Cum iti dai seama daca suferi de intoleranta la gluten

Cum iti dai seama daca suferi de intoleranta la gluten

"Moda" alimentelor fara gluten este una recenta, iar multi se grabesc sa le includa in dieta si sa dea mai multi bani pe acestea fara sa sufere de intoleranta la gluten.


Ca sa lamurim acest aspect de la bun inceput: daca nu suferi de intoleranta la gluten, nu exista niciun motiv de a alege alimentele fara gluten, nu vei slabi si nici nu iti vei imbunatati sanatatea. In schimb, daca renunti la mancarea procesata, vei slabi si te vei bucura de o viata mai sanatoasa.


Insa, daca ai o sensibilitate la gluten, viata ti se va schimba radical atunci cand nu vei mai consuma alimente ce contin aceasta proteina ce se regaseste in majoritatea cerealelor. Dar cum iti dai seama de care parte a glutenului de situezi?




In general, testele de sange sunt cea mai buna metoda de a determina sensibilitatea la gluten, dar exista si cateva simptome pe care trebuie ar trebui sa le iei in calcul, pentru a determina daca ai o sensibilitate la gluten.


Unele dintre aceste simptomele pot aparea imediat dupa mese si pentru o perioada scurta. Totodata, acestea se pot manifesta si pentru perioade mai lungi, devenind cronice si existand posibilitatea nefericita ca intoleranta la gluten sa se transforme intr-o boala autoimuna.

Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale intolerantei la gluten:


- Instalarea durerilor de cap dupa ce consumarea produselor cu gluten.


- Probleme digestive: gaze, balonari, diaree, crampe abdominale si sindromul colonului iritabil.


- Starea de oboseala cronica, care se instaleaza dupa fiecare masa care contine gluten. 


- Schimbarile bruste de dispozitie sau o stare generala de iritabilitate.


- Probleme neurologice: dezechilibru si ameteli, furnicaturi sau amorteli ale extremitatilor.


- Lipsa puterii de concentrare dupa mesele care contine gluten. 


- Inflamatii si dureri la nivelul articulatiilor (degete, genunchi sau solduri).


Daca ai identificat o unul sau mai multe simptome, incearca o dieta fara gluten pentru o perioada de aproximativ 2 luni de zile. Astfe, vei putea observa daca se schimba ceva in bine si daca simptomele dispar. 


Alimente care contin gluten: cele care sunt preparate din grau, secara, orz, ovaz.


Alimente care care nu contin gluten: cereale precum quinoa, orez, hrisca si sorg. 

________________________________________________________________

Surse: celiac.comglutenfreenetwork.comeasy-immune-health.com

Sursa foto: ericbakker.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Conopida cu pesmet si smantana
Bucataras.RO

Conopida cu pesmet si smantana

O reteta extrem de rapida, foarte ieftina si gustul...hmmmm ,,o bunatate". Putem sa o combinam cu un gratar (pui, porc,...

Conopida cu pesmet si smantana
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola