Cum se fierb pastele?

Pentru ca pastele sa iti iasa bune trebuie sa stii cateva lucruri inainte de a te apuca de urmatoarea portie de carbonarra ori bolognese. In primul si in primul rand trebuie sa stii ca o portie obisnuita de paste reprezinta 100 de grame. Stiu ca ti se pare putin, dar cand le vei vedea in farfurie acoperite cu sos, cu siguranta vei constata ca este suficient. In plus nu trebuie sa mananci pana nu te mai poti ridica de la masa.

Cand pui apa la fiert trebuie sa iei in considerare faptul ca la fiecare 100 de grame de paste pe care doresti sa le fierbi trebuie sa pui 1 litru de apa. Ca atare daca gatesti pentru familia ta de 4 persoane vei fierbe 400 de grame de paste in 4 litri de apa. In apa care fierbe vei pune si o lingura mare de sare, iar cand incepe sa fiarba apa pui si o lingura mare de ulei de masline.


Nu fierbe pastele pana sa dezintegreaza.
Urmeaza indicatiile de pe ambalaj si fierbe-le pana cand sunt al dente. Daca faci un sos cu mai multa zeama, poti sa le fierbi mai putin in apa (cam cu 1/3 mai putin din timpul de fierbere specificat pe ambalaj) si sa le gatesti mai departe in sosul fierbinte cateva minute. Astfel pastele vor absorbi din sos si vor fi mult mai aromate. Atunci cand pregatesti paste umplute regleaza flacara aragazului mai mica, astfel risti dezintegrarea lor in timp ce fierb. Pune capacul pe oala pana cand apa incepe sa fiarba, apoi, dupa ce adaugi pastele, lasa oala descoperita, altfel vei avea de curatat :). Nu fierbe paste de tipuri diferite deodata, au timpi de gatire diferiti.   Dupa fierbere nu clati pastele!
Ca pastele se clatesc dupa ce fierb este un mit, si mai mult decat atat, o greseala. Dupa ce ai scurs apa, daca nu le amesteci imediat cu sos, pune-le intr-un bol si amesteca-le cu o lingura de ulei de masline, astfel nu se vor lipi.  Pastele nu se clatesc dupa fierbere, pentru ca amidonul natural se "spala" si el, astfel sosul nu se va mai lipi de paste. Da, poti sa dai drumul la apa rece in timp ce scurgi pastele de apa fierbinte, ca sa impiedici topirea tevilor. 

In fine daca vrei sa mananci ceva cu adevarat bun, fa-ti pastele in casa. E mult mai simplu decat ti-ai imagina. Reteta e simpla si usor de retinut. Pentru patru portii amesteci 4 oua de casa cu 400 g de faina (cate protii atatea sute de grame si atatea oua-daca vrei sa le faci de post pune in loc de oua apa). Atat! Sigur trebuie sa dai o forma pastelor, insa la preturi extrem de mici (chiar si 30 de lei) poti gasi un aparat pentru facut taietei in orice mare magazin. Crede-ma merita efortul. Sunt atat de gustoase ca nu vei mai dori sa mananci paste ambalate niciodata.

Pentru ca meniul sa fie complet si pentru ca pastele nu sunt nimic fara nu sos pe masura, iata cateva retete pe care le poti incerca cu prima ocazie cand familia iti cere paste.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu stafide si nuca de cocos
1
Cozonac

Cozonac cu stafide si nuca de cocos

Retete de iarna

Cozonac cu stafide si nuca de cocos
Crochete din gris cu cascaval
2
Mancaruri fara carne

Crochete din gris cu cascaval

Crochetele din gris sunt aperitive delicioase.. Ouale se spala sub jet de apa rece. Faina si pesmetul se cern. Cascavalul se...

Crochete din gris cu cascaval
Briose simple cu iaurt
3
Dulciuri

Briose simple cu iaurt

Briosele simple cu iaurt sunt un desert delicios pe care il puteti realiza impreuna cu copiii dumneavoastra. Pentru aceasta...

Briose simple cu iaurt
Aluat dulce pentru placinta
4
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
5
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia