Interviu cu Valentin Vasile, creatorul Limitless Workout - Sportul e un stil de viata

Interviu cu Valentin Vasile, creatorul Limitless Workout - Sportul e un stil de viata

Valentin Vasile este unul dintre cei mai cunoscuți și renumiți antrenori de fitness din România.


Este antrenor personal licențiat de Școala Națională de Antrenori, specialist în nutriție sportivă acreditat ISSA (a ținut seminarii de nutriție în organizații precum Royal Bank of Scotland, Orange Romania, Hewlett Packard, Asociația MaiMultVerde, 121.ro) și profesor al scolii de fitness MoveOn. În prezent urmează cursurile UC Berkeley, secția Nutriție.


Nu în ultimul rând, Valentin Vasile este creatorul conceptului de antrenament Limitless Workout – un program complet de remodelare corporală care include atât un program de antrenament, cât și unul de alimentație pentru accelerarea metabolismului.


Pe 1 aprilie lansează în România un nou program: Personal FitLight Trainer, o tehnologie de training unica în lume, cu ajutorul căreia poți să monitorizezi și să eficientizezi rezultatele pe care le obții. Inventată de un fost sportiv olimpic danez, este atât de eficientă, încât este folosită inclusiv în antrenamentele echipelor sportive profesioniste din întreaga lume. 


Mai jos aveți un interviu care este o adevarată sursă de inspirație pentru toți cei care vor sa adopte un stil de viață sănătos și să se convinga că "sportul e un stil de viața":




Cum te-ai apucat de sport și ce ai recomanda unei persoane care-și dorește să se apuce de sport, dar nu-i permite programul încărcat? 


Nu pot uita prima zi de școală, când am intrat în sala de curs în clasa I. Eram copilul cel mai mic de înălțime din clasă și, pentru un moment am avut impresia că am greșit clasa, că este o grupă mai mare de ani ca mine. A fost momentul când am realizat că trebuie să fac ceva ca sa fiu mai înalt.


După o încercare neinspirată de a mă inscrie la baschet, parinții m-au trimis la înot, unde am luat contact prima data cu o sală de fitness, sala de pregatire fizică a echipei de înot. Sportul este menit să ne ajute să ne simțim mai bine, mai plini de energie și să fim mai sănătoși.


De aceea, mișcarea trebuie să facă parte din viața fiecăre persoane, iar dacă programul nu vă permite să ajungeți la sală atunci vă recomand ca măcar să alegeți mersul pe jos în detrimentul mașinii, să alegeți să vă începeți ziua cu 15-20 de minute de exerciții ușoare făcute chiar acasă, să profitați de vremea frumoasă și să vă plimbați cu bicicleta sau să faceți alte activități sportive în aer liber.




Ce ai recomanda unei persoane care abia începe să se ducă la sală? 


În primul rând, aș felicita-o pentru că își dorește să facă ceva foarte important pentru sine, pentru sănătatea și starea sa de bine. Alături de un regim alimentar echilibrat, sportul este extrem de util pentru creșterea nivelului de energie, a tonusului muscular, pentru creșterea elasticității pielii și, desigur, în procesul de slăbire, dacă acesta este un obiectiv.


În momentul în care începi să mergi la sală, pe lângă frecvența cu care practici sportul, foarte important este cum îl practici – dacă faci corect mișcările, ce mișcări trebuie să faci pentru a-ți atinge obiectivele, care sunt exercițiile care ți se potrivesc sau care nu ți se potrivesc. Ideal ar fi să lucrezi alături de un antrenor personal care să te îndrume și să te ajute ca orele petrecute în sală să fie eficiente, să aibă rezultatul pe care ți-l dorești. 




De ce alimente ar trebui să ne ferim când începem să mergem la sală? 


Alimentele ”interzise” când mergem la sală sunt cele de care trebuie să ne ferim tot timpul dacă ne dorim să fim sănătoși și în formă. Organismul nu funcționează bine atunci când îi dăm zahăr, făină albă, grăsimi, mezeluri, sucuri, alimente din comerț frumos ambalate dar nesănătoase, alcool, prea multă cafea, tutun sau pur și simplu când facem exces, deci mâncăm prea mult.


Este bine să începem să ne înțelegem organismul și să începem să ne hrănim, nu numai să mâncăm. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că noi, oamenii moderni, mâncăm de două-trei ori mai mult decât bunicii noștri și, cu toate acestea, nu îi oferim corpului decât poate o treime din macronutrienții, vitaminele și fitonutrienții de care are nevoie. 




Ce alimente sunt obligatorii în dietele celor care merg des la sală și-și doresc rezultate similare cu ale tale? 


Nu există rețete general valabile în niciun domeniu, deci nici în sport sau nutriție. Un plan alimentar personalizat, plecând de la istoricul medical al fiecărei persoane, de la nevoile și obiectivele sale, alături de un plan personalizat de activitate fizică reprezintă cheia succesului. Așa cum spunem că zahărul este un inamic foarte periculos pentru sănătate și siluetă, așa putem spune că proteina animală organică este o sursă de nutrienți bună pentru organism, la fel sunt și legumele, nucile și pseudocereale (hriscă, amarant, quinoa) și fructele de sezon.


Este important ce anume mâncăm, dar trebuie să acordăm atenție și altor lucruri legate de alimentație, precum: când și cât mâncăm, cum combinăm inteligent alimentele și care este originea acestora. Pentru a vă exemplifica din stilul meu de viață, vă spun că mă antrenez de cel puțin 5 ori pe săptămână, pe lângă orele pe care le predau în cadrul Limitless sau ca antrenor personal.


De asemenea, planul meu alimentar zilnic conține 3 mese principale și 2 gustări, în care am grijă să combin atent alimentele și, de asemenea, am grijă la mărimea porțiilor.

 



Sunt bune suplimentele alimentare? Ai recomanda așa ceva unui începător?


Nu recomand suplimente alimentare unui începător. În schimb, îi recomand o alimentație echilibrată, care îi poate asigura nutrienții de care are nevoie, îi recomand odihnă și un nivel de hidratare optim.


Multe femei se plâng de colăcei din jurul abdomenului. Le poți recomanda un tip de exerciții / antrenament prin care să scape de aceștia? 


Pentru că nu există slăbire localizată, colăceii din jurul abdomenului se dau jos precum grăsimea din oricare altă zonă a corpului, respectiv printr-o alimentație echilibrată, hidratare optimă și printr-un nivel mediu spre ridicat de activitate fizică.


Organismul este un mecanism foarte complex și inteligent și va ști care este grăsimea pe care trebuie să o elimine, dacă îi oferim instrumentele necesare pentru a face acest lucru. 




Familia ta împărtășește aceeasi pasiune pentru sport?


Sportul este mai mult decât o pasiune, este un stil de viață pentru mine și pentru familia mea. 


Care este mâncarea ta preferată? 


Îmi place mult să mănânc alimente de sezon. De exemplu, acum profit din plin de primăvară și consum mult spanac, urzici și salată verde, iar vara, roșiile și castraveții nu lipsesc din meniul zilnic. De asemenea, îmi place mult rasolul de vită cu legume fierte sau somonul cu legume. 




Știm că alimentația este foarte importantă pentru orice sportiv. Îți pregătești singur mesele? Îți place să gătești? 


Gătesc destul de mult, pentru că prefer să îmi bazez alimentația pe mese gătite în casă, cu ingrediente cât mai naturale, de a căror origine sunt sigur. Nu sunt singurul care gătește în familie, însă și eu gătesc cu plăcere pentru că știu că ceea ce preparăm în bucătăria proprie nu găsim nicăieri altundeva, în niciun restaurant sau magazin.


Îi încurajez pe toți cei cu care lucrez să facă același lucru, mai ales că meniul pe care îl recomand clienților mei este relativ ușor de preparat și, de ce nu, pentru că gătitul poate fi relaxant și amuzant. 


Sursa foto: Valentin Vasile // Facebook

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Tort
Bucataras.RO

Tort

Cum maine este ziua bunicilor, m-am gandit sa pregatesc si eu un tort. La cum sunt eu de bolnava ma si mir ca a iesit ceva,...

Tort
Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Gustos.RO

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
ReteteCulinare.RO

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)