Cum sa cumperi perele?

Cum sa cumperi perele?

Nu va ghidati dupa culoare atunci cand cumparati pere. In cazul perelor culoarea nu este un bun indicator al gradului de coacere. Sunt soiuri de pere care au coaja verde inchis si atunci cand sunt bine coapte. Altele pot fi frumoase galbene, dar nu sunt inca coapte.

Spre deosebire de alte fructe, perele, pentru a avea cea mai buna textura,gust si culoare e bine sa se coaca dupa ce au fost culese. Perele trebuie depozitate la temperatura camerei, mai ales daca sunt mai tari. O data coapte insa e bine sa fie consumate cat mai rapid pentru ca apoi incep sa se degradeze. Totusi le mai puteti tine cateva zile in frigider daca sunt bine coapte. Exista insa soiuri care pot fi tinute in bune conditii chiar si cateva luni,cu precadere perele de iarna (Anjou si Winter Nellis)

Un mic truc pentru a testa daca o para este sau nu coapta este sa apasati usor cu degetul mare langa codita. Acolo trebuie sa fie un pic mai moale. Perele se coc din interior in exterior si pentru ca partea superioara, acolo unde e codita este zona cea mai ingusta este cel mai bun loc pentru a testa daca fructul este sau nu copt.

Daca partea inferioara a fructului este moale inseamna ca para s-a copt prea tare si nu va putea fi pastrata mult timp. Totusila gemuri, dulceturi sau sucuri acestea sunt cele mai indicate.

Sunt cunoscute peste 3000 de tipuri de pere in lumea intreaga. Acestea sunt impartite in doua mari categorii in functie de origine: pere europene si pere asiatice. Dupa caracteristici perele se clasifica in 3 grupe si anume: superioare, mijlocii si obisnuite.

Intre soirile de toamna amintim soiurile de pere Conference; Ducesa de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy si Abatele Fetei.

Perele Conference sunt mijlocii culoare galben-verzuie, cu pete ruginii de diferite marimi. Pulpa este alba, lina, fondanta, suculenta, dulce, aromata fiind de calitate foarte buna pentru masa.

Perele din soiul Ducesa de Angouleme sunt mari sau foarte mari. Au culoare verde-galbuie cu numeroase puncte de rugina. Pulpa este alba, consistenta, suculenta, cu aroma potrivit de intensa.

Doina este un soi romanesc de toamna, galben-verzui si cu pete cu rosu-visiniu. Pulpa este alb-verzuie, cu consistenta foarte fina, untoasa, suculenta si cu gust dulce, usor acidulat cu aroma placuta.

Intre soirule romanesti mai amintim si Aniversare, unotoasa de Geoagiu (galben-verzui, slab rumenite cu rosu oranj pe partea insorita cu pulpa alba, untoasa, suculenta, dulce si armonios acidulata, superioara pentru masa). Alte soiuri de pere sunt: Williams, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vara, si asa mai departe.

Oricare dintre soiuri le-ati alege nu uitati sa verificati daca sunt sanatoase, intrebati vanzatorul daca este si producator, daca a tratat pomii cu substante chimice si cand a cules fructele.

In final trebuie sa stiti ca pe langa faptul ca sunt gustoase, perele sunt si foarte sanatoase. Contin multe vitamine si minerale care ajuta la intarirea imunitatii, reducerea nivelului colesterolului din sange, ajuta la digestie si nici nu are foarte multe calorii. O para de dimensiuni medii are circa 70 kcalorii.

Perele le puteti folosi la foarte multe retete. Nu doar la deserturi ci si la aperitive sau feluri principale. Gasiti pe culinar peste o suta de retete care au perele ca ingredient.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia