Interviu cu Andreea Pavel, unul dintre cei mai bine pregatiti antrenori personali din Romania

Interviu cu Andreea Pavel, unul dintre cei mai bine pregatiti antrenori personali din Romania

Andreea Pavel a facut o cariera din indrumarea oamenilor spre a avea o viata mai sanatoasa, fiind unul dintre cei mai bine pregatiti si puternic motivati experti in wellness si antrenori personali din Romania.


Provine dintr-o familie de sportivi si are un background teoretic si practic puternic. 


Si-a inceput cariera practicand atletismul, aruncarea sulitei, disciplina in care, in toti cei 8 ani in care s-a antrenat pentru acest sport, a ocupat in mod constant un loc pe podium, atat in campionatele nationale, cat si internationale. Andreea l-a avut ca antrenor chiar pe tatal ei, cel de la care a invatat sa iubeasca sportul, pasiune impartasita si celorlalti membri ai familiei ei, majoritatea sportivi de performanta. Dupa absolvirea Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, a devenit masterand in Kinetologie si Biomecanica, in cadrul aceleasi academii. De asemenea, Andreea a fost rasplatita si cu o bursa internationala Erasmus, in cadrul departamentului Stiinta Sportului a Universitatii Sophia Antipollis din Nisa – Franta.


Mai jos aveti un interviu care este o adevarata sursa de inspiratie pentru toti cei care vor sa adopte un stil de viata sanatos:




Cum te-ai apucat de sport si ce ai recomanda unei persoane care isi doreste sa se apuce de sport, dar nu–i permite programul incarcat?


M-am apucat de sport in copilarie. Era inevitabil, avand in vedere faptul ca tatal meu este profesor de educatie fizica si sport , mai exact, antrenor de atletism. 


Fac parte dintr-o familie cu 5 profesori de educatie fizica si sport ( inclusiv eu ) si reamintesc acest detaliu de fiecare data cand am ocazia, deoarece sunt tare mandra de acest lucru.


Initierea a fost la o varsta foarte frageda, la 5-6 ani, atunci cand il insoteam pe tatal meu in cantonamentele cu sportivii pe care ii avea la acea vreme. Pe la 11 -12 ani, atingand varsta optima inceperii atletismului, am intrat in sistemul competitional, devenind cu adevarat atleta. Am practicat atletismul de performanta timp de 9 ani. De atunci practic sport incontinuu, facand din el o profesie pe care o realizez cu foarte multa pasiune.


Ce le-as recomanda celor care doresc sa se apuce de sport? Sa faca tot posibilul si sa inceapa. Sa isi revizuiasca programul oricat de incarcat si sa isi faca loc pentru asta. Nu exista scuze! Sa isi ia persoanele cele mai dragi, copii, prieteni, parinti si sa iasa la miscare. Miscarea ne defineste ca si fiinte vii. Nu putem trai fara miscare. Un om care nu se misca este un om mort, nu? Sportul este cel care ne ajuta sa ne cunoastem in intregime si care ofera calitate vietii.


Ca prima etapa , de acomodare, o iesire pe saptamana in weekend ar putea reprezenta un inceput. Pe parcurs, corpul va cere mai mult, pana cand va ajunge sa simta bucuria, emotia pozitiva, generata de miscare. Odata obiceiul instalat, sportul va deveni un drog ce are doar beneficii, iar rezultatele nu doar ca vor fi simtite, ci vor fi tot mai vizibile.




Ce ai recomanda unei persoane care abia incepe sa se duca la sala?


In primul rand sa aiba rabdare, sa nu se compare cu ceilalti, sa nu isi seteze obiective inalte de la inceput. Important este sa fie persevererenta, sa descopere activitatile fizice sau programele care ii aduc placere, sa inceapa sa se informeze. Deci, sa inceapa EDUCATIA in sensul acesta si, nu in ultimul rand, sa ceara sfaturile specialistilor (antrenorii personali, instructorii claselor de grup) de cate ori are ocazia.


De ce alimente ar trebui sa ne ferim atunci cand mergem la sala?


Nu trebuie sa ne ferim de anumite alimente atunci cand mergem la sala si nici nu trebuie sa ne propunem sa schimbam prea mult modul de a ne alimenta inca de la inceput. Trebuie doar sa respectam zilele si orele pe care ni le-am rezervat acestor activitati zilnice/saptamanale, pentru a ne crea o oarecare disciplina. Restul va veni de la sine. Odata creata disciplina, fara sa vrem vom deveni mai interesati de o alimentatie mai sanatoasa si incet, incet va deveni si una corecta. 


Se vor lega in mod natural, pentru ca nu pot exista una fara cealalta. 


De asemenea, cu cat vom intelege mai bine ce se intampla in corpul nostru in timpul efortului fizic, atunci cand nu mancam sanatos sau atunci cand nu facem deloc efort fizic in mod organizat, cu atat ne va fi mai usor sa luam niste decizii pentru schimbare. 




Ce alimente sunt obligatorii in dietele celor care merg des la sala si isi doresc rezultate ca ale tale?


Este adevarat ca de cele mai multe ori antrenorii reprezinta un etalon, un model fizic pentru oamenii din jur. Aceasta comparatie nu este intotdeauna sanatoasa. De exemplu, pentru a avea rezultatele mele, ceilalti trebuie sa faca ceea ce am facut eu pana in acest moment. Realist este ca fiecare sa isi doreasca sa atinga si sa mentina armonia de care este capabil propriul sau organism.


De mica am primit o educatie corecta in ceea ce priveste igiena alimentara. Consum alimente in stare cat mai naturala, in combinatii si in cantitati potrivite cerintelor pe care le are corpul meu, dar nu ma feresc si de mancarea traditionala atunci cand sunt momente speciale in an. Imi place sa mananc cat mai “curat”, in general aleg produsele autentice, ma ghidez dupa regula piramidei alimentare si cea combinarii alimentelor, dar si dupa ceea ce imi dicteaza corpul (am ajuns sa il cunosc indeaproape, datorita meseriei pe care o am).


Nu am tinut vreodata regimuri drastice sau invers, sa fac excese. Imi place sa fiu relaxata, sa mananc ce vreau, dar in acelasi timp sa detin controlul si sa fac tot posibilul de a-mi oferi produse de calitate.




Sunt bune suplimentele alimentare? Ai recomanda asa ceva unui incepator?


Suplimentele alimentare sunt esentiale pentru organismul oricarui om si mai ales daca alimentatia nu acopera necesarul zilnic al acelei persoane.


Sunt genul de antrenor care nu prea recomanda suplimentele, iar acest lucru il fac nu pentru ca nu sunt de accord cu ele, ci pentru ca eu consider ca sunt alti pasi mult mai importanti de realizat, adica multe alte modificari fizice psihice de implementare a unor obiceiuri sanatoase.


Cred ca schimbarile se fac pas cu pas, as sari peste etape mult prea importante daca as oferi din start suplimentele. Le recomand atunci cand ceea ce este important de invatat s-a realizat, iar conditia si efortul fizic tot mai sustinut au nevoie de acest "SUPORT".




Multe femei se plang de colaceii din jurul abdomenului. Le poti recomanda un tip de exercitii/ antrenament prin care se scape de acestia?

Era antrenorilor care ofera exercitii minune pentru anumite zone ale corpului a trecut. Acum cativa ani, (posibil ca inca sa se mai intample si acum) antrenorii de fitness se intreceau in a oferi exercitii cat mai “interesante”, solutii minune pentru situatii de genul celei de care ma intrebi.


Oamenii gaseau aceste articole asa–zise “sfinte”, incepeau sa le aplice si, bineinteles, neavand rezultate vizibile, dezamagiti ca nu functioneaza, renuntau. Ba chiar isi pierdeau increderea ca sportul i-ar putea ajuta.


Ma bucur nespus de explozia informationala a ultimilor ani pentru domeniul fitnessului, care a reusit sa deschida mintile multor oameni si sa ii faca sa inteleaga cum functioneaza, de fapt, corpul nostru.


Am sa va spun ca nu exista anumite exercitii pe care le-as recomanda, pentru ca este nevoie de un intreg proces, pasi ce trebuie urmati cu atentie pentru a rezolva aceasta problema si mai ales pentru a ne asigura ca nu va exista reversibilitate.


Totusi, un exercitiu extrem de util este alergarea. Simplu, eficient, la indemana. Insa, la un moment dat poate fi insuficient, iar organismul are nevoie sa isi solicite si alte functii pentru a atinge optimul. Totodata, alergarea efectuata cu o biomecanica incorecta poate produce uneori diverse traumatisme.




Familia ta impartaseste aceeasi pasiune pentru sport?


Toti schiem, inotam, mergem cu bicicletele. Fratele meu mai mare merge mult la ore de cycling, alearga, joaca baschet sau iese cu bicicleta prin padure. Nepotelul meu este pasionat de bicicleta si la varsta de 7 ani a invatat sa faca tot felul de scamatorii cu ea. Tatal meu a descoperit de cativa ani marsul nordic si este foarte fericit cand il practica, pentru ca il apropie atat de mult de natura.


Care este mancarea ta preferata?


Supele de orice fel si la orice ora.


Mai ai timp si de gatit? Cat de des gatesti?


Da. Imi place foarte mult sa gatesc, dar in ultimul timp nu am mai avut atat de mult timp pentru asta. Cu toate astea, cel putin o data, de doua ori pe saptamana, chiar atunci cand sunt foarte aglomerata, reusesc sa gatesc. In primul rand reprezinta o relaxare pentru mine. Imi place sa prepar totul singura si sa imi invit prietenii la masa.


Imi place sa asez totul ca la carte, sa prepar ceea ce stiu ca ei prefera, sa ii fac sa se simta bine. Pentru mine gatitul este o activitate care imi aduce foarte multa bucurie.


Sursa foto: Facebook

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei
Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de perisoare din carne de pui
1
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de dovleac
2
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Piure de mazare, spanac si dovlecel
3
Bebelusi 7-8 luni

Piure de mazare, spanac si dovlecel

Piure recomandat de la 8 luni

Piure de mazare, spanac si dovlecel
Tort vegan cu fructe de padure
4
Torturi

Tort vegan cu fructe de padure

Dieta nu inseamna neaparat renuntarea la dulciuri. In cele ce urmeaza va las tortul preferat al familiei mele, chiar daca...

Tort vegan cu fructe de padure
Crema de legume
5
Supe de legume

Crema de legume

• curatati si spalati toate legumele • taiati-le cuburi cu exceptia feniculului pe care-l taiati felii de

Crema de legume
Parteneri
File de biban la cuptor
Bucataras.RO

File de biban la cuptor

Mi-a facut Mihaela aseara pofta de peste si n-am rezistat ... :)

File de biban la cuptor
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia