Pasi pentru realizarea unui compot delicios 1 kg de mere, pere gutui se spala temeinic, se taie felii de cca 1,5 cm latime, li se scoate mijlocul pietros si semintele, se curata de coaja. Se spala din nou, se da gust conform si se fierb cca 20 de minute pana se inmoaie. Siropul se indulceste cu 3 linguri de miere. Pentru alte compoturi de fructe, pastreaza urmatoarele proportii la realizarea siropului: la trei parti de apa, adauga un sfert de zahar si doua lingurite de suc de lamaie. Daca fructele sunt mai dulci, chiar poti sa pui mai putin zahar. Daca iti doresti un gust mai deosebit poti sa adaugi vanilie, lichior sau chiar lavanda. Se pot face compoturi si din fructe uscate, dar compoturile din fructe proaspete sunt bineinteles cele pe care le pastram in camara pentru iarna. Pont culinar Gurmanzii fierb merele si perele in must dulce si nu in apa, pentru ca acesta le da un gust picant si deosebit. Cei carora le plac gusturile exotice pot adauga gutui japoneze. In zona noastra, putini sunt cei care sadesc un astfel de pom care creste si pana la 3 m, desi suporta bine conditiile de iarna si poluarea. Fructele sunt baza compotului
Compotul se poate prepara si din alte fructe, de ex: pere mai tari, prune cu samburi lipiti de miez, renglote, caise si piersici cu samburi care se dezlipesc de miez. La acestea se adauga mai putina miere si nu se foloseste scortisoara si nici cuisoare. La prepararea compotului nu corespund fructele coapte complet ca la gemuri, pentru ca se curata greu de coaja si, la fiert, se sfarma ca la marmelada. Sa nu fie nici prea tari, pentru ca nu se pot scoate samburii, iar fructele necoapte nu au gust bun. Perele si caisele se taie in doua inainte de a le curata de coaja ca sa se evite alunecarea stresanta din maini la desfacerea lor. Caisele curatate complet nu se preseaza pentru ca se sfarama in maini. Cele doua jumatati se rasucesc in sens invers, astfel se desfac fara sa se sfarame. Piersicile, precum si caisele, cca 1.5 kg se fierb 10 minute intr-un litru de apa.
Deoarece compotul preparat din mere de iarna nu este prea bun la gust, iar fructele de vara nu se pastreaza crude timp indelungat, compotul preparat din fructe proaspete se va conserva prin sterilizare uscata. Inainte de a umple borcanele, se mai da un clocot ca sa se sterilizeze si mierea. Cum pastram compoturile Aceste compoturi se pot consuma conservate, mierea adaugata ulterior le confera un gust mai bun ca si cand ar fi sterilizate in apa. Daca inainte de fierbere se adauga la sirop cca 0,5% otet, fructele raman tari si crocante. Dar cum nu toata lumea suporta gustul aparte de acid, e bine sa se faca o incercare cu o portie de 1 – 2 borcane. In cazul unei actiuni mari de conservare, uneori nu mai este timp sau lipsesc ustensilele necesare pentru cantarirea materiei prime. Intr-o astfel de situatie, se pune atata apa peste fructele curatate cat sa fie aproape acoperite, iar cantitatea de miere se stabileste prin gustarea siropului.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseO alta varianta de ciuperci sote pe care am incercat-o este cu morcov si ierburi aromatice. Gustul este la fel de bun fata de...
Ciuperci sote IIPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii