Ce este zaharul invertit?

Asa cum am vazut din articolul Mierea folosita in alimentatie, nu este recomandat sa folosim acest produs naturist la preparatele fierbinti sau care merg la cuptor. Un produs care poate incolui cu succes mierea este zaharul invertit. Mai intai sa intelegem ce este zaharul invertit si de ce este o alternativa mai buna decat zaharul normal. In primul rand exista o vorba cum ca zaharul ar "manca" din Calciul din organism. Explicatia este una simpla, zaharoza, pentru a putea fi preluata de organism, trebuie mai intai sa treaca printr-un proces de invertire, adica de transformare, in timp ce fructoza din fructe, maltoza din cereale sau lactoza din lapte, fiind niste substante naturale, sunt asimilate foarte bine de corpul uman. Acest procesul de invertire are loc in intestin, cu sprijinul unei enzime numite invertaza si care duce la transformarea zaharozei in doua molecule mai mici- glucoza si fructoza- ce pot strabate peretele intestinului subtire si care patrund in circuitul sanguin. Invertirea din interiorul organismului se face cu niste costuri iremediabile si are doua neajunsuri: -in acest proces se consuma cantitati importante de calciu ( preluat din oase, dinti, unghii, par, etc) ce poate duce in timp la decalcifieri, osteoporoza, tetanie, tulburari intestinale etc. -conduce la epuizarea invertazei din intestine, ajungandu-se astfel la intoleranta alimentara si la astenie. Zaharul invertit are calitatea ca fiind deja scindat in cele 2 componente, nu mai solicita organismul, facandu-l astfel mai sanatos decat zaharul normal. In plus are putere dubla de indulcire. Exista 2 retete pentru obtinerea zaharului invertit. Unul din procesele semi - industriale de producere a zaharului invertit (folosit de producatorii de inghetata) este urmatorul si se numeste Procesul Sommer: Incalziti 1 litru de apa pana la 82°C si adaugati la aceasta temperatura, usor, 2850 grame de zaharoza (zahar tos/normal) amestecand pentru a dizolva totul: temperatura va scadea. Cand siropul atinge din nou 82°C, nu mai incalziti si adaugati 3.1 ml de acid clorhidric la 40% ( greutate specifica 1.20), agitand puternic: veti nota o crestere a temperaturii de data aceasta. Dupa ce acidul a reactionat (ii trebuie cam 15 minute) raciti in mod rapid siropul pana la 60°C ( bagnomaria sau cu apa curenta). Adaugati 2.7 grame de bicarbonat de sodiu (pentru a neutraliza acidul in exces care nu a reactionat) si contiunati sa raciti. Acest proces ne va da circa 95% de invertire completa a zaharozei ( procent mai mare decat cel al multor 'zaharuri invertite' deja preparate. Sau o alta reteta, mai simpla si care se poate si acasa, este urmatoarea: - 1 kg. zahar tos; - 150 ml. apa (de la robinet sau plata); - o lingurita rasa de sare de lamaie; - un vas emailat (se interzice folosirea inox-ului sau a aluminiului). Mod de preparare: - Se pun toate ingredientele intr-un vas smaltuit, se fierbe totul la foc iute si se amesteca putin cu o lingura de lemn (nu se foloseste nici un fel de metal). Invertirea zaharului dureaza, in total, 10 minute. Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul sau ca mierea; pe marginea vasului se aduna o spuma pamantie la culoare, care se strange cu lingura de lemn si se arunca. - In ultimele 2-3 minute de fierbere, trebuie sa fim atenti ca siropul din vas sa nu se inchida la culoare; pentru aceasta vom micsora intensitatea focului. Cand este gata, zaharul nu mai colecteaza spuma si are consistenta unei smantani mai subtiri. Se lasa la racit putin si cand este caldut inca, se toarna in borcane curate prin doua straturi de tifon. Se foloseste in loc de zahar in ceai, cafea, lapte, prajituri, checuri, cozonac, cu conditia de a micsora cantitatea de lichid, eventual din albusuri (in cazul prajiturilor). A doua reteta este controversata, fiind considerata o metoda incompleta de obtinere a zaharului invertit. Personal nu ma pricep, rog cititorii acestui articol sa vina cu argumente pro sau contra. Eu neavand cele necesare prepararii cu metoda 1, am adaptat metoda 2 cu urmatoarele ingrediente: -1kg zahar alb, 250ml apa, 2 linguri de zeama de lamaie, nu am in casa sare de lamaie si nici nu imi aduc aminte sa fii folosit vreodata Am amestecat ingredientele, le-am pus pe foc intr-un vas de teflon cu strat anti-aderent, am adus la punctul de fierbere si am fiert fix 10min timp in care am colectat spuma cu o lingura de lemn. Nu stiu daca am facut bine ca am folosit un vas de teflon dar la supermarket absolut toate vasele emailate de pe raft erau ciobite mai mult sau mai putin. Am obtinut un produs de culoare asemanatoare mierii de salcam. Urmeaza ca in viitorul apropiat sa folosesc acest tip de zahar la prepararea deserturilor fierbinti sau care merg la cuptor, cu conditia sa micsorez aportul de lichide. Deci urmeaza o perioada de testari. Sursa acestui articol este blogul culinar Mancare-bebe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Lichior de bere de casa
1
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
2
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
4
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Prajitura cu prune
5
Prajituri

Prajitura cu prune

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....

Prajitura cu prune
Parteneri
Ratatouille cu pui
Bucataras.RO

Ratatouille cu pui

Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...

Ratatouille cu pui
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia