Cartoful copt perfect

Cartoful copt perfect

Cum alegem cartofii potriviti pentru copt? Totul incepe cu alegerea cartofilor potriviti pentru a fi copti. Orice cartof poate fi copt, dar totusi, pentru acel cartof perfect copt, cu textura moale dar ferma in acelasi timp, va trebui sa alegi niste cartofi maturi, din soiul Russet Burbank, cu coaja maronie si miezul alb, mai sarac in apa dar bogat in amidon. Acest tip de cartofi seamana cu cartoful irlandez sau cu speciile de cartofi cultivate la noi in tara. Coaja trebuie sa fie uniforma la culoare, fara pete maronii sau tente verzui. Daca consumi cartofi cu pete maronii vei putea sa te imbolnavesti, dar intr-adevar va trebui sa-i consumi in mod regulat si in cantitati mari ca sa se intample asta. Acest lucru se intampla si in cazul cartofilor cu coaja ce au tenta verzuie, lucru ce inseamna ca au fost expusi la prea multa lumina. Daca doresti sa coci mai multi cartofi deodata, asigura-te ca au aproximativ aceeasi marime, astfel se vor coace uniform si deodata. Cum se coace cartoful perfect? Incepem prin pregatirea cartofului pentru copt. Il spalam si il frecam cu o perie, sub jet de apa rece, pas important, deoarece pielea va ramane deci o vom manca. Nu trebuie sa ii lasi in apa la inmuiat, vor absorbi prea multa apa, si nu trebuie sa folosesti apa fierbinte, vor incepe sa se gateasca in exterior. Coaja cartofului are o multime de vitamine si minerale, asa ca o pastram. Dupa ce spalam cartofii corespunzator ii lasam la uscat sau ii stergem cu un prosop. Daca totusi gasesti pete maronii, poti sa le cureti cu varful cutitului. Inteapa fiecare cartof cu o furculita pe fiecare parte. Acest lucru va ajuta la eliberarea aburului in timpul gatirii, si va preveni explozia lor in cuptor. De asemenea poti sa ii tai pe lingime pana la jumatatea lor si sa pui in fiecare crapatura o foaie proaspata de dafin. Vor capata o aroma minunata si o culoare usor verzuie, speciala. Cea mai mare greseala care se face atunci cand se coc cartofi la cuptor este invelirea lor in folie de aluminiu. De ce? E simplu: aburul ramane in interior, coaja nu va fi crocanta si aurie, ci moale si se va desprinde de pe miez. In plus textura usoara, moale dar ferma va lipsi. Metoda recomandata pentru coacerea cartofilor este pe sare. Asezi in tava ce urmeaza a fi bagata la cuptor un strat generos de sare de mare, pe care apoi asezi cartofi. Pentru o culoare aramie frumoasa, si o coaja crocanta si delicioasa iti recomand sa stropesti cartofii cu ulei de masline si sa presari sare de mare deasupra lor. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade, pune tava pe raftul din mijloc si lasa-i la cuptor timp de 1 ora. Dupa 40 de minute poti sa-i verifici cu o furculita, sa vezi daca patrunde cu usurinta in miez. La final te vei bucura de cartofii copti perfect, pe care poti sa ii servesti cu un cub de unt deasupra, ca si garnitura la orice fel de mancare.    

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Foi de placinta de casa
1
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
2
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Gris cu lapte
3
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Prajitura cu spuma caramel
4
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Prajitura cu piscoturi si crema de cocos
5
Prajituri

Prajitura cu piscoturi si crema de cocos

Separam 3 oua, galbenusurile le amestecam cu 3 linguri zahar, pe urma punem 3 linguri faina, 1 lingura cacao si 1 lingurita...

Prajitura cu piscoturi si crema de cocos
Parteneri
Chiftelute din linte
Bucataras.RO

Chiftelute din linte

Reteta vazuta la Ela si pusa in practica imediat. Daca supa crema nu ne-a dat pe spate, chiftelutele in schimb s-au topit...

Chiftelute din linte
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat