Cand ne gandim la bere, ne gandim la cateva ingrediente de natura vegetala (hamei, malt, orz, apa, drojdie) si apa. De atat e nevoie pentru a obtine aceasta bautura atata de cpreciata si consumata de romani, vegetarieni sau nu.
Insa, mai putin cunoscut este faptul ca berea din comert contine o substanta extrasa din peste. Si, da, aceasta nu este trecuta pe eticheta... Este vorba de ihtiocolul, un clei extras din vezica pestilor. Putine sunt cazurile in care nu se foloseste aceasta substanta in industria berii, asa ca este foarte probabil ca si berea pe care o consumati in Romania sa o contina.
Nu este ceva nou. Substanta din vezica de peste este folosita inca din secolul XIX pentru a creste claritatea berii, facand-o astfel mai atragatoare pentru consumatori.
Nu doar gigantii din domeniu folosesc aceasta substanta, dar si unele microberarii.
Bineinteles, prezenta acestui ingredient reprezinta o problema pentru vegetarieni si vegani, multi dintre ei nestiind ca trebuie sa fie atenti la acest aspect.
Totodata, si pentru carnivorii iubitori de bere, prezenta acestei substante este deranjanta, pentru ca acest ingredient altereaza aroma berii.
In prezent, mai multe organizatii internationale au solicitat producatorilor de bere sa caute alternative pentru inlocuirea ingredientului ascuns si de origine animala.
Sursa foto: muzecollective.com
Sursa articol: bbc.com
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii