Foloasele carnii fripte la gratar sint cunoscute. Caldura care patrunde progresiv in bucata de carne face ca toti porii de la suprafata acesteia sa se inchida si in acest fel toate substantele nutritive si sucul sa fie pastrate. Fiind pregatita cu putina grasime, friptura ramine, din acest punct de vedere, un aliment indicat in toate regimurile, inclusiv in cele dietetice sau de slabire.
Pentru friptura la gratar, ideale sint carnurile pasarilor de curte, dar si cotletul ori fileul de porc. Inainte de preparare, carnea se spala bine si se zvinta cu un prosop curat. Taiata in felii plate, cu un cutit foarte bine ascutit, bucatile de carne isi vor pastra forma si pe gratar. Acestea nu se bat ca snitelele, ci dupa fasonare se aseaza pe gratarul bine incins si uns cu ulei. In timpul frigerii, carnea se unge din cind in cind cu unt, pentru s se patrunde bine, si, mai ales, a se rumeni frumos. Sarea se pune pe friptura numai dupa ce a fost gata, altfel, sucurile se pierd si carnea se intareste, pare uscata. Si intoarcerea fripturii pe gratar trebuie sa se fie facuta cu foarte mare atentie, folosindu-se nu furculita, ci o paleta metalica.
Gata pregatita, friptura la gratar, ca si cea pregatita in tigaie de teflon, se serveste cu soteuri de legume stropite cu unt si ornate cu patrunjel verde. Asadar, se fierb separat: morcovi, conopida, mazare, fasole verde, cartofi. Pe platou, peste un strat de piureu de cartofi, se aseaza friptura si de jur-imprejur se pun legumele fierte, stropite cu unt si presarate cu verdeata.
Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.
Tort de inghetata cu caise si ciocolata albaO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiO mancare gustoasa pe timpul rece
Tocanita ungureasca de pui cu cartofiSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaIdeea de legume la gratar am luat-o de la Bucatarul Maniac - Cristian Borod si tare mi-a placut, cu deosebirea ca el a...
Pui, cu legume la gratarGem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii