"Moda" alimentelor fara gluten este una recenta, iar multi se grabesc sa le includa in dieta si sa dea mai multi bani pe acestea fara sa sufere de intoleranta la gluten.
Ca sa lamurim acest aspect de la bun inceput: daca nu suferi de intoleranta la gluten, nu exista niciun motiv de a alege alimentele fara gluten, nu vei slabi si nici nu iti vei imbunatati sanatatea. In schimb, daca renunti la mancarea procesata, vei slabi si te vei bucura de o viata mai sanatoasa.
Insa, daca ai o sensibilitate la gluten, viata ti se va schimba radical atunci cand nu vei mai consuma alimente ce contin aceasta proteina ce se regaseste in majoritatea cerealelor. Dar cum iti dai seama de care parte a glutenului de situezi?
In general, testele de sange sunt cea mai buna metoda de a determina sensibilitatea la gluten, dar exista si cateva simptome pe care trebuie ar trebui sa le iei in calcul, pentru a determina daca ai o sensibilitate la gluten.
Unele dintre aceste simptomele pot aparea imediat dupa mese si pentru o perioada scurta. Totodata, acestea se pot manifesta si pentru perioade mai lungi, devenind cronice si existand posibilitatea nefericita ca intoleranta la gluten sa se transforme intr-o boala autoimuna.
Iata care sunt cele mai intalnite simptome ale intolerantei la gluten:
- Instalarea durerilor de cap dupa ce consumarea produselor cu gluten.
- Probleme digestive: gaze, balonari, diaree, crampe abdominale si sindromul colonului iritabil.
- Starea de oboseala cronica, care se instaleaza dupa fiecare masa care contine gluten.
- Schimbarile bruste de dispozitie sau o stare generala de iritabilitate.
- Probleme neurologice: dezechilibru si ameteli, furnicaturi sau amorteli ale extremitatilor.
- Lipsa puterii de concentrare dupa mesele care contine gluten.
- Inflamatii si dureri la nivelul articulatiilor (degete, genunchi sau solduri).
Daca ai identificat o unul sau mai multe simptome, incearca o dieta fara gluten pentru o perioada de aproximativ 2 luni de zile. Astfe, vei putea observa daca se schimba ceva in bine si daca simptomele dispar.
Alimente care contin gluten: cele care sunt preparate din grau, secara, orz, ovaz.
Alimente care care nu contin gluten: cereale precum quinoa, orez, hrisca si sorg.
________________________________________________________________
Surse: celiac.com, glutenfreenetwork.com, easy-immune-health.com
Sursa foto: ericbakker.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii