Cum se fierb pastele?

Pentru ca pastele sa iti iasa bune trebuie sa stii cateva lucruri inainte de a te apuca de urmatoarea portie de carbonarra ori bolognese. In primul si in primul rand trebuie sa stii ca o portie obisnuita de paste reprezinta 100 de grame. Stiu ca ti se pare putin, dar cand le vei vedea in farfurie acoperite cu sos, cu siguranta vei constata ca este suficient. In plus nu trebuie sa mananci pana nu te mai poti ridica de la masa.

Cand pui apa la fiert trebuie sa iei in considerare faptul ca la fiecare 100 de grame de paste pe care doresti sa le fierbi trebuie sa pui 1 litru de apa. Ca atare daca gatesti pentru familia ta de 4 persoane vei fierbe 400 de grame de paste in 4 litri de apa. In apa care fierbe vei pune si o lingura mare de sare, iar cand incepe sa fiarba apa pui si o lingura mare de ulei de masline.


Nu fierbe pastele pana sa dezintegreaza.
Urmeaza indicatiile de pe ambalaj si fierbe-le pana cand sunt al dente. Daca faci un sos cu mai multa zeama, poti sa le fierbi mai putin in apa (cam cu 1/3 mai putin din timpul de fierbere specificat pe ambalaj) si sa le gatesti mai departe in sosul fierbinte cateva minute. Astfel pastele vor absorbi din sos si vor fi mult mai aromate. Atunci cand pregatesti paste umplute regleaza flacara aragazului mai mica, astfel risti dezintegrarea lor in timp ce fierb. Pune capacul pe oala pana cand apa incepe sa fiarba, apoi, dupa ce adaugi pastele, lasa oala descoperita, altfel vei avea de curatat :). Nu fierbe paste de tipuri diferite deodata, au timpi de gatire diferiti.   Dupa fierbere nu clati pastele!
Ca pastele se clatesc dupa ce fierb este un mit, si mai mult decat atat, o greseala. Dupa ce ai scurs apa, daca nu le amesteci imediat cu sos, pune-le intr-un bol si amesteca-le cu o lingura de ulei de masline, astfel nu se vor lipi.  Pastele nu se clatesc dupa fierbere, pentru ca amidonul natural se "spala" si el, astfel sosul nu se va mai lipi de paste. Da, poti sa dai drumul la apa rece in timp ce scurgi pastele de apa fierbinte, ca sa impiedici topirea tevilor. 

In fine daca vrei sa mananci ceva cu adevarat bun, fa-ti pastele in casa. E mult mai simplu decat ti-ai imagina. Reteta e simpla si usor de retinut. Pentru patru portii amesteci 4 oua de casa cu 400 g de faina (cate protii atatea sute de grame si atatea oua-daca vrei sa le faci de post pune in loc de oua apa). Atat! Sigur trebuie sa dai o forma pastelor, insa la preturi extrem de mici (chiar si 30 de lei) poti gasi un aparat pentru facut taietei in orice mare magazin. Crede-ma merita efortul. Sunt atat de gustoase ca nu vei mai dori sa mananci paste ambalate niciodata.

Pentru ca meniul sa fie complet si pentru ca pastele nu sunt nimic fara nu sos pe masura, iata cateva retete pe care le poti incerca cu prima ocazie cand familia iti cere paste.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura alba cu crema de ness
1
Prajituri

Prajitura alba cu crema de ness

Aceasta reteta de prajitura cu crema de ness este delicioasa, cu blat crocant cu cocos. Este o prajitura foarte aspectuoasa,...

Prajitura alba cu crema de ness
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
2
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Rulada cu mere si scortisoara
3
Preparate dulci

Rulada cu mere si scortisoara

Rulada cu mere si scortisoara este o prajitura delicioasa de sezon. Merita incercat, cu atat mai mult ca necesita doar 30 de...

Rulada cu mere si scortisoara
Plachie de crap
4
Mancaruri cu peste

Plachie de crap

Plachia, una dintre cele mai simple si delicioase retete cu peste.

Plachie de crap
Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti
5
Mancaruri cu carne

Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti

A fost un pranz mai bun decat ma asteptam, o combinatie de gusturi care ne-a incantat papilele gustative.

Pulpe de pui cu cartofi marinati in iaurt si salata de ardei copti
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa