Compoturile- o adevarata provocare

  Pasi pentru realizarea unui compot delicios   1 kg de mere, pere gutui se spala temeinic, se taie felii de cca 1,5 cm latime, li se scoate mijlocul pietros si semintele, se curata de coaja. Se spala din nou, se da gust conform si se fierb cca 20 de minute pana se inmoaie. Siropul se indulceste cu 3 linguri de miere. Pentru alte compoturi de fructe, pastreaza urmatoarele proportii la realizarea siropului: la trei parti de apa, adauga un sfert de zahar si doua lingurite de suc de lamaie. Daca fructele sunt mai dulci, chiar poti sa pui mai putin zahar. Daca iti doresti un gust mai deosebit poti sa adaugi vanilie, lichior sau chiar lavanda. Se pot face compoturi si din fructe uscate, dar compoturile din fructe proaspete sunt bineinteles cele pe care le pastram in camara pentru iarna.   Pont culinar Gurmanzii fierb merele si perele in must dulce si nu in apa, pentru ca acesta le da un gust picant si deosebit. Cei carora le plac gusturile exotice pot adauga gutui japoneze. In zona noastra, putini sunt cei care sadesc un astfel de pom care creste si pana la 3 m, desi suporta bine conditiile de iarna si poluarea.   Fructele sunt baza compotului
Compotul se poate prepara si din alte fructe, de ex: pere mai tari, prune cu samburi lipiti de miez, renglote, caise si piersici cu samburi care se dezlipesc de miez. La acestea se adauga mai putina miere si nu se foloseste scortisoara si nici cuisoare. La prepararea compotului nu corespund fructele coapte complet ca la gemuri, pentru ca se curata greu de coaja si, la fiert, se sfarma ca la marmelada. Sa nu fie nici prea tari, pentru ca nu se pot scoate samburii, iar fructele necoapte nu au gust bun. Perele si caisele se taie in doua inainte de a le curata de coaja ca sa se evite alunecarea stresanta din maini la desfacerea lor. Caisele curatate complet nu se preseaza pentru ca se sfarama in maini. Cele doua jumatati se rasucesc in sens invers, astfel se desfac fara sa se sfarame. Piersicile, precum si caisele, cca 1.5 kg se fierb 10 minute intr-un litru de apa.
Deoarece compotul preparat din mere de iarna nu este prea bun la gust, iar fructele de vara nu se pastreaza crude timp indelungat, compotul preparat din fructe proaspete se va conserva prin sterilizare uscata. Inainte de a umple borcanele, se mai da un clocot ca sa se sterilizeze si mierea.   Cum pastram compoturile Aceste compoturi se pot consuma conservate, mierea adaugata ulterior le confera un gust mai bun ca si cand ar fi sterilizate in apa. Daca inainte de fierbere se adauga la sirop cca 0,5% otet, fructele raman tari si crocante. Dar cum nu toata lumea suporta gustul aparte de acid, e bine sa se faca o incercare cu o portie de 1 – 2 borcane. In cazul unei actiuni mari de conservare, uneori nu mai este timp sau lipsesc ustensilele necesare pentru cantarirea materiei prime. Intr-o astfel de situatie, se pune atata apa peste fructele curatate cat sa fie aproape acoperite, iar cantitatea de miere se stabileste prin gustarea siropului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....

Toba de casa din carne de porc
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Raffaello
1
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Salam de biscuiţi reţetă
3
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Gustul copilariei intr-un desert delicios ,ieftin si rapid

Salam de biscuiţi reţetă
Salata de boeuf
4
Aperitive

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Paste cu legume gratinate
Bucataras.RO

Paste cu legume gratinate

Eu ador pastele... si reteta aceasta este absolut delicioasa . Reteta dupa care m-am inspirat :...

Paste cu legume gratinate
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti