De obicei, romanii pun muraturile la inceptul toamnei, dar e bine sa nu asteptati pana atunci, deoarece acum gasiti in piete cea mai mare abundenta de legume si fructe ce pot fi murate.
Insa, inainte de a ne apuca de treaba si de a va daca ponturi sau cele mai bune metode de a pune muraturi pentru iarna, facem o scurta trecere in revista a celor mai interesante lucruri despre muraturi, pentru a ne aminti de ce le iubim atat de mult.
1. Se poate spune ca muraturile sunt pe Pamant de cand a aparut omul. Ele sunt mentionate in Biblie, apar si in operele lui Shakespeare si se crede ca au inceput sa fie consumate pentru prima oara in Mesopotamia, prin anul 2400 I. Hr.
2. De-a lungul timpului, despre muraturile s-a crezut ca ar avea tot felul de efecte, care mai de care mai miraculoase. De exemplu, Cleopatra manca multe muraturi, deoarece credea ca acestea ii dau frumusetea.
3. In SUA, castravetii murati sunt atat de iubiti si folositi incat 40% din productia anuala de castraveti e pusa la murat.
4. Tot in SUA majoritatea fabricilor de muraturi obisnuiesc sa-si tina butoaiele in aer liber, fara capac. Chiar daca acest lucru inseamna ca muraturile sunt expuse insectelor si excrementelor de pasari, acest proces esre folosit pentru ca razele soarelui impiedica formarea mucegaiurilor in saramura.
5. George Washington a avut o colectie de peste 400 de tipuri de muraturi.
6. Alte celebritati care si-au declarat public dragostea pentru muraturi: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Ed Koch sau Elvis Presley, care prefera muraturile pane.
7. Muraturile erau folosite si pentru a salva viata marinarilor. De exemplu, Cristopher Columbus si Amerigo Vespucci foloseau muraturile pentru a preveni aparitia scorbutului (carenta de vitamina C, care putea duce la afectiuni grave ale sanatatii) in randul echipajului.
8. Zeama de la muraturi este cel mai bun leac impotriva mahmurelii. De ce? Pentru ca este bogata in minerale, saruri si antioxidanti care ajuta la refecerea electrolitilor importanti pentru buna functionare a sistemului nervos.
9. In insulele Pacificului bastinasii mureaza legumele in gropi din pamant, tapetate cu frunze de banan, folosindu-le ca si rezerve in caz de furtuna. Aici muraturile sunt atat de valoroase incat fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea aratand daca barbatul este in stare sa aduca mancare in casa.
10. Muraturile aduc beneficii si in ceea ce priveste prevenirea diabetului. Ele stimuleaza productia de insulina si echilibreaza nivelul glicemiei. De asemenea, ajuta dupa efortul fizic si impiedica aparitia crampelor muscale, datorita cantitatii mari de potasiu pe care o contin.
Sursa foto: reference.com
Sursa articol: fillyourplate.org
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...
Cozonaci BabaniPreferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!
Pasca cu smantanaCiorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...
Ciorbă de miel reţetă, reteta videoO prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarponeCozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...
Cozonac RosenkranzProvocarea GastroArt mi-a aprins iar creativitatea, modernizand reteta propusa prin gatirea compozitiei in vasul Rice...
Desert savarina cu apa de trandafiri si cardamom
Comentarii