Cand totusi ne asezam si luam masa o facem de cele mai multe ori in jurul automatului de cafea sau cu ceilalti colegi, in sala de mese, discutand tot despre problemele de serviciu.
Insa aceasta ora libera este oferita tocmai in ideea de a "rupe" acest cerc vicios. In loc sa iti cresti nivelul stresului mancand rapid produse pline de grasime, sare, cu valoare calorica mare, urmeaza mai bine sfaturile de mai jos:
1. Iesi afara! Cand lucrezi intr-un birou sau intr-un mall, esti prins in acea caldire toata ziua. Pauza de pranz este sansa ta de evadare. Iesi afara la soare, priveste ploaia sau simte vantul. Respira aer proaspat si deconecteaza-te cateva minute de la sarcinile de zi cu zi. Macar o data pe zi ar trebui sa iti faci timp sa iesi la aer, fie si pentru doua minute. Iti va da energie!
2. Viseaza cu ochii deschisi! In pauza de pranz poti scapa de stres daca macar pentru 15 minute visezi la ceva frumos si te relaxezi. Imagineaza-ti ca esti pe o plaja pustie, in varful muntelui sau intr-o croaziera de lux. Daca nu poti face lucrul acesta, macar petrece cateva minute intr-un loc care te face cu adevarat fericita: in parc, intr-o librarie, in magazinul preferat. Cauta in fiecare zi o alta aventura!
3. Dormi 10-15 minute! Chiar daca suna ciudat, o poti face. Poti pune capul pe birou sau te poti relaxa in masina personala. Acest mini somn iti va relaxa mintea si va da o noua perspecativa dupa-amiezei, deoarece scade stresul si tensiunea zilei de munca.
4. Impacheteaza-ti pranzul! Daca obisnuiesti sa iti cumperi produse de fast-food sau mancare gatita de la cantina, incearca macar doua zile din cinci sa iti aduci pranzul de acasa. Pregateste-ti ceva gustos, cu putine calorii, dar bogat in proteine si fibre, care iti vor da putere toata dupa-amiaza. In plus, daca iti incalzesti rapid pranzul la microunde, vei avea o ora intreaga doar pentru tine.
5. Invata sa iti prepari rapid pranzul! Uneori ideile dispar pur si simplu si nu stii ce sa iti mai pregatesti. Insa trebuie sa te bazezi pe cateva reguli. Iata ce ar trebui sa contina pachetul tau: proteine, fructe sau legume usor de mancat si carbohidrati din cereale integrale. Daca ai pregatit o cina bogata cu o seara inainte, iti poti lua cu tine ce a ramas de la masa.
- sandvis din paine integrala cu unt de arahide si jumatate de banana
- sandvis cu pui sau ton, salata si felii de rosii
- o felie de pizza facauta in casa, din faina integrala si fara grasimi
- tortilla din faina integrala umpluta cu legume, carne fara grasime si putina branza
- sandvis vegetarian din felii de paine integrala cu tofu, salata verde, avocado, rosii si ardei
6. Mananca o supa! Multe fast-food-uri comercializeaza si supe, pline de legume, pe care le poti incalzi la microunde. Cumpara o astfel de supa si completeaza-ti pranzul cu 1-2 legume proaspete, putin branza si lapte degresat. Astfel vei avea toate proteinele si fibrele necesare sa treci cu bine peste o dupa-amiaza incarcata.
7. Paraseste biroul! Nu conteaza cat de urgent este proiectul la care lucrezi, incearca sa te ridici de la birou macar 15 minute. Daca nu ai timp de o plimbare, iesi macar pe hol, vorbeste cu un prieten la telefon sau citeste o revista. Timpul petrecut psihic departe de birou te va repune pe picioare si vei avea un randament mult mai bun.
8. Alege mancare fast-food inteligenta! Colegii te invita mereu la fast-food-ul din apropiere si tu refuzi? Nu trebuie s-o mai faci. Mergi cu ei macar o data pe saptamana, insa triseaza cand comanzi mancarea. Este imposibil sa nu gasesti un sandvis pe baza de piept de pui si sa ii rogi sa nu iti puna sosuri, comanda o salata, o supa, o sa;ata de fructe sau carne de pui/curcan la gratar.
9. Fa-ti un program! Lipeste pe frigider un tabel cu regulile de baza si cu meniul zilei pentru a nu fi tentat sa pleci la birou fara un sandvis in geanta. Pe o coloana trece carbohidratii (painea: integrala, pita, tortilla, etc), pe alta coloana proteinele (curcan, piept de pui, branza degresata, tofu, ton, salata de pui). In alta coloana trece legumele: broccoli, spanac, castraveti, rosii, ardei, morcovi, etc. In ultima coloana trece condimentele, ca: mustar, maioneza light, vinegreta, etc.
Daca stii ca ai pofta si de o gustare, introdu pe lista si alimente ca: mere, portocale, iaurt, morcovi, lapte degresat, supa.
Apoi, in fiecare dimineata alege cate un aliment din fiecare lista si gata! Ai pranzul perfect!
10. Mananca mai putin. Nu este necesar un sandvis urias pentru a te satura. Pregateste-ti unul mai mic, dar savuros. La fast-food cere intotdeauna portia cea mai mica. Va fi la fel de satisfacator. Aparent, se spune ca daca vezi mai putina mancare, vei manca mult mai putin.
Aceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii,...
Prajitura aromata cu pere intregiAlaturi de taieteii de casa, ciorba de pui va avea gustul perfect pentru mesele in familie
Ciorba de Pui cu Taietei - Reteta videoPentru gulas unguresc carnea se curata de pielite, se spala si se taie bucati. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt....
Gulas ungurescUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseSe maesteca 1/4 kg. faina cu untul proaspat, se face loc la mijloc si se pune un ou, o lingura de lapte, o lingura nu prea...
Saratele cu chimenNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereIncercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes
Comentarii