Gratin sau cum sa obtii o crusta delicioasa

Gratin sau cum sa obtii o crusta delicioasa

Acest procedeu e originar din Franta si se foloseste pentru a gratina pesmet, branza sau ou. Un astfel de fel de mancare este pregatit la cuptor sau un gril cu flacara deasupra. Bineinteles ca trebuie folosite doar vase termorezistente cum ar fi cele din yena, teracota sau ceva metal.

Si originea acestui cuvant vine din limba franceza. Gratin vine de la verbul "gratter" care inseamna a rezui, a sterge, iar gratiné se refera la crusta. Gratin se face de obicei din cartofi (de aceea noi le spunem cartofi frantuzesti), conopida, paste dar se folosesc si alt fel de legume sau chiar peste.

Cartofi gratinati Este unul dintre cele mai populare preparate gratinate. Se mai numesc la noi cartofi frantuzesti, dar exista un sortiment devanit celebru sub denumirea gratin dauphinois. Denumirea gratin dauphinois se refera de fapt la originea acestui preparat Dauphiné, o regiune din sud estul Frantei. Pentru a pregati acest preparat trebuie folositi cartofi feliati foarte, foarte subtire. Acestia se aseaza in straturi, intr-un vas uns cu unt cu usturoi si se pune deasupra smantana dulce care uneori se amesteca cu ou. O alta variatie celebra a gratinului de cartofi este Gratin savoyard. La aceasta reteta se foloseste si branza Beaufort, unt si bulion.

Gratin cu legume sau peste
Sole au gratin este o reteta cu peste crud sau scoici. Deseori se acopera cu ciuperci si sos de branza

Gratin Languedocien se face cu vinete si rosii si se acopera cu pesmet sau ulei. In Italia acest preparat poarta denumirea de melanzane alla parmigiana. La gratinurile cu legume se folosesc cel mai des conopida, spanac si dovlecei. Un fel de gratin de cartofi este traditional bucatariei suedeze. Aici se numeste Janssons frestelse, adica tentatia lui Jansson si este similar unui preparat francez ce are ca principale ingrediente cartofii si andivele.

Sosul cel mai des folosit la gratin este sosul bechamel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide