Cum sa cumperi perele?

Cum sa cumperi perele?

Nu va ghidati dupa culoare atunci cand cumparati pere. In cazul perelor culoarea nu este un bun indicator al gradului de coacere. Sunt soiuri de pere care au coaja verde inchis si atunci cand sunt bine coapte. Altele pot fi frumoase galbene, dar nu sunt inca coapte.

Spre deosebire de alte fructe, perele, pentru a avea cea mai buna textura,gust si culoare e bine sa se coaca dupa ce au fost culese. Perele trebuie depozitate la temperatura camerei, mai ales daca sunt mai tari. O data coapte insa e bine sa fie consumate cat mai rapid pentru ca apoi incep sa se degradeze. Totusi le mai puteti tine cateva zile in frigider daca sunt bine coapte. Exista insa soiuri care pot fi tinute in bune conditii chiar si cateva luni,cu precadere perele de iarna (Anjou si Winter Nellis)

Un mic truc pentru a testa daca o para este sau nu coapta este sa apasati usor cu degetul mare langa codita. Acolo trebuie sa fie un pic mai moale. Perele se coc din interior in exterior si pentru ca partea superioara, acolo unde e codita este zona cea mai ingusta este cel mai bun loc pentru a testa daca fructul este sau nu copt.

Daca partea inferioara a fructului este moale inseamna ca para s-a copt prea tare si nu va putea fi pastrata mult timp. Totusila gemuri, dulceturi sau sucuri acestea sunt cele mai indicate.

Sunt cunoscute peste 3000 de tipuri de pere in lumea intreaga. Acestea sunt impartite in doua mari categorii in functie de origine: pere europene si pere asiatice. Dupa caracteristici perele se clasifica in 3 grupe si anume: superioare, mijlocii si obisnuite.

Intre soirile de toamna amintim soiurile de pere Conference; Ducesa de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy si Abatele Fetei.

Perele Conference sunt mijlocii culoare galben-verzuie, cu pete ruginii de diferite marimi. Pulpa este alba, lina, fondanta, suculenta, dulce, aromata fiind de calitate foarte buna pentru masa.

Perele din soiul Ducesa de Angouleme sunt mari sau foarte mari. Au culoare verde-galbuie cu numeroase puncte de rugina. Pulpa este alba, consistenta, suculenta, cu aroma potrivit de intensa.

Doina este un soi romanesc de toamna, galben-verzui si cu pete cu rosu-visiniu. Pulpa este alb-verzuie, cu consistenta foarte fina, untoasa, suculenta si cu gust dulce, usor acidulat cu aroma placuta.

Intre soirule romanesti mai amintim si Aniversare, unotoasa de Geoagiu (galben-verzui, slab rumenite cu rosu oranj pe partea insorita cu pulpa alba, untoasa, suculenta, dulce si armonios acidulata, superioara pentru masa). Alte soiuri de pere sunt: Williams, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vara, si asa mai departe.

Oricare dintre soiuri le-ati alege nu uitati sa verificati daca sunt sanatoase, intrebati vanzatorul daca este si producator, daca a tratat pomii cu substante chimice si cand a cules fructele.

In final trebuie sa stiti ca pe langa faptul ca sunt gustoase, perele sunt si foarte sanatoase. Contin multe vitamine si minerale care ajuta la intarirea imunitatii, reducerea nivelului colesterolului din sange, ajuta la digestie si nici nu are foarte multe calorii. O para de dimensiuni medii are circa 70 kcalorii.

Perele le puteti folosi la foarte multe retete. Nu doar la deserturi ci si la aperitive sau feluri principale. Gasiti pe culinar peste o suta de retete care au perele ca ingredient.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Sirop din muguri de brad
1
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
2
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
3
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
5
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Parteneri
Spaghetti cu ciuperci, sunca, smantana si crutoane cu usturoi
Bucataras.RO

Spaghetti cu ciuperci, sunca, smantana si crutoane cu usturoi

Un pranz delicios si satios!

Spaghetti cu ciuperci, sunca, smantana si crutoane cu usturoi
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola