"Moda" alimentelor fara gluten este una recenta, iar multi se grabesc sa le includa in dieta si sa dea mai multi bani pe acestea fara sa sufere de intoleranta la gluten.
Ca sa lamurim acest aspect de la bun inceput: daca nu suferi de intoleranta la gluten, nu exista niciun motiv de a alege alimentele fara gluten, nu vei slabi si nici nu iti vei imbunatati sanatatea. In schimb, daca renunti la mancarea procesata, vei slabi si te vei bucura de o viata mai sanatoasa.
Insa, daca ai o sensibilitate la gluten, viata ti se va schimba radical atunci cand nu vei mai consuma alimente ce contin aceasta proteina ce se regaseste in majoritatea cerealelor. Dar cum iti dai seama de care parte a glutenului de situezi?
In general, testele de sange sunt cea mai buna metoda de a determina sensibilitatea la gluten, dar exista si cateva simptome pe care trebuie ar trebui sa le iei in calcul, pentru a determina daca ai o sensibilitate la gluten.
Unele dintre aceste simptomele pot aparea imediat dupa mese si pentru o perioada scurta. Totodata, acestea se pot manifesta si pentru perioade mai lungi, devenind cronice si existand posibilitatea nefericita ca intoleranta la gluten sa se transforme intr-o boala autoimuna.
Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale intolerantei la gluten:
- Instalarea durerilor de cap dupa ce consumarea produselor cu gluten.
- Probleme digestive: gaze, balonari, diaree, crampe abdominale si sindromul colonului iritabil.
- Starea de oboseala cronica, care se instaleaza dupa fiecare masa care contine gluten.
- Schimbarile bruste de dispozitie sau o stare generala de iritabilitate.
- Probleme neurologice: dezechilibru si ameteli, furnicaturi sau amorteli ale extremitatilor.
- Lipsa puterii de concentrare dupa mesele care contine gluten.
- Inflamatii si dureri la nivelul articulatiilor (degete, genunchi sau solduri).
Daca ai identificat o unul sau mai multe simptome, incearca o dieta fara gluten pentru o perioada de aproximativ 2 luni de zile. Astfe, vei putea observa daca se schimba ceva in bine si daca simptomele dispar.
Alimente care contin gluten: cele care sunt preparate din grau, secara, orz, ovaz.
Alimente care care nu contin gluten: cereale precum quinoa, orez, hrisca si sorg.
________________________________________________________________
Surse: celiac.com, glutenfreenetwork.com, easy-immune-health.com
Sursa foto: ericbakker.com
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii