Gratin sau cum sa obtii o crusta delicioasa

Gratin sau cum sa obtii o crusta delicioasa

Acest procedeu e originar din Franta si se foloseste pentru a gratina pesmet, branza sau ou. Un astfel de fel de mancare este pregatit la cuptor sau un gril cu flacara deasupra. Bineinteles ca trebuie folosite doar vase termorezistente cum ar fi cele din yena, teracota sau ceva metal.

Si originea acestui cuvant vine din limba franceza. Gratin vine de la verbul "gratter" care inseamna a rezui, a sterge, iar gratiné se refera la crusta. Gratin se face de obicei din cartofi (de aceea noi le spunem cartofi frantuzesti), conopida, paste dar se folosesc si alt fel de legume sau chiar peste.

Cartofi gratinati Este unul dintre cele mai populare preparate gratinate. Se mai numesc la noi cartofi frantuzesti, dar exista un sortiment devanit celebru sub denumirea gratin dauphinois. Denumirea gratin dauphinois se refera de fapt la originea acestui preparat Dauphiné, o regiune din sud estul Frantei. Pentru a pregati acest preparat trebuie folositi cartofi feliati foarte, foarte subtire. Acestia se aseaza in straturi, intr-un vas uns cu unt cu usturoi si se pune deasupra smantana dulce care uneori se amesteca cu ou. O alta variatie celebra a gratinului de cartofi este Gratin savoyard. La aceasta reteta se foloseste si branza Beaufort, unt si bulion.

Gratin cu legume sau peste
Sole au gratin este o reteta cu peste crud sau scoici. Deseori se acopera cu ciuperci si sos de branza

Gratin Languedocien se face cu vinete si rosii si se acopera cu pesmet sau ulei. In Italia acest preparat poarta denumirea de melanzane alla parmigiana. La gratinurile cu legume se folosesc cel mai des conopida, spanac si dovlecei. Un fel de gratin de cartofi este traditional bucatariei suedeze. Aici se numeste Janssons frestelse, adica tentatia lui Jansson si este similar unui preparat francez ce are ca principale ingrediente cartofii si andivele.

Sosul cel mai des folosit la gratin este sosul bechamel.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi

Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in...

Gogosi
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Gogosari in sos
2
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura foaie peste foaie
3
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
4
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Ghiveci calugaresc de vinete
5
Romania

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete