"Moda" alimentelor fara gluten este una recenta, iar multi se grabesc sa le includa in dieta si sa dea mai multi bani pe acestea fara sa sufere de intoleranta la gluten.
Ca sa lamurim acest aspect de la bun inceput: daca nu suferi de intoleranta la gluten, nu exista niciun motiv de a alege alimentele fara gluten, nu vei slabi si nici nu iti vei imbunatati sanatatea. In schimb, daca renunti la mancarea procesata, vei slabi si te vei bucura de o viata mai sanatoasa.
Insa, daca ai o sensibilitate la gluten, viata ti se va schimba radical atunci cand nu vei mai consuma alimente ce contin aceasta proteina ce se regaseste in majoritatea cerealelor. Dar cum iti dai seama de care parte a glutenului de situezi?
In general, testele de sange sunt cea mai buna metoda de a determina sensibilitatea la gluten, dar exista si cateva simptome pe care trebuie ar trebui sa le iei in calcul, pentru a determina daca ai o sensibilitate la gluten.
Unele dintre aceste simptomele pot aparea imediat dupa mese si pentru o perioada scurta. Totodata, acestea se pot manifesta si pentru perioade mai lungi, devenind cronice si existand posibilitatea nefericita ca intoleranta la gluten sa se transforme intr-o boala autoimuna.
Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale intolerantei la gluten:
- Instalarea durerilor de cap dupa ce consumarea produselor cu gluten.
- Probleme digestive: gaze, balonari, diaree, crampe abdominale si sindromul colonului iritabil.
- Starea de oboseala cronica, care se instaleaza dupa fiecare masa care contine gluten.
- Schimbarile bruste de dispozitie sau o stare generala de iritabilitate.
- Probleme neurologice: dezechilibru si ameteli, furnicaturi sau amorteli ale extremitatilor.
- Lipsa puterii de concentrare dupa mesele care contine gluten.
- Inflamatii si dureri la nivelul articulatiilor (degete, genunchi sau solduri).
Daca ai identificat o unul sau mai multe simptome, incearca o dieta fara gluten pentru o perioada de aproximativ 2 luni de zile. Astfe, vei putea observa daca se schimba ceva in bine si daca simptomele dispar.
Alimente care contin gluten: cele care sunt preparate din grau, secara, orz, ovaz.
Alimente care care nu contin gluten: cereale precum quinoa, orez, hrisca si sorg.
________________________________________________________________
Surse: celiac.com, glutenfreenetwork.com, easy-immune-health.com
Sursa foto: ericbakker.com
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeCat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!
Carnati de porc cu cartofi taranestiCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsO reteta extrem de rapida, foarte ieftina si gustul...hmmmm ,,o bunatate". Putem sa o combinam cu un gratar (pui, porc,...
Conopida cu pesmet si smantanaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii