Ce este de fapt un sandvici?
Nimic mai mult decat o combinatie de ingrediente inghesuite intre doua felii de paine. Inca din cele mai vechi timpuri se manca un astfel de preparat culinar, chiar daca denumirea de Sandwich a aparut abia acum aproximativ 300 de ani. Pentru prima data a aparut acest cuvant in jurnalul unui istoric englez care vorbea despre sandwich facand referire, de fapt, la bucati de carne rece. Denumirea propriu-zisa a acestui fel de mancare a fost data de un aristocrat englez John Montagu al patrulea, Duce de Sandwich care comanda deseori un astfel de preparat culinar. Se spune ca denumirea a fost consacrata cand lumea a inceput sa comande „la fel ca Sandwich”.
In limba romana termenul a fost adaptat grafic astfel ca scrierea corecta este sandvici, cu pluralul sandviciuri.
Trecand peste lectia de istorie, variatiile pe care le cunoaste acest fel de mancare sunt infinite, insa exista totusi cateva constante: painea, un fel de carne sau branza, ceva legume si un sos, unt sau vreo crema tartinabila. Textura pe care o va avea sandviciul este foarte importanta. Varietatea este cheia succesului: daca ai o paine crocanta, o bucata de branza cremoasa si niste legume sau o bucata de carne suculenta nu ai cum sa dai gres.
Painea este baza unui sandvici bun
Coaja crocanta si miezul moale, dar nu exagerat de aerat, fac toata diferenta. Totodata painea folosita va da si aspectul sandviciului nostru. Daca folosim o chifla scofalcita, irosim restul ingredientelor. Pentru un sandvici bun si aspectuos poti folosi o chifla, o bagheta sau doar doua felii de paine.
Neaparat trebuie sa ai si un sos
Sosul este acela care leaga sandviciul si ii confera un gust complex. Daca faci un sandvici inchis (cu doua felii) atunci unge cu putin sos fiecare parte. Daca ai doar o baza de paine, atunci sosul il poti turna deasupra compozitiei. Totusi nu trebuie exagerat cu cantitatea. Daca pui prea mult va monopoliza gustul si va curge peste tot cand mananci. Daca tii la silueta, fa un sos usor din doua lingurite de mustar, o lingurita de zahar pudra, 100 ml ulei de masline, o jumatate de lingurita zeama de lamaie, o lingurita de marar sau frunze de telina tocate fin si un strop de sare. Poti la fel de bine sa folosesti un sos de rosii, tartar, maioneza sau alte varietati.
Ingredientul cheie al unui sandvici bun este carnea.
Aici poti folosi traditionalele salamuri, insa daca vrei ceva cu adevarat spectaculos foloseste bucati de piept de pui sau felii subtiri de pastrama ori friptura de vita. Oricare varianta ai alege-o ai grija sa nu fie prea uscata. Daca nu mananci carne sau tii post, poti inlocui carnea cu branzeturi, branzeturi din lapte de soia, dar gustul nu va mai fi acelasi. Ce nu trebuie sa lipseasca din niciun sandvici sunt legumele. Acestea dau aroma, textura si desigur vitamine si minerale. Daca silueta este importanta pentru tine atunci foloseste mai multe rosii si salata verde, chiar eliminand din carne si din branzeturi.
In fine... in afara de ingredientele de calitate, pentru a obtine sandviciul perfect, ai nevoie si de putina imaginatie.
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de lapteAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasica• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoReteta facuta de la Moku tare bune au fost http://www.bucataras.ro/retete/galuste-cu-prune-64040.html Am dus si la...
Galuste cu pruneOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii