
Nucile, alunele si fructe oleaginoase in general sunt bogate in zinc, vitamina E si grasimi Omega-3. Toate acestea sunt foarte benefice pentru organism.
Persoanele care tin post si care-si doresc sa consume lapte pot incerca laptele de migdale, foarte bogat in calciu.
De asemenea, nucile reprezinta gustare ideala dintre mese.
Cerealele integrale
Nutritionistii recomanda ca fiecare zi sa fie inceputa cu o portie de cereale integrale, deoarece sunt o sursa excelenta de vitamina B12, fier, calciu si fibre.
In perioada postului poate aparea un deficit de vitamina B12, pentru ca nu se consuma oua, dar cerealele integrale pot suplini acest deficit.
Printre numeroasele beneficii ale consumului de cereale integrale se numara si scaderea colesterolului si reducerea riscului aparitiei cancerului de colon.
Lintea
Spre deosebire de alte leguminoase, lintea contine de doua ori mai mult fier si mai multe vitamine B.
Nu este o mancare recomandata doar celor care tin post, dar mai ales pentru femeile insarcinate.
Sursa articol: vegetariantimes.com
Sursa foto: fundita.ro
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macNu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...
Supa crema de usturoiMi-am dorit sa fac niste rulouri cu carne si foietaj, mi-am dorit sa le combin cu un sos si a iesit ceva foarte bun. Am...
Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantanaIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii