Cum sa reduci colesterolul din preparatele pentru sarbatorile de iarna

Cum sa reduci colesterolul din preparatele pentru sarbatorile de iarna

Mancarurile gatite pentru sarbatorile de iarna sunt foarte gustoase, dar, in multe dintre cazuri, si foarte grase.


Stirile cu romanii care ajung la spital din cauza meselor din preajma Craciunului sunt deja o traditie, din pacate. De asemenea, medicamentele pentru bila si digestie se vand in aceasta perioada mai bine decat cozonacii.


Sarmalele, salatele de boeuf, piftiile, fripturile de porc si prajiturile, consumate in exces sau atunci cand nu sunt gatite cum trebuie, ne pot pune in pericol sanatatea.


Insa, ne putem bucura de aceste preparate si, in acelasi timp, evita grasimile pe care le contin si efectele neplacute. Trebuie doar sa respectam cateva modalitati de reducere a colesterolului din felurile de mancare pe care le punem pe masa de Craciun:


Friptura

Curcanul este intotdeauna o optiune buna pentru a inlocui carnea de porc, iar friptura de curcan este la fel de gustoasa si mult mai sanatoasa, fiind mai slaba in grasimi si mai bogata in proteine. Totusi, daca nu poti renunta la carnea de porc, macar alege bucatile de carne macra, fara prea multa grasime.


Garniturile 

Alege garniturile din legume sanatoase (dovlecel, ciuperci, pastai sau linte) in locul cartofilor prajiti sau taranesti. Acestea sunt mult mai bogate in nutrienti si nu au efecte neplacute asupra sanatatii. 


Slanina / Jumarile

Fiind grasime pura, slanina si jumarile sunt doua dintre preparatele pe care ar trebui sa le eviti. Daca totusi ti se face pofta, incearca sa nu exagerezi si sa te limitezi la a gusta doar cateva feliute.


Piftia

Piftia din carne de porc este un preparat care, de cele mai multe ori, este plin de grasime. O varianta mai sanatoasa este piftia din carne de curcan si este la fel de gustoasa. 


Maioneza 

Tine minte ca salata de boeuf nu trebuie inecata in maioneza. Atunci cand pregatesti salata de boeuf este recomandata folosirea unei cantitati mai mici de maioneza. Totodata, maioneza poate fi oricand inlocuita cu un iaurt mai gras. 


Prajituri 

Prajiturile pot fi adevarate bombe calorice din cauza grasimilor si a cantitatii mari de zahar pe care o contin. De aceea este recomandat ca untul folosit sa aiba un continut scazut de grasimi. In acelasi timp, sunt de preferat prajiturile cu mai putina crema si fara blaturi insiropate.


Cele mai bune optiuni sunt negresele, checurile sau cozonaci. Ingrediente sanatoase pentru prajituri: fructe, ciocolata neagra cu peste 70 % cacao si alimente bogate in fibre precum migdalele, fisticul sau nuca.

Sursa foto: agorapress.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Bors de varza cu rata gotica
3
Supe de carne

Bors de varza cu rata gotica

Bors de varza facea doar mama, eram multi la masa si, ca sa ne sature pe toti, facea un ceaun mare cu bors de varza, reteta...

Bors de varza cu rata gotica
Nectar de caise
4
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine
5
Dulciuri

Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine

Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine este un desert delicios pe care puteti sa il pregatiti la orice ocazie...

Prajitura cu crema de cacao si dulceata de visine
Parteneri
Fasole batuta
Bucataras.RO

Fasole batuta

Este absolut vicianta si-mi aminteste mult de mancarurile de acasa.

Fasole batuta
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce